29

„Преди 146 години тук, на това място, беше обесен Васил Левски. От тогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола, за да му кажем какво става с неговата и нашата България”.

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си по време на церемонията поклонение, с която отбелязваме 146 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде агенция БГНЕС.

БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВА 146 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

България отбелязва 146 години от гибелта на Апостола

„Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика”,

запита президентът пред паметника на Левски в центъра на София.

„От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише той, всеки му ще се държи сметка за делата. Така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници”, продължи президентът.

„Левски надживя всички превратности на новата ни история”,

заяви държавният глава. „Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква, но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба.

В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия”, каза президентът Румен Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@