36

Н ационалното движение за стабилност и възход (НДСВ) провежда Деветия си редовен конгрес, който включва отчет за дейността, промени в устава и избор на ново ръководство на партията.

Форумът заседава в голямата зала на Федерацията на научно-техническите съюзи в София, на ул. „Г.С. Раковски“ 108, където през 2001 г. НДСВ се създава като Национално движение „Симеон Втори“ след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България. Присъстват 164 делегати. 

Станимир Илчев беше избран за председател на Националното движение за стабилност и възход (НДСВ). Той беше избран единодушно. 

В НДСВ съм бил всичко, за което се сещате, каза избраният председател. Ще отидем на избори, заяви Станимир Илчев. По думите му НДСВ ще играе ролята на контрапункт срещу хората, които управляват лошо държавата.

„Готов съм да предложа схема от икономически мерки": НДСВ се възражда за участие в изборите

В началото на конгреса беше прочетен и поздравителен адрес от Симеон Сакскобургготски, в който той поздравява ръководството, че се включва в политическия живот и отбелязва, че идеалите, с които е била създадена НДСВ, са валидни и днес.

Конгресът ни е посветен не само на бъдещето на НДСВ, но и на България, заяви пред делегатите съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев по време на отчета на дейността на партията. „От нас и от всички наши съмишленици по места зависи привеждането на областните и общински структури в готовност за ефективно участие в кампаниите за парламентарни и местни избори“, коментира Илчев.

Пред очите ни завърши третото действие на една окаяна пиеса, каза той. Според него Народното събрание е демонстрирало всички фази на парламентарната агония. „От измъчения избор на председател до очаквания крах на третия мандат“, добави съпредседателят на НДСВ. По думите му в страната нарастват неравенствата, корупцията и несигурността.

Станимир Илчев посочи, че НДСВ е управлявало в рисков период и е трябвало да изпълни две национални цели – членството в Европейския съюз и НАТО. „Ние тогава поехме отговорност за това“, допълни той.

НДСВ избира ново ръководство на партията

Според Соломон Паси НДСВ е завещала влизането на България в Шенген и еврозоната, но въпреки това тези две цели не са изпълнени. Той призова партията да се не ограничава само до тези две цели и да направи така, че България да стане част от Г-20.

БТА припомня историята на НДСВ:

Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) е либерална партия, създадена през 2001 г. като Национално движение „Симеон Втори“ след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България. 

На 6 април 2001 г. в София, в резиденция „Врана“, на пресконференция Сакскобургготски обявява, че ще участва в предстоящите парламентарни избори начело на Национално движение „Симеон Втори“ „за нов морал в политиката и за нови икономически решения, с нови хора, като движеща сила“. На пресконференцията той декларира: „Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством което не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ни“. 

На 8 април 2001 г. на учредително събрание в София 614 души създават Национално движение „Симеон Втори“. За лидер на движението единодушно е избран Симеон Сакскобургготски. 

На 6 април 2002 г. в зала 3 на НДК са приети програмните документи - Устав и Декларация за основните ценности на НДСВ. Симеон Сакскобургготски е избран за председател на новата партия. На четвъртия конгрес на партията, проведен в Габрово на 18 октомври 2008 г., НДСВ променя името си от Национално движение „Симеон Втори“ на Национално движение за стабилност и възход. 

На 9 март 2004 г. на пресконференция в София е обявено създаването на нова парламентарна група от депутати от дискусионен клуб „Новото време“ в НДСВ. В учредителната платформа на новосъздадената група се посочва, че приоритетите ѝ са приемане на законодателни мерки, осигуряващи максимална стопанска свобода, минимална бюрократична намеса в икономиката и създаване на ефективна мрежа за социална защита. На 10 март 2004 г. в парламента 11 депутати от НДСВ напускат парламентарната група и създават нова парламентарна група „Новото време“. Инициаторите декларират, че до няколко месеца ще бъде създадена нова партия, която е създадена на 10 юли 2004 г. в София. За неин председател на учредителния ѝ конгрес е избран Емил Кошлуков. От 4 юли 2003 г. НДСВ е член на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите и от 13 май 2005 г. е член на Либералния интернационал.

