18

С лед днешното заседание 48-ото Народно събрание отива в историята. Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 година.

С друг свой указ държавният глава назначи служебно правителство от 3 февруари 2023 година с министър-председател Гълъб Донев.

Съставът на новото служебно правителство вече е ясен

Eто какви бяха и политическите реакции по повод края на 48-ото Народно събрание:

"Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС", посочи в декларация председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

В декларацията се изтъква, че ГЕРБ-СДС вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес.

"Днес в последния ден на 48-ото НС можем да кажем, че ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим факт в българската политика и вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Активното участие на ГЕРБ-СДС в политическия процес би могло да се превърне в предпоставка за трайното преодоляване на политическата нестабилност в рамките на следващото 49-о НС", заяви Атанасова.

Последният звънец на 48-ото НС удари

Председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС отчете, че през последните две години е бил направен опит формацията да бъде унищожена - със средствата на репресивния апарат на държавата, или най-малкото - да бъде изолирана от политическия процес.

"В началото на 48-ото НС, парламентарната група на ГЕРБ-СДС пое ангажимент да положи всички усилия, за да може България да има редовно правителство и работещ парламент. Още след обявяването на изборните резултати беше ясно, че съставянето на редовно правителство изисква редица компромиси от максимално широк кръг от политическите сили", посочи Атанасова. 

"Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията", заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров.

Той посочи, че 48-ият парламент ще се запомни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме, по думите му, се е обединила „хартиената коалиция“.

Работата започна с изменение на Изборния кодекс и това се превърна в неговото родилно петно, каза Гюров, според когото това е довело до унищожаване на машинното гласуване и „узаконяване на изборните злоупотреби“.

Сред успехите на 48-ия парламент Гюров изброи осигуряването на по-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и повишаването на основните заплати в болниците с промени в Закона за здравното осигуряване. Приехме три ключови закона по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещи медиацията, правната помощ и кадастъра и имотния регистър, посочи още той. Депутатът открои и промените в Гражданско-процесуалния кодекс, в Закона за предучилищното и училищното образование.

Като неуспех Андрей Гюров посочи това, че парламентът не е подкрепил предложението да се задължи Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 г.

Продължи ли това Народно събрание съдебната реформа с въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор? Не, нямаше воля за това, каза депутатът. Гюров отправи още въпроси за борбата с корупцията и готовия антикорупционен закон, който, според него, не е бил приоритет на сегашния парламент. Според председателя на парламентарната група на ПП България ще продължи да бъде в дъното на Европа по индекса за корупция.

„Големите промени, важните промени, бяха отложени с банални маневри в тази зала и в комисиите“, смята Гюров. И добави, че Народното събрание се е провалило в основните си задачи.

Той посочи и липсата на съгласие около промените за домашното насилие. За депутатите от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност.

„Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване“, отбеляза още Гюров, като отбеляза, че не са гласувани поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Измененията в Закона за биологичното разнообразие също не са били гласувани, посочи също депутатът.

Според Гюров страната ни изостава и от влизането в еврозоната. Шенген също не е бил сред приоритетите на това Народно събрание, каза той. Депутатът счита, че не е направено и нужното за повишаване качеството на живота на гражданите.

„Опитват се да ни внушат, че тук е така, че нямаме шанс срещу превзетата държава“, коментира още Гюров. По думите му се е видяло мнозинство в залата, което казва: „Тук е така, това е най-доброто, което можем да имаме“

Малцинството вътре и мнозинството вън вече знае, че може да живеем и по-добър живот; че вашето нормално не е европейското нормално; че има бъдеще, което не зависи от това на кого си човек, коментира също депутатът от ПП.

Гюров завърши декларацията с думите, че България може повече. Той призова да се гледа към целите, които обединяват българите. Това, което искаме да ви кажем, скъпи съграждани, е, че не сте сами и докато не се отказваме, надеждата за промяна ще живее, заяви още председателят на ПГ на ПП. 

"48-ото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог," заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Президентът разпуска 48-ото Народно събрание на 3 февруари и насрочва избори за 2 април

"Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите", изтъкна политикът.

"Днес е последният ден на 48-то НС, няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши основното - политическата криза", посочи в обръщението си Карадайъ.

"Назначаването на новия служебен кабинет за мен е поредното доказателство, че държавата се управлява от служебен кабинет, което е пълновластие на президента. Служебен кабинет без контролиращ парламент и президент, който взима решенията, е много странна ситуация", заяви депутатът от ДБ Стоян Михалев в ефира на NOVA NEWS в коментар за политическата ситуация в страната.

"Президентът умишлено засили държавата към избори като даде мандата на БСП, като знаеше, че това е най-сигурният начин държавата да отиде на избори", каза Михалев.

