40

О бщо шестима души са задържани при акции на ГДБОП в Казанлък, село Енина и град Крън. Това каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров по време на брифинг

Операцията продължила от 18.30 до 19 часа. Акцията е била за неутрализиране на организирана престъпна група, която е имала за цел произвеждането, търгуването и държането на оръжие без разрешение. „Става дума за различни видове оръжия, в конкретния случай са задържани седем броя автомати „Калашников“, пистолет Макаров, картечен пистолет, пет броя карабини, оловни пушки, множество боеприпаси. Има и множество части за автомати”, отчете Петров.

Единият от участниците в престъпната група за оръжия в Казанлък е служител в завода „Арсенал” и се е опитвал да вербува свои колеги.

Това каза заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев по време на брифинг във връзка с операцията в Казанлъшко.

Той уточни, че има данни, че служителят на „Арсенал” е на ниско ниво, но явно доходите не са му достигали. Темелакиев обясни, че служителят е правил опити да осъществява вербовки на други служители в завода, които да го подпомагат в изнасянето на части и компоненти, които впоследствие да послужат за сглобяването на огнестрелно оръжие.

„Нямаме данни нещата да му се случили, но факт е, че той е бил активен в тази връзка“, допълни зам.-директорът на ГДБОП. Той посочи, че всички задържани имат регистрации и присъди за различни престъпления.

Организираната престъпна група се е занимавала и с бракониерство. Допълни  изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

„Извършени са претърсвания на лицата”, посочи прокурорът. По думите му при претърсванията са намерени оръжия. „Намерена е убита кафява мечка. Съответно това съставлява престъпление по Наказателния кодекс”, заяви прокурорът.

Той уточни, че автоматите са продавани със заглушители. „Нуждата и търсенето на такива автомати е най-вече от хора, които са занимават с бракониерство. Съответно разбирате, заглушаването на изстрела е част от незаконния лов. Оръжията са разпространявани на територията на общината. Няма данни за разпространение извън страната”, посочи още Петров.

„Имало е служител на завод „Арсенал”, който е успявал да изнесе от територията на завода множеството части за оръжие. Извън завода те са се сглобявали при направена поръчка от образно казано – клиент. Получавали са се предварително парите. За различните видове оръжия са били с различна цена. При приемане на поръчката съответното оръжие се е сглобявало и се е предоставяло на клиент”, поясни Петров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@