164

Л идерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки поиска България да излезе от НАТО. В интервю за БНР той заяви, че партията му ще започне „лансирането на идеята за референдум“ по този въпрос.

„Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори.

Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва.

В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види. Ние сме абсолютно против това. Ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава в Европа да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност“, категоричен е лидерът на ВОЛЯ.

Борисов: Ще правим бойни машини в България

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Според него една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да сме нейна „притурка“: „В момента други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката. Сметката за Турция защо не се плати от САЩ, а Европа трябва да плаща тези милиарди“.

Президентът на България Румен Радев е на мнение, че въпросът изобщо не си струва да се обсъжда.

„Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема“, каза пред журналисти държавният глава. „България е част от НАТО, това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО, но аз винаги ще продължа да повтарям, не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия“, коментира Радев.

Изказването на Марешки предизвика бурни реакции в парламента. ГЕРБ и ДПС се обявиха категорично против идеята.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан

Цветанов заяви: „България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност.

Подобни анонси водят до определени спекулации и внушения. Демократична общност в България е дала подкрепата си за всички правителства през всички 27 години именно заради това“. Цветанов изтъкна, че ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, то това е участието ни в НАТО.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ това е:

„Ярка демонстрация на популизъм.

Това е ГЕРБ – едните им партньори искат да излезем от ЕС, другите им – от НАТО. Затова заявихме, че се случват опасни неща за страната, това е много опасно“, предупреди той.  По думите на Карадайъ, ГЕРБ не променят, а подменят, въвеждат двойни стандарти. „Тези дни в съседните ни държави призоваваха да не се подвеждат по популисти и националисти, това им е ценностната система и коалиционната култура“, заключи лидерът на ДПС.

Пламен Христов от ВОЛЯ пък защити лидера си, изтъквайки аргумента, че страната ни не е пълноценен член на НАТО.

„Искаме един широк дебат в обществото

за Алианса. Дали той ще е с референдум или повод за по-широко обсъждане, не е от такова голямо значение. Важно е да се предизвика този дебат и да се вземе решение каква линия да се следва оттук нататък“, заяви Христов. Според него страната ни трябва да се концентрира върху единна европейска армия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@