14

Д епутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров-Ревизоро заяви, че Закон за горивата не е имало в България от 20 години. „Законът за горивата ще засегне много големи интереси и много големи пари.

Тук става въпрос за 1 млрд. лв. и затова страхът дори при депутати е голям”,

каза той в „Здравей, България” по NOVA.

Той очерта редица проблеми: „Когато изслушвахме главният прокурор в нашата комисия, той каза, че проблемът на пристанищата е с уредите и безконтролното влизане, не се мери какво влиза.

Пазарът на горива - невидими танкери и изчезващи печалби

Бензинът ни е скъп? Вижте къде са най-евтините и най-скъпите горива в света

В базите имаме проблеми с двойни резервоари, с фалшифициране на документи, по транспорта имаше проблеми. В нелегалните бензиностанции се оказа, че има допълнителни резервоари и манипулации на фискалните устройства“.

Той е категоричен:

Законът трябва да регулира движението на горивата, потреблението на горивата, продажбата на горивата,

всичко от влизането им през граница или от съответната рафинерия, до продажбата им“.

Според него законът „ще направи разграничение между белия и сивия сектор при горивата, от което най-много ще спечели крайният потребител, защото той плаща и злоупотребите, и кражбите”.

Димитров каза още, че отложените протести на земеделските производители били „най-малкият проблем”.

Той очаква още препятствия преди приемането на закона.

Депутатът каза още, че у нас има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции.

„Новият закон е проект на седем министерства и 14 институции, но шест години никой не смее да го внесе, защото е най-антикорупционният закон за последните 20 години”, категоричен бе Ревизоро.

Целия раговор чуйте във видеото горе.

Зърнопроизводителите готвиха протест, планиран за днес, тъй като искаха да бъдат изключени именно от този законопроект за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. След вчерашната среща при преиера Бойко Борисов обаче председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов съобщи, че протесът се отменя.

Напрежението в сектора възникна заради това, че земеделските производители са били третирани като търговци,

натоварени с изпълнението на множество регулации според проектозакона, каза земеделският министър Румен Порожанов и допълни, че ще се търсят предложения за нормативни промени, с които те да бъдат заложени като потребители.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и вносител на проектозакона Емил Димитров съобщи, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент предложенията за промени в закона на министъра на земеделието и на бранша да бъдат обобщени и внесени между между първо и второ четене.

Вносители на законопроекта са народни представители от всички парламентарни групи от управляващите и опозицият. Народните представители обаче неофициално изразяват резерви към част от текстовете в законопроекта.

Сред новите изисквания са търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката, да предоставят финансови обезпечения в полза на държавата, а официалните им представители да имат образователен ценз и осигурителен стаж, предвижда проект на нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предвижда се законният представител на дружеството - търговец на едро, да има висше образование и осигурителен стаж от поне 5 г., а за търговците на дребно - средно образование и 3 г. осигурителен стаж. Целта на това изискване е да се прекрати прехвърлянето на такива дружества на неграмотни хора.

Въвеждат се и изисквания за минимални складови наличности и инфраструктура, защото по данни на НАП фирми с ниска капитализация и без инфраструктура са най-честите на рушители в сектора. Проектът предвижда компаниите, работещи на този пазар, да предоставят финансово обезпечение в полза на министъра на икономиката, с което те гарантират бъдещи публични вземания. Липсата на подобно обезпечение води към настоящия момент до извършване на сериозни измами и нарушения, оставащи ненаказани поради използването на правни способи, които правят практически невъзможно събирането на наложени санкции, категорични са вносителите на законопроекта.

Глобите за дейност без регистрация достигат 250 хил. лв. като при повторно нарушение сумата се удвоява. Предвижда се създаване на публичен регистър на издадените регистрации.

С цел да не бъдат затруднявани земеделските прозводители, за тях е предвидено изключение и специален статут.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@