1

П олицията засилва мерките за сигурност около и в училищата преди първия учебен ден. Освен охранителните служители на МВР, в районите на учебните заведения ще има и представители на "Пътна полиция". Униформени и цивилни полицаи ще се грижат за сигурността и опазването на обществения ред.

Очаква се през учебната година да има проверки за разпространение на наркотици сред учениците. Органите на реда ще следят още дали в заведенията около училищата се продава алкохол на непълнолетни лица. Проверки ще се правят и на всички питейни заведения за това дали се допускат деца след 22:00 ч. При нарушение се предвиждат сериозни глоби както за собствениците, така и за родителите.

Направени са и протоколи за възстановяване на изтритите маркировки на пешеходни пътеки около учебните заведения.

Само за първите два месеца на миналата година са съставени повече от 7000 акта на шофьори, които не са спазили Закона за движение по пътищата в районите около училищата.

„В София има общо около 1100 пешеходни пътеки. От тях над 330 са повдигнати, около 220 са осветени. Специално в навечерието на учебната година възлагам обновяването на всички пешеходни пътеки около училища и детски градини. Вече 85% от тях са готови. Очакваме до края на седмицата да бъдат готови всички”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

На територията на столицата също са проведени редица срещи с ръководствата на учебните заведения и охранителните фирми, които се грижат за сигурността на децата, посочи началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров. Набелязани са конкретни мерки, като е акцентирано най-вече на пропускателния режим. Ежедневно ще има присъствие на полицейски служители, които ще правят периодични обходи. По-специално внимание ще се отделя на пиковите часове, в които е предвидено да има постоянно полицейско присъствие. Комисар Муеров увери, че тази година ще се засили контролът и наблюдението с цел недопускане на разпространението на наркотични вещества край училищата. 

Главен инспектор Георги Георгиев от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНП уточни, че вече са проведени срещи с Регионалните управления на образованието, с директорите на училища и детски градини, а целта е била – обсъждане на всички мерки, свързани с опазването здравето и живота на децата. Актуализиран е начинът за бърза връзка между представителите на охранителните фирми в учебните заведения и съответните обслужващи района служители на МВР. „Така, когато има индикация за нещо нередно, охранителните фирми ще могат по-бързо да ни уведомяват, а съответно ние ще можем да реагираме за по-кратко време“, допълни Георгиев, съобщиха от МВР.

МОН поправи грешката с класирането, но родители откриха други нередности

МОН прати на прокурор Великотърновския университет

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@