Участие на НДСВ в парламентарни избори

На парламентарните избори на 17 юни 2001 г. движението участва с регистрацията на Движението за национално възраждане „Оборище“ и Партията на българските жени, тъй като партията няма съдебна регистрация. Коалицията Национално движение „Симеон Втори“ (НДСВ) печели изборите с 42,74 % от гласовете на избирателите, получавайки 120 мандата в 39-ото Народно събрание. Сформирано е коалиционно правителство заедно с  Движението за права и свободи (ДПС), начело със Симеон Сакскобургготски като министър-председател. Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година. 

На парламентарните избори на 25 юни 2005 г. НДСВ получава 19,88% от гласовете на избирателите и 53 мандата. Партията е втора политическа сила след Коалиция за България, която получава 34,18% (82 места). На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. НДСВ получава 3,02 % от гласовете и остава извън парламента. На 6 юли 2009 г. председателят на партията Симеон  Сакскобургготски подава оставка. 

На 28 ноември 2009 г. на петия извънреден конгрес Христина Христова е избрана за нов председател на партията. Кандидатурата ѝ е подкрепена от 404 делегати от гласувалите 717. Тя подава оставка на 22 юни 2013 г., след като за втори път партията губи на парламентарните избори на 12 май 2013 г., получавайки още по-нисък резултат от изборите през 2009 г. - 1,6%. 

Антония Първанова е избрана за председател на НДСВ на седмия конгрес на НДСВ на 27 октомври 2013 г. с гласовете на 343 от 656 делегати. На осмия извънреден конгрес на НДСВ през 2015 г.  са избрани трима съпредседатели на партията - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Събев. На парламентарните избори на 26 март 2017 г. НДСВ не участва, а на парламентарните избори на 4 април 2021 г. НДСВ не е регистрирана, тъй като представя 2230 подписа на представляващите партията, при необходими 2500.

Участие на НДСВ в управлението на страната

НДСВ е участвала два пъти в управлението на страната. Първия път е след парламентарните избори на 17 юни 2001 г. Сформирано е коалиционно правителство заедно с Движението за права и свободи (ДПС) начело с лидера на партията Симеон Сакскобургготски, който е избран за министър-председател. Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година. По време на мандата на правителството на НДСВ България се присъединява към НАТО и Европейския съюз. На 21 ноември 2002 г. България получава покана да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор, на срещата на високо равнище в Прага, Чехия. Две години по-късно, на 29 март 2004 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл във Вашингтон ратификационния документ за присъединяване на страната към НАТО. От този момент България става пълноправен член на НАТО. На 1 и 2 април в Брюксел, Белгия, министърът на външните работи Соломон Паси участва в церемония в Главната квартира на пакта по случай присъединяването на седемте нови страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения). 

На 25 април 2005 г. в Люксембург е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз. Под документа се подписват президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. На 11 май 2005 г. Договорът е ратифициран от Народното събрание на България. Влиза в сила на 1 януари 2007 година. 

За втори път партията участва в управлението на страната в сформираното коалиционно правителство с мандат на Движението за права и свободи (ДПС), което полага клетва на 16 август 2005 година. В правителството с министър-председател Сергей Станишев участват Коалиция за България, НДСВ и ДПС, които разполагат в парламента с мнозинство от 169 депутати. В качеството си на лидер на НДСВ, Сакскобургготски участва в сформирания Политически съвет на управляващата коалиция (БСП, НДСВ, ДПС), който обсъжда и приема решения по важни за политиката и стопанството на страната въпроси. Тройната коалиция управлява до 27 юли 2009 година. 

Информацията е подготвена от отдел „Справочна“, БТА

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 10 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 10 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба