10

П арламентът прие на второ четене Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закон за горивата.

Законопроектът има за цел да регулира сектора, но се превърна в спорен, защото предизвика недоволството на малките търговци и превозвачи на горива, които няколко дни протестираха пред Министерски съвет и Народното събрание. В сряда се стигна дори и до затваряне на ГКПП „Капитан Андреево“ за около 2 часа, а за днес е предвидени нови протестни действия пред парламента.

Новият отраслов закон предвижда министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, но по предложение на ГЕРБ текстът бе променен. Икономическият министър ще бъде подпомаган от специално звено в НАП, което ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове. Законът предвижда и създаването на Консултативен съвет към Министерство на икономиката, отговаряш за комуникацията и сътрудничеството между публичната власт и търговците.

Ще сезираме ЕК за Закона за горивата.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти във връзка с приетите промени в Закона за горивата. „За нас там има нарушения на директиви, на конкурентна среда, до известна степен дискриминация спрямо малките“, каза Симеонов, макар вносител да е депутат от ВМРО - Емил Димитров - Ревизоро. Той вече нарече закона лобистки.  

Не подкрепихме закона за горивата, защото той нанася удар на дребните фирми в този бранш. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. 

Симеонов коментира създалото се разединение в коалицията „Обединени патриоти“, повод за което стана изразената от него подкрепа за протестиращите малки търговци на горива, които дни наред изразяваха недоволството си срещу готвените законодателни промени.

„Интересува ме коалицията „Обединени патриоти“ да създава законопроекти, които са полезни за България. Да извършва действия, които са в интерес на българските граждани. Има конфликти, няма как да няма. Въпросът е да се постигат целите, с които сме влезли в управление – да свършим някаква работа“, смята Симеонов.

Лидерът на НФСБ коментира и появилата се информация, че четирима депутати от квотата на партията му са подписали законопроекта, който се превърна в спорен.

„Въпросът беше разяснен много подробно от моя уважаван колега Валентин Касабов. Когато в един законопроект има благородни цели и когато има редица текстове, приети от нас и полезни за България, един такъв законопроект се подкрепя. При условие обаче, че между първо и второ четене там ще има промени. Сега какво става? Промените между двете четения въобще не са в посока на опазването на дребния бизнес, дребните търговци и дистрибутори. Съвсем естествено цялата група на НФСБ гласува против“, аргументира се Симеонов. 

По думите му те са три партии и имат собствено мнение. 

Най-оспорваните текстове претърпяха промяна. Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева.

Търговците имат задължението, при подаването на заявление за регистрация, да предоставят парични обезпечения, които да се използват в случай на неизплатени задължения. За големите търговци те са в размер на 500 хил. лева, а за дребните- 20 хил. лева. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева.

Конфликт между патриотите - Волен Сидеров и Валери Симеонов

Новият законопроект предизвика и разединение в коалицията „Обединени патриоти“. Причина за това стана заявената позиция на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша. Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на Атака Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите. Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@