69

Р аботата на парламента отново бе блокирана днес заради липсата на кворум. Трите опита за осигуряването му бяха неуспешни, след което следващото заседание бе насрочено за вторник от 13 часа.

Управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за липсата на кворум, като в словесни двубои влязоха депутати на ГЕРБ с представители на БСП, а Патриотите - с ДПС.

Поведението на БСП и ДПС и отказът им да се регистрират е в нарушение на Правилника на Народното събрание, заяви пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той обясни, че всеки, който не се е регистрирал, ще понесе санкция. „Смятам, че ние сме доказали, че можем да се организираме и да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума - така че на следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са в международни организации“, каза той.

Кирилов увери, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осигуряването на кворума за извънредното заседание във вторник, на което ще се обсъждат бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. „Аз имам предвид, освен политическата санкция, която е, бих казал, най-съществената в тоя случай. Това е правото на всеки наш избирател, да направи съответната преценка. Имам предвид и санкциите, които са по финансовите правила. Това е санкция в размер на припадащото се дневно възнаграждение“, посочи той.

Депутатът Румен Гечев от БСП, член на бюджетната комисия, настоя, че кворумът е отговорност на управляващите, заяви, че поведението им е протест и срещу бюджета на правителството за догодина. „Те не идват на работа. Очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна. Ние сме категорично против този начин на приемането на бюджета, който е скандален, който е неевропейски. Защото, обърнете внимание: Тук в България, правителството онзи ден, на 29-и, с извънредно заседание в неделя приема и внася бюджета в парламента. И иска да претупа буквално за една седмица бюджет за 45 милиарда лева. Ние не бойкотираме нищо“, каза Гечев.

Източник: БГНЕС

Патриотите и ДПС взаимно се обвиниха за липсата на кворум. Зам.-председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов заяви: „Ми питайте така.. от сараите, какво се случва.. Както виждате нещата, оттам тръгват и БСП... Явно са тръгнали към разруха на България“. Касабов обяви, че патриотите ще приложат дисциплиниращи мерки, за да предотвратят хаоса в държавата в периода, когато трябва да се приеме бюджета.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов напомни, че кворумът е отговорност на мнозинството. „Слушаме как правителството и мнозинството е стабилно, а виждате, че когато сме в бюджетна процедура, ние нямаме кворум за работа. Така, че това не може да се обвинява опозицията за това поведение, а напротив -искаме да видим тази стабилност вътре в пленарна зала. Трябва мнозинството да осигури кворума за най-важния закон в страната“, каза той.

Летифов обяви още, че все още няма решение дали ДПС ще се регистрира за извънредното заседание във вторник, когато започва приемането на бюджетното законодателство. Това зависи и от условието им вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.

Източник: БГНЕС

Депутатите трябваше да започнат обсъждането на първо четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат разпоредителното заседание да се отлага при отсъствие на защитник само ако има уважителни причини. Както и окончателно да бъдат разгледани промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се предвижда по-висок данък за старите автомобили.

В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси трябваше да отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева и още петима министри.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@