193

П о случай 1 май Българската социалистическа партия (БСП) организира днес протестно шествие и митинг, насочен според социалистите срещу корупцията, мизерията и бедността. Хиляди протестиращи от цялата страна преминаха от площад „Александър Невски“ по ул. „Г.С.Раковски“ и бул. „Дондуков“ до пл. „Независимост“ пред Министерския съвет.

ВИЖТЕ МИТИНГА НА БСП В ГАЛЕРИЯТА НИ

Привържениците на БСП носеха плакати „Болниците не трябва да бъдат търговски дружества“,

„Не ни превръщайте в нация от обслужващ персонал“

„1.6 млн. българи живеят под прага на бедността“, „Качественото образование е право на всеки българин“, „Не искам да съм телефонист“, „По-високи заплати – нормален живот“, „Мир, а не война“.

Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и на Министерския съвет протестиращите скандираха „Оставка“ и „Мафия“. Митингът започна с химните на България и на ЕС и завърши с Интернационала. Ораторите призоваха за бързи предсрочни парламентарни избори, които да свалят партия ГЕРБ от власт.

„3% от човечеството владеят 97% от световното богатство. Корпорациите трупат богатства, а народите обедняват.

С тези богатства корпорациите купуват политици, които им осигуряват нови богатства. За тези хора единствената ценност са парите. Там няма идеология, няма принципи, политика и морал“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нека днес да изпълним призива на президента Радев и да пуснем прожекторите, нека осветим паралелната държава и тъмната страна на управлението. Истинското лице на управлението е пропито от кражби и корупция“, каза още тя.

Нинова подчера, че 1.5 млн. души живеят под прага на бедност, 400 хил. души живеят с по-малко от минималната заплата,

а 4 млн. българи са с доходи под размера на средната заплата. За една година обаче имаме нови 61 милионери. Тя призова управляващите да се откажат от привилегиите си от и високите заплати, които се вдигат всяка година.

Корнелия Нинова поздрави иградовете, в които е избухнало Априлското въстание преди 142 години. Поздрави и цяла България, „която поиска освобождението от турско робство и спечели свободата си“.

Междувременно

синдикатите също излизат на първомайски шествия, но не за да протестират, а за да образоват и забавляват.

От КНСБ организират информационни кампании за трудовите права. Пред НДК всеки желаещ може да получи безплатна консултация за трудовите си права.

А от другия синдикат КТ „Подкрепа” организират 9-часов рок концерт.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@