62

Б ългария може да служи за пример за етническа толерантност. 

Това каза мин.-председателят Бойко Борисов по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, Израел. 

Според него обаче не така стои положението на Балканите. Затова той отчете свършеното по време на българското председателство на Съвета на ЕС, защото темата за Западните Балкани е била поставена на дневен ред и сега пред повечето страни от региона е дадена реална перспектива за членство в Европейския съюз. Поради това има огромен шанс Балканите от "барутен погреб" да станат едно добро място за живеене.

Българският премиер е основен и най-високопоставен гост на 18-ата конференция. 

Според премиера Борисов темата за тероризма тревожи всички и почти няма държави, които не са понесли терористични атаки. 

Той посочи, че светът се променя извън очакванията и желанията.

"Изправени сме пред нови и непознати досега предизвикателства,

повечето съвсем различни от тези, с които се сблъскахме доскоро", допълни Борисов и добави, че това изисква нови политики и приоритети в международните отношения.

Според него са необходими актуализирани определения на понятия, които да определят новите явления. Спецификата на тази тема обаче изисква да се отчетат и редица особености, свързани преди всичко с практиката и международното и национално право, както и отраженията върху сигурността.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Интердисциплинарния институт в Херцелия проф. Уриел Райхман, основателя и изпълнителен директор на Международния институт по контра-тероризъм проф. Боаз Ганор и с бившия директор на МОСАД Шабтай Шавит.
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Интердисциплинарния институт в Херцелия проф. Уриел Райхман, основателя и изпълнителен директор на Международния институт по контра-тероризъм проф. Боаз Ганор и с бившия директор на МОСАД Шабтай Шавит. Източник: ЕПА/БГНЕС

Затова намирането на баланс е сериозно предизвикателство.

Според него понятието "граници" все повече губи първичното си значение,

защото виртуалното пространство е дало неподозиран достъп на всеки, независимо от това къде се намира. Той посочи, че всяка една държава е изправена пред рисковете на тероризма, независимо от региона и континента, в който се намира.

Бойко Борисов припомни, че България и Израел заедно са преживели атентата в Бургас през лятото на 2012 г.

"Той се осъществи на българска територия, но срещу израелски граждани и показа, че терористичната заплаха не признава държавността и границите между тях. Това трагично събитие доведе извеждане на преден план необходимостта от допълнително укрепване на капацитета и координацията между институциите и от засилване на взаимодействието с всички международни партньори и особено с Израел", каза още българският мин.-председател.

Борисов допълни, че всяка страна е длъжна да следи обществените процеси, за да знае как най-точно и навреме да противодейства на всеки опит за навлизане на деструктивни фактори и идеи.

Българският премиер посочи, че трябва светът да бъде убеден, че няма по-хубаво нещо от мира.

Според него България е доказала, че охранява много добре границите си и работи отлично по темата за контратероризма.

Борисов за границата: Единствената неуязвима от мигранти

Преди изявлението си на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм, Борисов се срещна с президента на Интердисциплинарния институт в Херцлия проф. Уриел Райхман, с основателя и изпълнителен директор на Международния институт по контратероризъм проф. Боаз Ганов, както и с бившия директор на МОСАД Шабтай Шавит.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@