29

П ремиерът Бойко Борисов и правителството категорично застават зад браншовите транспортни организации, които отхвърлят предложения от Франция пакет за транспортна мобилност, по-известен като „Закона Макрон“.

Протест на транспортния бранш ще посрещне с тежкотоварни автомобили и автобуси лидерите на страните от ЕС, които ще дойдат в София на 16 и 17 май. Протестът се подкрепя от правителството, информира транспортният министър Ивайло Московски.

Министър-председателят Борисов ще обсъжда след дни лично проблема с канцлера на Германия Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон.

12 500 български фирми и превозвачи са заплашени от фалит,

ако се приемат правилата, които иска Франция да наложи за почивките на шофьорите на ТИР и техните командировъчни.

Отправена е и покана до ресорния комисар по транспорта за среща в България, за да се търси рационално решение. Министър Московски заяви, че декларира, че ако силово му бъде наложено да председателства заседание на съвета с така написаните текстове, ще напусне съвета.

Той очерта

по какво са основните възражения на българските транспортни работници

по „пакета за мобилност“. Едното е за задължителното връщане на водачите на транспортни средства у дома, като българската позиция е категорично против. По думите на Московски, така се нарушават права, защото няма как свободни граждани да бъдат задължавани как точно да прекарват почивката си.

Вторият спор е за времето, в което трябва да бъде правена тази почивка, а третия – по изискването почивката да не може да бъде правена в кабинките на превозните средства. След като превозвачите са принудени да заплащат тази екстра на превозното си средство и тя не е евтина, те трябва да имат възможност да го правят, каза министър Московски.

От бранша прогнозират, че предложенията се правят с цел:

„Най-голямата световна фирма е френска. Идеята на целия този закон е, както направиха двойни стандарти за храните, сега искат и за работната ръка да бъде двоен стандарт“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@