18

С лед днешното заседание 48-ото Народно събрание отива в историята. Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 година.

С друг свой указ държавният глава назначи служебно правителство от 3 февруари 2023 година с министър-председател Гълъб Донев.

Съставът на новото служебно правителство вече е ясен

Eто какви бяха и политическите реакции по повод края на 48-ото Народно събрание:

"Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС", посочи в декларация председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

В декларацията се изтъква, че ГЕРБ-СДС вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес.

"Днес в последния ден на 48-ото НС можем да кажем, че ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим факт в българската политика и вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Активното участие на ГЕРБ-СДС в политическия процес би могло да се превърне в предпоставка за трайното преодоляване на политическата нестабилност в рамките на следващото 49-о НС", заяви Атанасова.

Последният звънец на 48-ото НС удари

Председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС отчете, че през последните две години е бил направен опит формацията да бъде унищожена - със средствата на репресивния апарат на държавата, или най-малкото - да бъде изолирана от политическия процес.

"В началото на 48-ото НС, парламентарната група на ГЕРБ-СДС пое ангажимент да положи всички усилия, за да може България да има редовно правителство и работещ парламент. Още след обявяването на изборните резултати беше ясно, че съставянето на редовно правителство изисква редица компромиси от максимално широк кръг от политическите сили", посочи Атанасова. 

"Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията", заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров.

Той посочи, че 48-ият парламент ще се запомни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме, по думите му, се е обединила „хартиената коалиция“.

Работата започна с изменение на Изборния кодекс и това се превърна в неговото родилно петно, каза Гюров, според когото това е довело до унищожаване на машинното гласуване и „узаконяване на изборните злоупотреби“.

Сред успехите на 48-ия парламент Гюров изброи осигуряването на по-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и повишаването на основните заплати в болниците с промени в Закона за здравното осигуряване. Приехме три ключови закона по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещи медиацията, правната помощ и кадастъра и имотния регистър, посочи още той. Депутатът открои и промените в Гражданско-процесуалния кодекс, в Закона за предучилищното и училищното образование.

Като неуспех Андрей Гюров посочи това, че парламентът не е подкрепил предложението да се задължи Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 г.

Продължи ли това Народно събрание съдебната реформа с въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор? Не, нямаше воля за това, каза депутатът. Гюров отправи още въпроси за борбата с корупцията и готовия антикорупционен закон, който, според него, не е бил приоритет на сегашния парламент. Според председателя на парламентарната група на ПП България ще продължи да бъде в дъното на Европа по индекса за корупция.

„Големите промени, важните промени, бяха отложени с банални маневри в тази зала и в комисиите“, смята Гюров. И добави, че Народното събрание се е провалило в основните си задачи.

Той посочи и липсата на съгласие около промените за домашното насилие. За депутатите от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност.

„Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване“, отбеляза още Гюров, като отбеляза, че не са гласувани поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Измененията в Закона за биологичното разнообразие също не са били гласувани, посочи също депутатът.

Според Гюров страната ни изостава и от влизането в еврозоната. Шенген също не е бил сред приоритетите на това Народно събрание, каза той. Депутатът счита, че не е направено и нужното за повишаване качеството на живота на гражданите.

„Опитват се да ни внушат, че тук е така, че нямаме шанс срещу превзетата държава“, коментира още Гюров. По думите му се е видяло мнозинство в залата, което казва: „Тук е така, това е най-доброто, което можем да имаме“

Малцинството вътре и мнозинството вън вече знае, че може да живеем и по-добър живот; че вашето нормално не е европейското нормално; че има бъдеще, което не зависи от това на кого си човек, коментира също депутатът от ПП.

Гюров завърши декларацията с думите, че България може повече. Той призова да се гледа към целите, които обединяват българите. Това, което искаме да ви кажем, скъпи съграждани, е, че не сте сами и докато не се отказваме, надеждата за промяна ще живее, заяви още председателят на ПГ на ПП. 

"48-ото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог," заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Президентът разпуска 48-ото Народно събрание на 3 февруари и насрочва избори за 2 април

"Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите", изтъкна политикът.

"Днес е последният ден на 48-то НС, няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши основното - политическата криза", посочи в обръщението си Карадайъ.

