8

М инистерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села, съобщиха от правителствената информационна служба.

Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града.

Президентът иска бързо решаване на водната криза в Перник

Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал заради кризата с водата в Перник.

Кметът на града Станислав Владимиров беше поканен на среща при обвинител номер едно заради внесения от него сигнал в Окръжната прокуратура.

Прокуратурата се намеси във водната криза в Перник

А депутати от коалиция "БСП за България" са изпратили писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов,

в което настояват комисията да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник, съобщиха от Българска социалистическа партия.

От левицата смятат, че обект на проверката трябва да бъде и изпълнението на заложения бизнес план на дружеството. Социалистите искат резултатите от проверката да бъдат предоставени и на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисията по енергетика на НС, допълват от БСП.

Ако няма интензивни валежи от дъжд до март, Перник остава на воден режим.

Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. 

Станислав Владимиров
Станислав Владимиров Източник: БГНЕС

Владимиров благодари на Цацаров и Гешев, че са го поканили на среща. "Те също са се самосезирали паралелно с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал. За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, видях редица притеснителни факти от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално причини, които имат по-различен характер, да се задействат. Фактите са известни на всички", съобщи кметът след срещата.

"Още от началото на годината имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина от над 2 млн. кубика всеки месец. И не е направило впечатление на ВиК-оператора, че при този намалял приток се харчи много вода. Така няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да направят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководство на дружеството, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов.

"Надяваме се природата да е по-благосклонна, ще започне снеготопенето, добри са и прогнозите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов, и имам обещанието да осигури екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа. Осигурено е финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може да не се нарушава качеството на водоподаването на по-ниската част на язовира. Това ще намали разходите на питейна вода", уточни кметът на Перник и допълни, че се търсят алтернативи.

"Така нареченият Владайски канал се разглежда като алтернатива. А и имаме уверение, че спешните ремонти на пречиствателните станции ще започнат в рамките на 1-2 дни", завърши кметът.

След проведената тази сутрин среща с премиера Борисов, кметът благодари за това, че премиерът се е ангажирал спешно да бъдат отпуснати средства за пречиствателната станция на града, както и за ремонти по водопреносната мрежа.

По-рано тази седмица кметът на Перник подаде сигнал до разследващите за водния режим и нарушения на местното ВиК-дружество.

"Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие". 

Това заяви в ефира на БНТ бившият кмет на града. Това е първа телевизионна изява на бившия градоначалник след тежката криза с липса на вода в областния град.

По думите й яз. Студена е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

"Водопреносната мрежа в Перник е строена в средата на миналия век - можете да си представите за какво става въпрос. Сериозно влияние оказа и земетресението през 2012 г.", посочи Вяра Церовска.

Тя коментира и проекта за изграждане на воден цикъл в Перник, като съобщи, че в нейния мандат е "направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл".

Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета, категорична е Церовска, и допълни, че "Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година. Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта", допълни още бившият кмет на Перник.

Ден, след като зам.-министърът на регионалното развитие обяви, че шефът на местното ВиК ще бъде уволнен, на сайта на дружеството се появи съобщение,

че две села в района ще получават водоподаване веднъж на 48 часа и то само през нощта.

Жителите на селата са готови да излязат на протест.

Уволниха директора на ВиК-Перник

"Вода в селото в момента няма поради авария след пускането на водата. Ние сме на 48-часов режим, което не ни задоволява изобщо. Това безводие продължава още от месец септември, тъй като имаме скрит режим. Високите части на селото нямат вода, когато не работи напорният резервоар и не се подава питейна вода", посочи кметът на с. Мешица Деян Станимиров.

"Проблемът за селото не е нов. След като се изгради напорен резервоар преди четири години, той не се експлоатира нормално. В момента ползваме вода от местни водоизточници и затова водата в централната част е съвсем слаба”, добави Станимиров. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.   

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 44 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 44 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 4 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 4 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той