2

П акетът „Мобилност”, който предизвика притеснения и мащабни протести на българските превозвачи, се връща в начална фаза. Предложенията за промяна разделиха евродепутатите в Страсбург и те върнаха текстовете обратно в транспортната комисия.

От една страна се търси да се постигне социална справедливост и равни условия за всички. От друга страна обаче, държавите с по-ниски доходи се опасяват, че техните превозвачи няма да са конкурентоспособни, ще се загубят работни места и браншът ще бъде сериозно застрашен.

„Тези нови правила разделиха Европа на Изток и Запад и на северни и южни страни. Засегнати са работещи, профсъюзи и национални интереси. Въпросът няма да намери бързо решение и ще отнеме време, тъй като темите са сложни и засягат много хора. Няма да стане скоро”, коментира зам.-председателят на Европейския парламент Давиде Сасуоли.

„Трябва да прекратим практиката на някои страни да държат на пътя водач три месеца преди той да може да се прибере и дома. Това не може да продължава. Ще решим съдбата на 3 милиона водачи в ЕС. Целим лоялна конкуренция, която да избегне социалния дъмпинг”, коментира Исмаил Ертуг, евродепутат от Германия.

Превозвачите: Отказаът на ЕП ни отдалечава от ЕС

Превозвачите ще искат референдум за излизане от ЕС, ако планът "Мобилност" бъде приет

Транспортният бранш се страхува: 120 000 българи без работа, ако приемат "Закона Макрон"

Каракачанов иска България "да удари по масата" на ЕС

Днешното решение не е окончателно. То е само поредна стъпка. Предстои всички тези правила да се обсъждат в комисии, съставени от трите основни европейски институции, да бъде одобрено от Европейския съвет, както и от националните парламенти, което означава, че ще се проточи напред във времето.

Протест посреща Меркел и Макрон

Поправките засягат сроковете за работа извън страната, местата за почивки и каботажа в други страни. Предложените текстове касаят гаранции за връщане у дома на шофьорите на 2-3 седмици и ограничен срок на каботажа. Амбицията на Брюксел е да изравни и заплащанията, но за за някои работодатели в страни с ниски доходи това е непосиилно. Днешното гласуване бе на компромисните текстове след недоволството. 

Темата бе обсъдена и на срещата на върха в София. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@