84

Н ямам абсолютно никакви притеснения, каза Пламен Узунов след разпит в прокуратурата във връзка с разследване срещу висши длъжностни лица и магистрати за търговия с влияние.

Пред медиите секретарят на президента по правни въпроси добави, че се познава с Пламен Бобоков и са имали срещи в служебни качество.

"В момента се правят опити да се измести основната тема в държавата като се пришиват такива неверни неща", заяви още Пламен Узунов. 

Пламен Узунов
Пламен Узунов Източник: БГНЕС

Малко преди това бизнесменът Пламен Бобоков бе пуснат под парична гаранция от 1 млн. лева, определена от Специализираният съд.

Пламен Бобоков беше задържан в четвъртък сутрин с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото срещу него Генка Брезашка. Това стана въпреки платената гаранция в размер на 1 милион лева.

Пламен Бобоков
Пламен Бобоков Източник: БГНЕС

Какво се случи по-рано днес

Спецакция в жилището на секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента Румен Радев - Пламен Узунов. Бяха извършени претърсвания, иззети са телефони, таблети и общо над 200 гигабайта доказателства. Към този момент не е ясно дали той е задържан и дали ще му бъде повдигнато обвинение.

Поводът са подозрения за търговия с влияние, възникнали в хода на разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Прокуратурата разпространи и съобщения от комуникация за която се предполага, че е между бизнесмена и съветника, както и между Бобоков и действащ прокурор.

Така от днес делото срещу Бобоков прераства в разследване за лобизъм и търговия с влияние.

Чатове с Пламен Узунов - съветник по правни въпроси на президента Румен Радев изскочиха по ново досъдебно производство за търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков. То е свързано с решение на Върховния административен съд относно кораба "БАДР", плаващ под либийски флаг и задържан на пристанище Бургас.

„Върховният административен съд отменя тази заповед и дава разрешение, формално, корабът да отплава. Като г-н Узунов изпраща на г-н Бобоков, неподписано, това решение, като му казва "Ето, това ще излезе в оригинал", каза наблюдаващият прокурор Петър Белчев.

Върнаха Пламен Бобоков в ареста

Според прокуратурата въпросният чат представлява търговия с влияние. Бобоков призна, че има интереси в Африка, но отрече да е влияел на решението на българския съд.

„Няма нищо общо с българските власти по никакъв начин. Това е много сериозен проект, много мощен. Там основен акционер са американски инвеститори, ние сме миноритарен акционер”, казва обвиняемият Пламен Бобоков.

Лице, което вероятно има имунитет, също участва в комуникацията, сочи компютърна експертиза.

„Касае се за концесията на пристанище "Бюкянън" в Либерия за 25 години, с концесионер "Приста порт". Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президентът на Либерия проявил интерес от запознанството си с него с оглед изпращането на посланик на акредитация в Либерия”, добавя прокурор Белчев.

„Бил съм преди години - преди 2 или 3 години съм бил на среща с президента, за разговор. Нищо повече. Говорили сме най-вероятно за бизнес”, казва Бобоков.

На този етап обвинението няма категорични доказателства, че човекът с имунитет е действащият държавен глава Румен Радев.

„Лица, заемащи висши държавни длъжности. Той може да повлияе върху процедурата по събиране и проверка на доказателства и укриване на такива”, добави Белчев.

В чатовете, открити от спецмагистратите, има и разговори  касаещи избора на окръжен прокурор на Русе. Приятел от детинство на Пламен Бобоков обещавал съдействие на Николай Николов пред Висшия съдебен съвет. Кадровиците обаче предпочели другия претендент.

От Президентството коментираха:

"В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът информира, че президентската институция не е разследващ орган", уточняват от институцията.

"Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск. Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар", коментират от Президентството.

Кой е Пламен Узунов?

Той е дългогодишен служител в системата на МВР. От 1993 до 2015 г. работи в Пловдив, като две години заема и поста директор на Областната дирекция на МВР. 

За кратко става и вътрешен министър в служебното правителство на Румен Радев - от януари до март 2017 г. След това и до този момент Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на държавния глава.

Името на Пламен Узунов нашумя около проверката на обществена поръчка, която се извършваше от европейската служба ОЛАФ. Поръчката бе на стойност 29 млн. лв. и е била пусната именно по времето на служебния кабинет на Радев. Тогава министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, назначен от президента, а по-късно станал и негов най-приближен съветник.

През март 2019 г. Узунов определи обвиненията срещу него като "бутафорни". По думите му, като министър на вътрешните работи от 27 януари до 4 май 2017 г. не е извършил нищо неправомерно. Той се закани да съди всеки, който го уличава в престъпление.

След 17 дни на поста: Зам.-министър в МОСВ поиска да го освободят

Повдигнаха обвинения на Красимир Живков и Бобокови

Красимир Живков и Атанас Бобоков остават в ареста, реши съдът

10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци

Спецпрокуратурата разследва висши длъжности лица и магистрати за търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение. Те били свързани с бизнесмена Пламен Бобоков.

Разследването е започнало след анализ на доказателства, иззети при разследването срещу братя Бобокови, Красимир Живков и други обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на боклук.

Прокуратурата днес настоя Пламен Бобоков да остане за постоянно в ареста, тъй като не е бил заплатил в срок наложената му парична гаранция от 1 млн. лв.

От прокуратурата посочиха пред съда, че в телефона и таблета на Бобоков са открити писмени разговори, "вероятно със секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов" и с действащия прокурор Николай Николов, кандидат за окръжен прокурор на Русе от 2019 г. Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания в домовете на двамата.

Според прокуратурата Узунов и Бобоков са обсъждали решение на ВАС във връзка с танкера БАДР и отмяна на заповед за забрана за отплаването му. С прокурор Николов бил обсъждан конкурса за ръководител на Окръжна прокуратура Русе и се търсило съдействие във връзка с него.

Прокурорът по делото Петър Белчев спомена в хода на заседанието, че има данни за комуникация на лице с имунитет и Бобоков във връзка с концесия на пристанище за 25 години. Като прокурорът каза на съдията по делото, че това лице с имунитет "вероятно е президентът".

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Бобоков коментира в зала, че споменаването на президента и неговия съветник "няма място при разглеждането на тази мярка".

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 14 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 14 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 15 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 15 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 15 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров