45

Л идерът на „Атака“ Волен Сидеро се ядоса на колегите си от Обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заради срещите им с лидера на БСП Корнелия Нинова. Председателят на ПГ на ОП заяви, че такава среща не може да е легитимна, информира NOVA.

Инициативата поде Каракачанов, който в Деня на труда – 1 май, покани лидера на левицата „на по бира”, за да си поговорят „като българи, а не като управляващи и опозиция”. Впоследствие в срещата изявил желание да се включи и Симеонов.

Каракачанов покани Нинова на по бира

Това обаче обиди лидера на „Атака” Волен

Сидеров, който претендира, че само той, в качеството си на председател на ПГ на Обединените патриоти, е можел да разреши разговор между коалиционните си партньори и опозиционния лидер.

Срещата между Каракачанов и Нинова вече се състоя. „За оставки не е ставало дума“, заяви вицепремиерът и министър след разговора. „Аз запознах г-жа Корнелия Нинова с моите виждания за модернизацията на армията“, обясни той.

Каракачанов уточни, че е на срещата не в качеството си на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството си на военен министър и не знае защо Волен Сидеров бил сърдит.

Във връзка с

различията си с ГЕРБ за Закона за вероизповеданията,

Каракачанов коментира: „Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако вътре фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизподевание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове.

Мюсюлмански духовници масово напускат България

Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на онези български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват. В различните вероизповедания в момента всеки един, завършил някъде, може да дойде и да започне да проповядва една или друга религия. Дипломата му трябва да се лицензира“, допълни Каракачанов. Тоест, трябва да има по-строг контрол, каза още Каракачанов и добави, че законопроектът на ГЕРБ се фиксира само заплащането. Според него може би им се е видяло достатъчно.

Корнелия

Нинова пък заяви след срещата, че според нея правителството на Бойко Борисов, в което и Каракачанов участва, е провал и то трябва да си ходи.

Тя уточни, че БСП са готови да разговарят с всички за национална сигурност, демографска катастрофа, здравеопазване и образование, защото това са важните за страната въпроса.

Лидерът на БСП обаче е категорична, че голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна и вредна за България. Тя обясни, че Каракачанов е поставил два конкретни въпроса по тема национална сигурност.

„Предлага нов план за модернизацията на армията, който изисква преразглеждане на досегашните решения на НС. Преразглеждане по проекти, защото искат да се стартира отначало търгът за самолети, проекти за бронирани машини – това е ново, спрямо решението на НС от миналия път. Нови срокове има и за изпълнение на модернизацията и различен начин на финансиране – разсрочено до 2024 г“, обясни Нинова.

Борисов: Ще правим бойни машини в България

Президентът поиска ускоряване на модернизацията на армията

По нейните думи

Каракачанов търси подкрепа

това решение да бъде прегласувано с тези нови неща в него. „Но тук, очевидно, имат някакво противоречие с министъра на финансите, защото в тригодишната прогнозна рамка на г-н Горанов такива пари не са предвидени. Ние отговорихме, че когато бъде внесено официално, ПГ на „БСП за България“ ще се събере, ще го разгледаме, ще се запознаем със съдържанието и останахме отворени за втора среща, за да изразим позиция по конкретните неща, които предлагат“, уточни тя.

Като втори въпрос, който е обсъден по време на срещата, Корнелия Нинова посочи Закона за вероизповеданията. „Вече има внесен такъв законопроект, а г-н Каракачанов предлага втори, по-разширен. В първия, който сме подписали и ние, се забранява финансирането от трети държави. Споделяме напълно това. За нас това е намеса във вътрешните работи от трети държави“, категорична е тя.

Нинова подчерта, че днес им е бил връчен друг законопроект, с който предстои да се запознаят. Според нея е най-логично двата законопроекта да вървят заедно в парламента и от тях да се направи най-доброто за България.

Срещата между Корнелия Нинова и Валери Симеонов ще се състои в четвъртък.

„Решил съм да представя проектите, изготвени от НФСБ на политическите сили в парламента. За това става въпрос. Такива срещи ще има и с ГЕРБ, и с ВОЛЯ, и с Обединени патриоти. Трябва да има и с БСП. Само с ДПС не, защото тях никой не ги брои за политическа сила”, коментира Симеонов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@