126

"240 000 души от ГЕРБ са ни подкрепили, 200 000 от ДПС, 80 000 от Реформаторския блок. Българският народ извоюва категорична победа", обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференцията на БСП в Международния пресцентър в НДК след победата над ГЕРБ с повече от 20% на президентските избори. 

Вижте победителите от изборната нощ, както и първата дама, в снимки

Тя допълни, че ще се борят да станат първа парламентарна сила на задаващите се предсрочни парламентарни избори и да направят те кабинет. 

След като Бойко Борисов заяви тази вечер, че ще подаде оставка, се очаква президентът да връчи на първите политически сили мандат за съставяне на ново правителство. Тази вечер стана ясно, че ГЕРБ ще върнат мандата, а в НДК и Нинова заяви, че ще направят същото. "С 33 депутати няма да правим кабинет, ще участваме в избори", каза тя. 

Какво става след подаване на оставката на кабинета

Според нея първо е важно да се приеме бюджета за 2017 година и да се седне за разумен политически и обществен диалог за промяна в изборните правила, каквито са поискани от българите на референдума. И допълни, че според нея Бойко Борисов не е държавник и внушава нестабилност. 

„Разбира се, обръщението ми е и към колегите от ГЕРБ“, заяви тя, говорейки за двете задачи пред парламента. Нинова подчерта, че БСП няма да приеме покана от ДПС за участие в правителство.

"Победа за целия български народ, защото днес демокрацията

победи апатията и най-вече страха. Нека уважим волята на българския народ". Това бяха първите думи на новия президент на България ген. Румен Радев на отиване в НДК. Според първите данни от екзит половете на две социологически агенции преднината му пред Цецка Цачева е над 20 на сто. 

Независимата двойка Радев-Йотова, подкрепена от БСП, води с 58,1%, пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която има 35,3 на сто. Това показват данните от екзит пола на "Алфа Рисърч". "Не подкрепям никого" са отбелязали 6,6 на сто от гласоподавателите. По данни на "Галъп" ген. Радев има 58,5 на сто, а председателят на НС - 35,7 на сто. Протестният вот според "Галъп" е събрал 5,8 на сто. 

"Искам да поздравя г-жа Цачева с постигнатия резултат. Тя беше достоен опонент",

заяви Радев по-късно на пресконференцията в Международния пресцентър в НДК. 

Тази победа е за всички нас, които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето. Продължаваме заедно, добави той. 

Румен Радев - генералът, който ще бъде президент

Минути след първите данни за победата бащата на ген. Румен Радев

пък му се обади по телефона, за да му честити. "Няма да правиш издънки", обърна се възрастният мъж към сина си, и продължи: Да, както съм те учил. 

Георги Радев освен, че честити на сина си, му пожела да служи и достойно на България. Разговорът стана в ефира на NOVA

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@