"Назначаването на новия служебен кабинет за мен е поредното доказателство, че държавата се управлява от служебен кабинет, което е пълновластие на президента. Служебен кабинет без контролиращ парламент и президент, който взима решенията, е много странна ситуация", заяви депутатът от ДБ Стоян Михалев в ефира на NOVA NEWS в коментар за политическата ситуация в страната.

"Президентът умишлено засили държавата към избори като даде мандата на БСП, като знаеше, че това е най-сигурният начин държавата да отиде на избори", каза Михалев.

Според него атаките към ДБ (за криптобанката Nexo) в периода преди връчване на третия мандат са показвали, че коалицията е имала шанс за съставяне на кабинет.

За ползата от 48-ото народно събрание той изтъкна приемането на решение от парламента, че Гладомора в Украйна е геноцид. "Смятам, че поне този цивилизационен избор, който направихме, до някаква степен е имало смисъл от този парламент".  

Решение на президента е кадровият състав на служебния кабинет, няма какво да коментираме, заяви депутатът от БСП Вяра Емилова.

Кой е Найден Тодоров - служебен министър на културата

Относно връщането на хартиената бюлетина тя обясни: "машинното гласуване няма да позволи да има т.нар. невалидни бюлетини, когато се сблъскваме с този процес. Ръчното преброяване на бюлетините остава. Където има съмнения за изборния вот, протоколът остава в машините и при нужда винаги може да послужи".

За приетото увеличение на минималната работна заплата тя каза: "Не се отказваме, направихме една крачка, следващата е – да осигурим на хората на най-ниско ниво да получават повече пари срещу труда, който полагат".

Според Вяра Емилова признаването на Гладомора в Украйна не е част от дневния ред на България.

"Една от най-големите поуки на това Народно събрание е, че човек не може нищо да свърши сам и от опита, че ще има политическа партия, която ще има 51% от българските гласоподаватели, е неизпълнима. Видяхме, че трябва да работим заедно. Видяхме, че партиите на статуквото са много организирани – приеха си Изборния кодекс, приеха си законопроекти, които от наша гледна точка са вредни за България", заяви депутатът от ПП Искрен Митев.

Запитан защо сега ПП се готви за коалиция с ДБ, а на предишните избори им отказаха съвместно явяване, той отговори, че сега е назрял този момент. "Партиите, които се заявяват като алтернатива, не подкрепиха съдебната реформа", допълни Митев.

"Струва ми се, че е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме". Това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"Намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета, защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства и не дори скрити мнозинства, защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се легитимира", коментира той.

"Днес това Народно събрание (НС) приключва краткия си живот и в това няма нищо лошо, защото когато се разпусне, съдбата на България отново зависи само и единствено от българския народ", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

"От "Възраждане" приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит", каза той и отбеляза, че изборите, когато не са редовни, а извънредни, са поправителни изпити за политиците и за народа. Костадинов отчете два знакови успеха и два знакови неуспеха на това НС.

"Стига с разделителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на народа", заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България"  Корнелия Нинова. Тя отчете, че 48-ото Народно събрание е белязано от скандали и отбеляза, че докато са се замеряли със скандали кой е по-корумпиран съдебната реформа е зациклила. 

"За пети пореден път отиваме на избори, на предсрочни парламентарни избори, и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит", коментира лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в декларация от парламентарната трибуна.

Той каза, че това го тревожи дълбоко. 

"Смятам, че "Български възход“ (БВ) ще влезе в следващото Народно събрание", коментира пред журналисти в парламента Виолета Комитова. Тя обясни, че БВ са показали диалогичност и искат да наложат този стил на разговор между политическите сили, дори когато са на различни мнения. Да говорим с аргументи, а не с обиди, обясни депутатът.

"Надявам се, че „Български възход“ успя наложи този стил в парламента, добави Комитова. Тя е убедена, че, ако партиите не възприемат този подход, а водят кампания, в която изричат тежки думи, след което лидерите не могат да се погледнат, няма да се постигне добър резултат.

За новото служебно правителство смята, че ще продължи досегашната линия. Не мога да давам оценка на цялото правителство, смятам, че работят в напрегната обстановка, министрите имат краткосрочни, дългосрочни задачи, има доста неща, които да свършат, отбеляза тя. 

Председателят на парламента Вежди Рашидов закри 48-ото Народно събрание (НС), като преди това направи обръщение към депутатите.    

"Зная, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, длъжни сме да подтиснем страстите си и да забравим за сметки, да забравим за рейтингите и да помислим какво остава след нас на тази земя, посочи Рашидов. Апелирам към всички вас - вижте хората, които са ви издигнали, замислете се и вложете разум в бъдещето, защото народът чака резултати от нас", каза той.

Вежди Рашидов отбеляза, че е поел отговорността да е председател на този парламент, вярвайки че с авторитета си може да помогне да работи усърдно, да се успокоят страстите и обществото също да си отдъхне от тази безкрайна спирала. Но се оказа, че пак сме изправени пред пореден избор и пак се питам: "И така докога, колеги?", добави той. Според него народните представители трябва по-често да се замислят какво правят тук и какво оставят, дали рушат или съзидават.

"Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. Дано утрото е по-мъдро от вечерта, народът ни заслужава това", заяви Вежди Рашидов и удари последния звънец на това Народно събрание.

Кои ще са министрите в новото служебно правителство
Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Насилие и сексуални посегателства: Животът в детските домове в ГДР

Свят Преди 1 час

Изследването проучва настройката сред бившите жители в този тип домове

Започна срещата между Путин и Си Цзинпин в Кремъл

При закрити врата: Започна срещата между Путин и Си Цзинпин в Кремъл

Свят Преди 1 час

Руският лидер се е обърнал към китайския си колега със „скъпи приятелю“

Срещу Bad Bunny е заведено дело за 40 млн. долара от страна на бившата му приятелка, която твърди, че той е използвал запис на нейния глас, произнасящ станалата известна фраза "Bad Bunny Baby"

Бившата приятелка на певеца Bad Bunny завежда дело срещу него за 40 милиона долара

Любопитно Преди 2 часа

Bad Bunny е бил ударен с дело за 40 млн. долара от страна на бившата си приятелка

Тяло под мост в Габрово, търсят убиец

Тяло под мост в Габрово, търсят убиец

България Преди 2 часа

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Габрово

Била е втората най-топла зима в Европа за последните 44 години

Абсолютен рекорд: Зимата в България е била най-топлата, откакто се води статистика

Любопитно Преди 3 часа

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години

.

Скритите спътници на Земята: Колко луни има всъщност

Любопитно Преди 3 часа

"Луната" държи титлата на единствената твърда, постоянна луна на Земята, но дали е така в действителност

Електрическият стол, на който е екзекутиран Тед Бънди, е построен от затворници

Изгори, Бънди, изгори: Екзекуцията, която се превръща в празник

Свят Преди 3 часа

Мозъкът на серийния убиец Тед Бънди е отстранен в името на науката

Расте броят на жертвите на наводненията в Турция

Расте броят на жертвите на наводненията в Турция

Свят Преди 3 часа

10 000 служители участват в разчистването на град Шанлъурфа

Бягство в Европа: Най-безопасните места за пътуване на континента

Бягство в Европа: Най-безопасните места за пътуване на континента

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са най-безопасните и предпочитани страни за пътуване в Европа

Украйна война

"Онези, които останаха": Започва продукцията на първия сериал за войната в Украйна

Свят Преди 4 часа

Трите епизода, които се снимат в момента, са озаглавени "Киев-Берлин", "Бездомници" и "В зоопарка"

Кремъл: Путин и Си Цзинпин са обсъдили плана на Пекин за Украйна

Кремъл: Путин и Си Цзинпин са обсъдили плана на Пекин за Украйна

Свят Преди 4 часа

Песков обаче не коментира дали има напредък по темата

Айфеловата кула

Елементи от стълбите на Айфеловата кула се предлагат на търг

Любопитно Преди 5 часа

Фрагменти от Айфеловата кула, ще бъдат предложени на търг

САЩ обявиха бившия български брокер от "Креди сюис" за беглец

Хиляди работни места са застрашени след кризата с "Креди Сюис"

Свят Преди 5 часа

Според източниците все още е твърде рано да се определи колко точно хора ще загубят работата си

Джейсън Деруло остави 5000 долара бакшиш (ВИДЕО)

Джейсън Деруло остави 5000 долара бакшиш (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

С парите сервитьорът ще плати таксата си в колежа за 1 година

Лейди Гага, Марая Кери и Ема Стоун: 15 звезди, родени под знака на Овен

Лейди Гага, Марая Кери и Ема Стоун: 15 звезди, родени под знака на Овен

Любопитно Преди 5 часа

Днес ще ви разкажем за някои известни личности, които са родени под този знак