116

П резидентът Румен Радев изрази мнение, че нови бойни самолети, различни от шведските "Грипен", ще надхвърлят сериозно бюджетната рамка за покупката им.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че настоява пред военния министър Красимир Каракачанов и другите отговорни лица по преговорите да не се купуват вече употребявани машини.

ГЕРБ срещу президента - битка на институции

Президентът Радев влезе в съда, обясни какво е искал от Ненчев

Същевременно в парламента депутати от ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов, инициираха анкетна комисия по темата.  Една от задачите й е да установи дали Радев е лобирал за шведския вариант като командир на ВВС до средата на миналата година.

На тези обвинения Радев отговори, като заяви, че Цветанов не разбира от самолети и практически уличава Швеция в корупция.

"Най-добре е F18, мен ако питате, най-добре е "Eurofighter" нов,  F16 нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в опитите си с цената. Тя винаги е надхвърляла финансовата рамка", заяви президентът.

Той допълни, че хаосът при поръчката е пълен и офертите за изброените от него самолети надхвърлят 1,5 милиарда, с които правителството иска да купи 8 самолета. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@