11

Н овоизбраните депутати в 49-ото Народно събрание се събират на първо заседание. Шест партии и коалиции ще имат представители - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН).

Ето какви са и първите коментари на част от депутатите преди официалното откриване на новия парламент:

"Да се съберат тези, които знаят как и онези, които искат да върнат това, което е било отново. Отговорността е тяхна, те спечелиха над 60% от българския вот. Ако отговорността за съставяне на кабинет дойде при нас, тогава ще я поемем. Просто така да подкрепяме правителство... За какво?". Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски преди откриването на 49-ия парламент, предаде NOVA.

Той заяви, че левицата няма да предлага кандидат за председател на Народното събрание. Кристиан Вигенин е предложението им за зам.-председател.

„Няма да приемем бюджет, който ограничава разходите. Нашите приоритети са още работата по Плана за възстановяване и спирането на военната помощ за Украйна”, заяви Свиленски. Той е категоричен, че разговори между партиите трябва да има.

„Предизборната реторика продължава и вместо разбирателство, продължават да се чертаят разделителни линии. Първите две политически сили са отговорни за стабилността на държавата. Ако имат нужната воля, политическа смелост – необходимо е да съставят правителство. Казвам го като избирател, не като член на БСП”. Това заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев в предаването „Здравей България”. 

Стойнев бе категоричен, че от БСП няма да подкрепят кандидатурата на Росен Желязков за председател на 49-ия парламент.

„Всичко е въпрос на разговори”, заяви той в отговор дали от неговата партия биха подкрепили кабинет от ГЕРБ, или от ПП-ДБ. Досега винаги се е стигало до трети мандат, каза Стойнев и изтъкна, че най-важното нещо е стабилност в страната.

От ДПС заявиха, че ще преценят дали ще издигат свой кандидат за председател на 49-ия парламент.

„Има нужда в 49-ия парламент от разум, отговорност и от диалог. Ако има диалог, ще има правителство. По-важен е диалогът”, каза Халил Летифов, който бе зам.-председател на 48-ия парламент.

Първият приоритет е да се спре политическата криза. След това – да се спре обедняването, допълни той.

"Не сме взели решение за кандидат за председател. Първата група по големина – тя има това право. Най-вероятно ще подкрепим Росен Желязков, но нека мине заседанието на групата ни". Това заяви на влизане в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Ако подходят с отговорност към българския избирател, ще имаме кабинет", допълни Цонев.

"Надявам се, че политиците ще се събудят и ще съставят правителство, защото все повече се изчерпва смисълът да идваме тук и да разочароваме хората". Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски на влизане в Народното събрание минути преди официалното откриване на новия парламент.

Партиите са длъжни да се разберат. Всяко нещо има своя предел. Това заяви проф. Огнян Герджиков преди откриването на 49-ия парламент.

„Изчерпа ни се търпението. Не че и други държави не са били в подобна ситуация, но е крайно време да се сложи точка. Все още имам надежда, че ще бъде съставено правителство”, обясни Герджиков.

„След като ГЕРБ-СДС заявиха, че са готови на всякакви коалиции, остава ПП-ДБ да поемат подадената ръка. Съмнявам се обаче, че ще го направят. Затова трябва да се търси друга посока”, допълни той.

„Самата политика е низ от компромиси". Това заяви Вежди Рашидов, който по Конституция трябва да открие 49-ото Народно събрание като най-възрастния депутат.

„Всеки път очаквам да има редовен кабинет в името на хората“, допълни той.

„Очаквам да оставим всички патологии навън – дали ще е патологична омраза, или патологичен нарцисизъм”. Това заяви на влизане в сградата на Народното събрание в първия ден на 49-ия парламент депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

„Очаквам разум, очаквам отговорност от този парламент. Оттук нататък ще видим какво ще стане. Нямам представа какво ще правим”, допълни Митов.

Неговата колега от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева каза накратко за надеждата си за предстоящото Народно събрание: "Очакванията са ми да има разум”.

„Очаквам да бъдем диалогични и национално отговорни”. Това заяви на влизане в сградата на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС и лидер на СДС Румен Христов.

Той не коментира избора на председател на парламента.

Ще направим това, което зависи от нас, за да бъде парламентът работещ и да защитим нещата, за които сме влезли в парламента. Това заяви депутатът от „Има такъв народ” Ивайло Вълчев минути преди откриването на 49-ия парламент.

Той отказа да коментира темата за това ще бъде ли съставен кабинет и подчерта, че трябва първо да започнат разговорите за това.

„Първо да кажа на всички, че днес е Велика сряда. Това изисква от нас първо да се смирим, да имаме покаяние. Тези две думи могат да бъдат основа за всичко, което българските граждани очакват от нас в името на България”. Това заяви депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ на влизане в сградата на Народното събрание.

Имаме ясни законодателни инициативи и ще се борим за тях от първия ден на новия парламент. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков в кулоарите на Парламента.

Петков подчерта, че ПП-ДБ ще държат на приемането на промените във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната, реформите в правосъдната система.

По въпрос за съставянето на правителство, депутатът отговори: „Нека първо да видим как ще тръгне този парламент. Това, което обещаваме, е, че ще се борим за обещаното преди изборите”.

„На този етап няма да издигаме кандидат за председател на НС, но не възнамеряваме и да подкрепим кандидатурата на Росен Желязков”. Това коментира на влизане в НС Кристиан Вигенин от БСП.

„Надявам се този път да оставим г-н Рашидов да почива и да се намери друго решение”, каза Вигенин в отговор на въпрос.

Вигенин изрази оптимизъм за съставянето на кабинет, но подчерта, че няма да е лесно. „Нека видим намеренията и предложенията на първата, на втората сила. Тогава ще можем да коментираме”, каза Вигенин. И допълни, че за БСП е важно да има работещо Народно събрание и редовен кабинет.

Отказа да коментира дали БСП би подкрепила кабинет на ГЕРБ. „Не знаем какво предлагат като структура, като намерения – политически, експертен? Няма да гадаем, като дойде моментът, ще се произнесем” каза Вигенин.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 11 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 20 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 38 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 49 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати