13

Г-н Статопулос, преди всичко - добре дошъл в Нова телевизия!

Благодаря!

За нас е удоволствие да сте с нас! Нека първо ви попитам: кой е новият собственик на Нова телевизия и на цялата медийна група? И няколко думи за Вас? Как ще опишете себе си?

Първо, благодаря, че ме поканихте! За мен е удоволствие да бъда тук и да се срещна с Вас. Реалността е, че „Юнайтед груп” е собственик на Нова телевизия. „Юнайтед груп” е най-големият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. В момента имаме около 10 милиона  абоната и около 11 000 служители. Оперираме в 8 държави в региона. Ние, като BC Partners, сме най-големият и водещ акционер на „Юнайтед груп”. Ние сме една от най-големите инвестиционни компании в света. Съществуваме от повече от три десетилетия. Аз съм част от BC Partners почти две десетилетия. В частния бизнес за дялово инвестиране съм близо 25 години, така че правя инвестиции като тази в NOVA през почти цялата си професионална кариера.

Говорите за Балканите и Югоизточна Европа. Къде точно имате бизнес днес?

В региона имаме в Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Гърция, а сега, разбира се - и в България.

Т.е. повече или по-малко, всички съседни на нас държави?

Така е.

Защо избрахте България и защо точно сега?

Бих казал, че България е една от най-привлекателните страни, според нас, за инвестиция в целия Европейски съюз в момента. България има много стабилна икономика, с брутен вътрешен продукт, който расте с 3-4% последните години. Този раст е измежду най-високите в Европейския съюз. Имате стабилна парична единица, която е стабилна и сама по себе си, независимо, че вече сте обвързани  с еврото, но все още не сте го въвели. Бих казал, че има някои много атрактивни индикатори, като нивото на безработицата - около 5%, което е сред най-ниските в Европейския съюз. Има много нисък, сигурно най-ниския в Европейския съюз данък печалба от 10%. Има всички характеристики на привлекателна икономика за инвеститори като нас.

Защо сега? Защо не преди пет години, например? Заради кризата ли? За да можете да купите подобни компании малко по-евтино сега? Или причината е инвестиция за в бъдеще в тази страна?

Бих искал да подчертая, че не инвестираме в държави, инвестираме в компании. Но в същото време не можем да пренебрегнем средата, в която инвестираме. Ние не търсим да инвестираме в евтини активи, а в компании, които имат потенциал за растеж. Смятаме, че сега е подходящото време за инвестиция в България поради всички причини, които вече споменах. Реалността е, че сега виждаме компании, които излизат за продажба в някои случаи, а ние се нуждаем от компании, които се продават, за да инвестираме в тях. Затова инвестирахме във „Виваком” миналата година, както вероятно знаете. А сега сме много щастливи да инвестираме в NOVA.

Като говорим за това, напоследък е много популярно по целия свят, но също и в България, тази комбинация между оператор като „Виваком”, телевизионни канали, радиостанции, вестници и разбира се - интернет. Какво налага това? Защо се прави в този момент?

Нашата философия до голяма степен е, че не можеш да имаш само телекомуникационен оператор или само медиен такъв. Светът, в който медиите и телекомуникационните оператори се интегрират, е светът на бъдещето. Вярваме, че има голяма синергия в това да притежаваш заедно телекомуникационен и медиен бизнес. Телекомуникационният оператор функционира като канал за дистрибуция, докато медията е тази, която произвежда и притежава съдържанието. А ако притежавате съдържанието, най-вече локално, което можете да произведете, а в същото време имате и телекомуникационен бизнес, с който го разпространявате, то ние смятаме, че тогава имате най-доброто от двете. По този начин имаш и синергиите, и мащаба. И колкото по-голям е мащабът, толкова повече местно съдържание можете да произведете и съответно - толкова по-атрактивен ставате за други аудитории. Смятаме, че е печеливш модел, това е моделът, по който „Юнайтед груп” работи от началото. Имаме медиен бизнес, който е „Юнайтед медия бизнес”, имаме и „Юнайтед груп” за телекомуникационния бизнес. И откровено казано, сме видели всички ползи от това поведение на взаимодействие, когато и двете са заедно. Такъв е и случаят с останалата част на света. Виждаме го в САЩ, в Обединеното кралство, виждаме го в момента в много развити икономики - това събиране на телекомуникационни и медийни оператори.

Аудиторията вероятно е цел номер едно. Тя е много важна, но е само едната страна на монетата. Другата страна са хората, които работят в медиите. В последно време, хората които работят в традиционните медии, като новинарски канал, радиостанция, дори вестник се страхуват, че интернет завзема все повече и повече от тяхната територия. Какво ще бъде бъдещето на хората, които работят в класическите медии?

Истина е, че интернет се разраства и ние смятаме, че ще продължи да расте. Но реалността е, че това е само друг начин за разпространение на съдържание. Ние вярваме, че традиционните медии, включително и вестниците, имат своята роля. И в края на краищата основното е източникът на съдържанието. Ако източниците на съдържанието са различни, то може да бъде разпространявано по различни начини. Интернет е един от начините, по които да се разпространява. Но аз смятам, че телевизията ще продължи да има своята роля, вестниците също. Те просто трябва да се приспособят в новия свят, да станат малко повече дигитални в някои случаи, но всяка от тях има своята роля.

Има бъдеще за телевизията, за радиостанциите и за вестниците?

Наистина смятам така. Те привличат различни аудитории, достигат до различни аудитории. Но преди всичко най-важно е съдържанието.

