40

П редседателят на БСП Корбелия Нинова беше помолена да коментира изказването на Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонската земя в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„Изказването му е изненадващо, защото през 2015 г. той каза: „Ние сме много близки с българския народ. Ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука“. Изказването му е и неприемливо.

България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим.

Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. От българското правителство отговориха бързо и умерено. Мисля, че много добре отговориха. Позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни”, каза тя.

Във връзка с поисканите оставки заради скандала с нацистките снимки на представители на Обединените патриоти, тя заяви, че поведението на някои представители на тази партия не е европейско и цивилизовано.

„Изненадани сме, че такива хора участват в управлението и са в управляващата коалиция и то в момента, в който България е пълноправен член на ЕС, имаме ценности. Тези са отречени не само от цяла Европа, но и от цял свят“, заяви Нинова.

„Програмата на БСП беше най-близка с тази на Обединените патриоти и го потвърждавам и днес. Те обаче вече се отказаха от нея.

Винаги сме осъждали крайните им прояви на насилие”, поясни тя.

На въпрос дали исканото от Нинова отстраняване на Георги Гергов заради срещата му с главния прокурор е всъщност разчистване на терена вътре в партията, тя заяви, че партията е проявила принципно отношение и не е целяла това. „Член на ръководството на БСП няма място в такава среща”, категорична беше Корнелия Нинова.

Попитана дали българските политици се страхуват от главния прокурор, независимо кой е той, тя заяви, че това не е така. „Подкрепихме това той да идва в парламента на всеки три месеца и да бъде изслушван. Днес ние внасяме конкретни законодателни текстове, които ще решат част от проблемите в съдебната система. Каня всички депутати да ги подкрепят”, заяви Нинова.

Лидерът на БСП беше категорична, че кабинетът „Борисов“ 3 стартира много зле:

„Кабинетът „Борисов 3” започна с фалстарт.

Те се отказаха от предизборни обещания. Второ – нямат програма. Втори месец парламентът не работи. Трето – нямат екип. Темата европредседателство не върви, тя е сведена до ремонта на НДК. Има напрежение в обществото – протести на майки, на еколози. Вкараха един закон за земеделските земи и той беше лобистки. Видяха малко натиск и го изтеглиха”.

Целия разговор с Корнелия Нинова чуйте във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@