22

Д нес е крайният срок, в който партии и коалиции могат да се регистрират за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

От коалициите ГЕРБ-СДС и "Демократична България" вече подадоха своите заявления. От "БСП за България" също се регистрираха.

Коалицията ГЕРБ-СДС внесе 9 999 подписа за регистрация в ЦИК. От партията са събрали 32 000 подписа, но внасят 9 999, защото такива са изискванията на Изборния кодекс.

Подписката внесоха организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, лидерът на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев и заместник-председателят на ПП ГЕРБ Даниел Митов и лидерът на СДС Румен Христов.

"За съжаление Румен Радев направи така, че служебният кабинет да се превърне в негов предизборен щаб, което е недопустимо. Целта му е да осигури честни избори. Искам да отправя апел към всички министри – не се впускайте в кампания, която не е ваша", заяви Даниел Митов пред журналисти пред ЦИК.

Той е на мнение, че ГЕРБ ще продължават да бъдат незаобиколими при съставянето на правителство.

"Ние от работа не бягаме. Доказали сме, че можем да върши работа", добави Митов.

"В изключително добра мобилизация и организационна готовност сме", подчерта Цветомир Паунов след регистрацията на коалицията.

"Подадохме документи за регистрация в ЦИК на коалиция ГЕРБ - СДС. Това е едно традиционно добро сътрудничество между най-голямата дясна партия и най-старата демократична партия след промените през 1989 г. Внесохме максималният изискуем брой подписи - 9999. Иначе в рамките на 2 дни колегите от цялата страна събраха 32 хил. подписа", каза още Паунов.

"С ГЕРБ начертахме големите неща, които трябва да ни обединят", каза лидерът на СДС Румен Христов. Той заяви, че тепърва ще се говори за конкретни места в листа.

"Ние няма да поискаме повече от това, което бихме могли да допринесем като гласове, като резултат, като нещо, което би помогнало на коалицията", каза още той.

Левицата е събрала 10 000 подписа.

Подписката внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин, водачите на листи на "БСП за България" в страната, както и представители на партиите от широката лява коалиция. Там бяха лидерът на АБВ - Младежи д-р Пламена Заячка, както и председателят на АБВ - София Христо Колев и други.

На предстоящите избори БСП ще се яви в коалиция с АБВ и "Нормална държава" на Георги Кадиев. Подписано е споразумение и с проф. Минчо Христов, представляващ "Движение на непартийните кандидати".

"Тръгваме организирани и подготвени за тези избори с две цели - първата е промяна и втората е стабилност", коментира пред журналисти Корнелия Нинова.

"Ако на предишните избори се постигна задача за сваляне на ГЕРБ от власт и начало на промяната, то тази промяна трябва да продължи. Но вече да се предложи с какво да бъде заменен моделът на ГЕРБ и кой може да го направи", каза Нинова.

"След тези избори би трябвало да имаме едно стабилно управление, което, освен че трябва да продължи промяната, трябва да гарантира сигурност на хората, да сложим край на политическата криза, за да започнем да работим по икономическата и социалната", добави тя.

"Ние тръгваме с тази амбиция, че можем. Имаме много ясно разписана програма - стъпка по стъпка, имаме хората, имаме голямото ляво обединение, т.е. с още по-големи сили тръгваме за тези избори", посочи тя и пожела успех на всички участници в състезанието.

На въпрос с кого ще управляват след изборите, Нинова коментира, че след резултатите от вота ще видят с кого ще разговарят в следващия парламент, но беше категорична, че с ГЕРБ - никога. "За нас е важно да продължим голямото обединение в ляво и ляво-център на базата на политики", посочи тя.

Кoaлиция "Дeмoкрaтичнa Бългaрия" се рeгиcтрирaха в ЦИК зa прeдcтoящитe пaрлaмeнтaрни с внесени 10 хиляди подписа.

Дoкумeнтитe в ЦИК бяхa внeceни oт cъпрeдceдaтeлитe Хриcтo Ивaнoв и Aтaнac Aтaнacoв, кaктo и oт Влaдиcлaв Пaнeв, Бoриcлaв Caндoв и Нaдeждa Йoрдaнoвa. От думите им пред журналисти стана ясно, че 20% от подписите са внесени електронно.

"Демократична България" внесе 10 000 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предсрочния парламентарен вот. От тях 500 са електронни", съобщи пред журналисти съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Така, според него, се доказва, че електронното управление е мисия възможна.

Иванов заяви, че амбицията им е на тези избори да разширят подкрепата за "Демократична България"/ДБ/. Той коментира, че за пръв път от доста време насам на предишния вот мнозинството от гласове за ДБ не са дошли от София, въпреки че столицата е важен елемент от избирателната им база. Очаквам тези избори да бъдат много по-свободни, защото ще бъдат проведени в условия, в които "страхуването" няма да бъде толкова голям фактор както досега, добави съпредседателят на ДБ.

Промени в листите и при тях щяло да има, но по-скоро ще са "фини настройки". Нямало обаче технологично време за нови партньори. По думите на Иванов, този формат е доказал своята логична и идеологическа свързаност. Той е доказал, че е стабилен, лидерството също. Според Иванов това е и една от най-стабилните коалиции, която може да има в българския политически живот.

Засега нямало основание ДБ да промени оценката си по отношение на партньорството в парламента, щели търсят сътрудничество с партиите на промяната. Голямата ни цел е да излъчим не просто какво да е управление, а управление на промяната, което да стъпи на трите национално големи програмни цели, които си поставя ДБ - свобода, законност и модернизация, изтъкна Христо Иванов.

На въпрос за подслушването на опозиционни политици съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов коментира, че ще настояват в следващото Народно събрание да има парламентарен контрол на прилагането на СРС и ще внесат предложение за промени в законодателството, за да стане по-ефективен този контрол. 

Последната възможност за подаване на документи е в 17:00 часа. В края на вчерашния ден заявления бяха подали 11 партии и 4 коалиции.

Угърчинска: Правата на българите в чужбина са нарушени

Матева: Българите на почивка в чужбина ще гласуват без предварително заявление

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 5 минути

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 20 минути

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 1 час

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 2 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 2 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 2 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 2 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 2 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 2 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

<p>&quot;ДНК тестът уличи това чудовище&quot;: Близнак опита да натопи брат си</p>

"ДНК тестът уличи това чудовище": 140 години затвор получи мъж, изнасилил 9-годишно момиче

Свят Преди 3 часа

Полицията арестува Контър и неговия брат близнак през 2019 г.

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти и легенди за пещерите може да прочетете в следващите редове

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 10 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 11 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 12 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център