117

П резидентът Румен Радев да определи ръководителят на нова единна структура за борба с корупцията по високите етажи на властта. 

Това предложи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред десетки хидяли симпатизанти на партията, събрали се на традиционния събор на Бузлуджа. 

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ ЕЖЕГОДНИЯТ СЪБОР НА "ЧЕРВЕНИТЕ" В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

"Нека оттук да започнем и с целия народ да подготвим тази стратегия, която ще сложи край на онзи преход, в който политико-икономическите интереси, монополи, власт и пари разрушиха държавността ни, разрушиха цели системи и доведоха народа до просешка тояга", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на реч на митинга.

Според Нинова, дирекцията на ДАНС за борба с корупцията по високите етажи на властта може да се изведе като отделен орган. Подобна мярка е част от "истинска съдебна реформа", която ще "спаси България от мафията". 

Фейсбук-спор: Валери Симеонов "дотърчал" при Нинова да иска тройна коалиция след изборите

Рокади в ръководството на БСП на инфарктен пленум

"Една и единствена дирекция, изведена от там и направена като независим орган. Кой да я управлява и кой да ги назначава? Те предлагат Бойко Борисов, аз ви предлагам друго - има един човек, който е избран пряко от народа с над 2 млн. гласове, който не е част от това статукво, който доказа, че е почтен и достоен българин.

Нека президентът Радев да отредели директора на това звено за борба с корупцията и нека неговите членове и колективен орган да избере парламентът с две-трети квалифицирано мнозинство, за да се знае, че има парламентарна република и споделена отговорност от институциите", заяви Нинова на "Историческата поляна" пред хижа "Бузлуджа".   

Тя се ангажира "червените" да подемат инициативата за създаване на такова звено от септември, когато свършва парламентарната ваканция. 

Преди това тя и привърженици на партията поднесоха венци на мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Бузлуджа обедини враждуващите фракции в БСП. На събора беше забелязан Георги Гергов. Бизнесменът и лидер на партията в Пловдив изпадна в немилост пред Нинова заради скандала "ЦУМ-Гейт" - организирана от Гергов неофициална среща между него, енергийния предприемач Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос дали томахавката между него и Нинова е заровена, Гергов отговори, че за събора е така. (виж видеото горе). 

"От нас се очаква да посочим друг път на България, друг живот на народа си да дадем. Европа е единна силна солидарна, най-вече с гражданите си, а не с монополите и бюрокрацията", заяви Нинова от официалната трибуна, която подчерта, че е "време от думи да се мине към дела".

"Ще има пари за пенсии, ще има пари за образование, ще има пари за здравеопазване, за читалища и култура, за земеделци и малък и среден бизнес, ако унищожим политико-икономическата мафия, която ограбва народа, която нарекохме паралелна държава и която краде 10 млрд. лева годишно от вас", обърна се Корнелия Нинова към своите симпатизанти.

За тазгодишният събор на Бузлуджа БСП имат гости от Румъния, Македония и Гърция.

Млади художници пък използваха Дом-паметника на върха за свое платно. Този месец правителството отхвърли искането на "столетницата" да й бъде предоставено стопанисването на сградата, която тъне в разруха след 1989 година.

"Силна година за БСП. Тук преди 1 година се презентира новото ръководство на партията. Днес подкрепата за нея е 3 пъти по-голяма", декларира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

По думите, последвалата победа на президентската двойка, подкрепена от партията, Румен Радев и Илиана Йотова, показала, че ГЕРБ не са непобедими и "БСП може да бъде алтернатива"

Според Добрев, на парламентарните избори, където "столетницата" остана втора, партията е влязла с "двата крака в капана" да говори за миналото.

"Лутаме се между поколението "милениум" и по-възрастните наши избиратели", описа електоратът на БСП Добрев. В края на май зам.-председателят напусна парламента и обяви, че ще прави политика извън него. 

По думите му, днес ръководството на партията се избира от симпатизантите на партията и не е съставено от "феодали, фараони".  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@