28

С офийската градска прокуратура официално внесе обвинителен акт срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Дянков и Трайков, които бяха част от първото правителство на ГЕРБ, ще отговарят пред съда за нанасянето на огромни щети на държавата посредством продажбата на държавния дял от едно от енергоразпределителните дружества - ЕВН.

Дянков отказва да говори пред медии заради майка си

Обвиниха Прокопиев за продажбата на ЕВН, той: Коледна честитка от Пеевски и Борисов

Според обвинението през 2011г. тогавашният министър на енергетиката Трайков и вицепремиерът и министър на финансите Дянков са допуснали щети за над 20 000 000 лева за държавата при продажбата на 33% от акциите на дружеството осъществена между май и декември.   

Другите обвиняеми по делото са бизнесменът и издател Иво Прокопиев, изпълнителният директор на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, както и Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Прокопиев е и съсобственик на "Булброкърс".

Бизнесменът още в началото на годината определи твърденията на прокуратурата като "абсурдни" и "нелепи".

Симеон Дянков (ляво) и Трайчо Трайков по времето, когато бяха министри в кабинета "Борисов" 1
Симеон Дянков (ляво) и Трайчо Трайков по времето, когато бяха министри в кабинета "Борисов" 1 Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС

Той е обвинен, че е помогнал на Дянков в приватизацията, от която са се облагодетелствали и "Булброкърс".

Разследващите твърдят, че самата процедура по продажбата на акциите е била първоначално компрометирана от Трайков.

От прокуратурата твърдят, че цената на държавните дялове е била по-ниска от параметрите, зададени в Стратегията за приватизацията на енергоразпределителните дружества от 2003 година.

Сигналът за предполагаемите нередности при продажбата на държавния дял от "ЕВН" беше внесен от бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев през 2013.

Трайков, Дянков и Прокопиев бяха обявени за обвиняеми още в началото на тази година, но едва сега делото се внася в Софийския градски съд. 

Коментар