Сега се чувствам много по-добре! Сега за нещо много важно. Свободата на словото напоследък е голяма тема по целия свят, но особено тук, в нашата държава. Ако правите бизнес в тази страна, ще трябва ли да си сътрудничите с правителството и ще оказва ли влияние политическата ситуация в момента? И бих искал да ви попитам: Какво да кажа на колегите си - ще имаме ли свобода на словото в тази компания, в тази медийна група, при новия собственик?

Без никакво съмнение! Без никакво съмнение ще има абсолютна свобода на словото. Както знаете, имаме няколко медийни компании, включително компании като вашата, с телевизии, новини, както и други видове медии в други държави в региона. Ние спазваме едно правило, което е независимост и свобода на словото. Начинът, по който гарантираме това, е като имаме много стриктни редакционни процеси. Журналистите трябва да произведат съдържанието, да открият новината и да я предадат, но трябва да минат през много стриктен редакторски процес при „Юнайтед медиа”. За да се случи това, имаме редакторски борд, независим редакторски борд, базиран в Люксембург. В него участват международни експерти.

Какво имате предвид?

Висши кадри, които са работили в Германия, във Великобритания, за RTL, за BBC, в държави и компании, в които ние не развиваме дейност. Затова те са напълно независими и са в състояние да гарантират независимостта на всички наши журналисти и колко безпристрастни са журналистите ни. Обръщаме много, много голямо внимание на това. Това е от изключително значение не само за „Юнайтед груп”, но и за BC Partners, като основен акционер, зад който стоят и международни инвеститори. Много е важно да запазим тази независимост, да няма намеса, да не се влияем от случващото се на местно ниво и да сме сигурни, че правим това, което е правилно.

Имали ли сте някакви проблеми с правителствата по света, в Югоизточна Европа и на Балканите досега?

Понякога новините ни могат да не бъдат толкова харесвани от правителствата на страните, в които имаме дейност. Но, за съжаление, това е определението за свобода на словото.

Точно така!

Ще направим каквото е необходимо, за да бъдем независими. Понякога може да казваме добри неща за правителствата, понякога може да са не толкова добри. Но такъв е животът и в нашите представи точно това е начинът, по който трябва да работим.

Какво има на хоризонта пред Нова телевизия и цялата медийна група, да кажем, в следващите две години?

Не гледаме на NOVA като на инвестиция само за следващите две години. Гледаме на NOVA за много, много, много години. Бих искал да кажа, че „Юнайтед груп” е стратегически инвеститор за NOVA. И въпреки че акционерите на „Юнайтед груп” може да бъдат различни в бъдеще, според мен, много е вероятно следващите акционери да бъдат капиталовите пазари. Предполагам, че следващите акционери ще бъдат привлечени чрез капиталовите пазари и според мен това ще стане чрез листване на „Юнайтед груп” на някоя от големите европейски борси. „Юнайтед груп” ще бъде сама по себе си стратегически инвеститор, „Юнайтед груп” ще бъде собственикът на NOVA, „Юнайтед груп” е тук, за да остане.

Ако не е тайна, ще има ли нови сделки тук, на българска територия?

Първо, тайна е. Но въпреки това бих казал, че по-вероятно да. И причината е, че както вече споменах, смятаме България за много атрактивна икономика, в която да се инвестира. Второ, част от нашия модел, от модела на „Юнайтед груп”, е не само географска експанзия, но и консолидация на пазарите. Започнахме с „Виваком” като телекомуникационен оператор номер едно, разширихме се с придобиването на NOVA. Бих искал да вярвам, че ще можем да се разширим още повече, отново с идеята за консолидиране на местните пазари и, за да предложим възможно най-много продукти и услуги на българския клиент и потребител. За нас цел номер едно е да привлечем, да говорим на възможно най-голяма аудитория.

Това звучи страхотно! Нека се опитаме да направим бъдещето много по-добро! Много благодаря за това интервю! Надявам се да се видим скоро. Благодаря много!

Аз благодаря!

Председателят на „Юнайтед груп”: Сега е време за инвестиция в България

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 5 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 9 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 10 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 10 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 11 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 11 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 11 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 11 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Радев: Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите

Радев: Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите

България Преди 12 часа

Радев: В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения

Русия се изтегля от Нагорни Карабах

Русия се изтегля от Нагорни Карабах

Свят Преди 12 часа

Конфликтът разкъса връзките между традиционните съюзници Русия и Армения

След ожесточена битка с рака почина легендарен китарист

След ожесточена битка с рака почина легендарен китарист

Свят Преди 12 часа

„Гавин почина след шестгодишна битка с рака", съобщиха членовете на групата

<p>Половин метър сняг донесе бурята &quot;Рената&quot;&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Бурята "Рената" донесе половин метър сняг в Румъния (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Повече информация за природния катаклизъм четете в следващите редове

От Кейт до Катрин: Кралското пътуване на Мидълтън

От Кейт до Катрин: Кралското пътуване на Мидълтън

Любопитно Преди 13 часа

Раздели, болести и ефектът "Кейт" какво не знаем за принцесата на Уелс

Борова процесионка

Обрив, конюнктивит, кашлица, болки в гърлото: Всичко, което трябва да знаете за процесионките

България Преди 14 часа

Разберете какво каза д-р Шасине Вели, лекар в Клиниката по спешна токсикология към Военномедицинска академия

<p>&quot;Небето пада&quot;: Катастрофата на съветския ядрен космически кораб</p>

"Космос 954": Катастрофата на съветския ядрен космически кораб

Любопитно Преди 14 часа

Повече информация за катастрофата може да прочетете в следващите редове