Според него атаките към ДБ (за криптобанката Nexo) в периода преди връчване на третия мандат са показвали, че коалицията е имала шанс за съставяне на кабинет.

За ползата от 48-ото народно събрание той изтъкна приемането на решение от парламента, че Гладомора в Украйна е геноцид. "Смятам, че поне този цивилизационен избор, който направихме, до някаква степен е имало смисъл от този парламент".  

Решение на президента е кадровият състав на служебния кабинет, няма какво да коментираме, заяви депутатът от БСП Вяра Емилова.

Кой е Найден Тодоров - служебен министър на културата

Относно връщането на хартиената бюлетина тя обясни: "машинното гласуване няма да позволи да има т.нар. невалидни бюлетини, когато се сблъскваме с този процес. Ръчното преброяване на бюлетините остава. Където има съмнения за изборния вот, протоколът остава в машините и при нужда винаги може да послужи".

За приетото увеличение на минималната работна заплата тя каза: "Не се отказваме, направихме една крачка, следващата е – да осигурим на хората на най-ниско ниво да получават повече пари срещу труда, който полагат".

Според Вяра Емилова признаването на Гладомора в Украйна не е част от дневния ред на България.

"Една от най-големите поуки на това Народно събрание е, че човек не може нищо да свърши сам и от опита, че ще има политическа партия, която ще има 51% от българските гласоподаватели, е неизпълнима. Видяхме, че трябва да работим заедно. Видяхме, че партиите на статуквото са много организирани – приеха си Изборния кодекс, приеха си законопроекти, които от наша гледна точка са вредни за България", заяви депутатът от ПП Искрен Митев.

Запитан защо сега ПП се готви за коалиция с ДБ, а на предишните избори им отказаха съвместно явяване, той отговори, че сега е назрял този момент. "Партиите, които се заявяват като алтернатива, не подкрепиха съдебната реформа", допълни Митев.

"Струва ми се, че е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме". Това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"Намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета, защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства и не дори скрити мнозинства, защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се легитимира", коментира той.

"Днес това Народно събрание (НС) приключва краткия си живот и в това няма нищо лошо, защото когато се разпусне, съдбата на България отново зависи само и единствено от българския народ", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

"От "Възраждане" приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит", каза той и отбеляза, че изборите, когато не са редовни, а извънредни, са поправителни изпити за политиците и за народа. Костадинов отчете два знакови успеха и два знакови неуспеха на това НС.

"Стига с разделителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на народа", заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България"  Корнелия Нинова. Тя отчете, че 48-ото Народно събрание е белязано от скандали и отбеляза, че докато са се замеряли със скандали кой е по-корумпиран съдебната реформа е зациклила. 

"За пети пореден път отиваме на избори, на предсрочни парламентарни избори, и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит", коментира лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в декларация от парламентарната трибуна.

Той каза, че това го тревожи дълбоко. 

"Смятам, че "Български възход“ (БВ) ще влезе в следващото Народно събрание", коментира пред журналисти в парламента Виолета Комитова. Тя обясни, че БВ са показали диалогичност и искат да наложат този стил на разговор между политическите сили, дори когато са на различни мнения. Да говорим с аргументи, а не с обиди, обясни депутатът.

"Надявам се, че „Български възход“ успя наложи този стил в парламента, добави Комитова. Тя е убедена, че, ако партиите не възприемат този подход, а водят кампания, в която изричат тежки думи, след което лидерите не могат да се погледнат, няма да се постигне добър резултат.

За новото служебно правителство смята, че ще продължи досегашната линия. Не мога да давам оценка на цялото правителство, смятам, че работят в напрегната обстановка, министрите имат краткосрочни, дългосрочни задачи, има доста неща, които да свършат, отбеляза тя. 

Председателят на парламента Вежди Рашидов закри 48-ото Народно събрание (НС), като преди това направи обръщение към депутатите.    

"Зная, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, длъжни сме да подтиснем страстите си и да забравим за сметки, да забравим за рейтингите и да помислим какво остава след нас на тази земя, посочи Рашидов. Апелирам към всички вас - вижте хората, които са ви издигнали, замислете се и вложете разум в бъдещето, защото народът чака резултати от нас", каза той.

Вежди Рашидов отбеляза, че е поел отговорността да е председател на този парламент, вярвайки че с авторитета си може да помогне да работи усърдно, да се успокоят страстите и обществото също да си отдъхне от тази безкрайна спирала. Но се оказа, че пак сме изправени пред пореден избор и пак се питам: "И така докога, колеги?", добави той. Според него народните представители трябва по-често да се замислят какво правят тук и какво оставят, дали рушат или съзидават.

"Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. Дано утрото е по-мъдро от вечерта, народът ни заслужава това", заяви Вежди Рашидов и удари последния звънец на това Народно събрание.

Кои ще са министрите в новото служебно правителство
Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 5 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 9 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 13 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян