9

П ревозвачите излизат на протест в Брюксел на 10 януари. Причината: гласуването на пакета "Мобилност” от Комисията по транспорт в Европарламента. След като обиколиха всички институции, два дни преди протеста в Брюксел, превозвачите стигнаха и до Министерския съвет и президентството.

Искам да изразя своята абсолютна подкрепа към вашите искания, към предприетите от вас действия и намерения за справедливи протести. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на браншови организации за автомобилен превоз, които прие на "Дондуков" 2 по повод проблемите с пакета "Мобилност". 

"Аз съм с вас и точно справедливите ви искания дават и повод всички институции в България да са обединени в своята подкрепа към вас", заяви държавният глава.

Той добави, че е приел срещата не за да се прави анализ дали някой до момента е свършил или не работата си, а за да се уточни какво и как трябва да се направи оттук нататък, така че да има някакъв успех, защото това е успех за България. По думите на президента нещата не могат да се решат за ден и борбата трябва да се води в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Радев посочи, че в президентската институция поддържат редовна комуникация с българските представители в Европейския парламент по темата. 

"Искам да чуя вижданията и намеренията ви, и как ние, институциите в България, можем по най-добрия начин да подкрепим действията ви. Борбата ви е справедлива, защото предприетите действия и желания за промени по пакета "Мобилност" са в грубо нарушение на принципите на ЕС за свободния пазар, принципите за свободно движение на стоки, услуги и хора, добави президентът Румен Радев. По думите му трябва да се борим за нашите права. Това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи", заяви Радев.

Държавният глава каза още, че е приел срещата, защото е много важна. "Да изразя моето уважение към дейността ви, която не само има огромен принос към българската икономика - като принос към брутния вътрешен продукт, като трудова заетост. Тя осигурява препитание на много семейства, има силно отношение към демографията на страната при евентуално негативно развитие", посочи Радев. 

"Подкрепата на президентската институция е много важна за нас,

тъй като всички действия, които са включени в пакета "Мобилност“ са абсолютен протекционизъм и целящи да закрият транспортния бранш в България".

Това каза пред журналисти Росен Димитров от Националната транспортна асоциация след среща с държавния глава Румен Радев.

"Инвестициите в транспорта са най-мобилните. Те се стремят да ни принудят да инвестираме в други държави, коментира той. Основно изискване е прибирането на шофьорите в рамките на 3 седмици. Ако един шофьор е служител в немска фирма, и данъците и социалните осигуровки отиват в Германия, няма изискване той да се връща в страната на регистрация. Къде е социалният елемент, който е един от мотивите за приемането на пакета "Макрон““, посочи Росен Димитров.

"Този пакет е валиден само за страни членки на ЕС. Основен конкурент, не само на българския, а и на европейския транспортен бранш са транспортните фирми от Турция и Русия“, уточни той. „Чрез приемането му ще се създаде конкурентно предимство в страните, регистрирани извън ЕС. Питаме това ли е целта“, каза още Димитров.

По-рано днес българското правителство подкрепи категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент.

Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на транспорта Росен Желязков, на която бяха обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари и исканията им Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме предложените няколко поправки в пакета „Мобилност“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара, заяви министър Росен Желязков. Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава“, коментира премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и транспортният министър Росен Желязков още веднъж изразиха подкрепата на правителството за исканията на българските превозвачи. Като израз на тази солидарност министър Желязков лично ще присъства на протеста на превозвачите на площада пред Европейския парламент в Брюксел, а по-късно и на заседанието на транспортната комисия.

БСП също обяви своята подкрепа

Депутати от БСП се включват в протеста на българските превозвачи в Брюксел. Новината обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Проектът „Макрон“ е антиевропейски“, категорична е Нинова, според която той внася разделение в Европа на „малки и големи“ държави, както и на „център и периферия“. Според лидера на левицата планът ще доведе до значителна загуба за икономиката на България.

Като член на транспортната комисия в парламента, на протеста в Брюксел ще бъде депутатът от левицата Георги Свиленски. От БСП ще пуснат и искане до Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, както и до Франс Тимерманс – водещият кандидат на ПЕС за председател на ЕК, с искане да разговарят с колегите от другите партии за подкрепа на позициите на България.

„Правителството на Бойко Борисов проспа възможността да защити българския национален интерес и обрече българските транспортни фирми. Като председатели на Съвета на ЕС, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше с европейските лидери, Борисов зае следната позиция: „България, като председател, не може да заема страна и трябва да се държи неутрално. До месец май българското правителство нямаше официална позиция в защита на българския интерес. Тогава, по наше искане – на „БСП за България“, парламентът взе решение, с което задължи правителството да изрази такава позиция“, категорична бе Нинова.

Според лидера на БСП този състав на Европейския парламент е на своя финал и трябва да остави решаването на въпроса на следващия.

„Г-н Румен Радев, два дни преди гледането на всички тези пакети, който са свързани с мобилността, той заявява, че държавата ни се е провалила. А г-жа Корнелия Нинова пък имаше смелостта да заяви, че нищо не е направено от страна на правителството. За тези две години, както българското правителство, така и всички евродепутати успяха да не позволят този пакет да влезе в сила”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според превозвачите пакетът „Мобилност” цели закриване на транспортния бранш в България.

На 10 януари пред Европейския парламент щяло да има 600 души и 11 камиона. Към тях ще се присъединят транспортният министър Росен Желязков, евродепутати и депутати.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания (СНИМКИ)</p>

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Свят Преди 2 часа

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 2 часа

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 4 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 4 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 5 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 5 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 6 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 6 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 7 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 7 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 7 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 7 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 8 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца