8

О пасни ремонти се извършват често в България. Въпреки че институциите не водят статистика, всяка година има стотици сигнали за незаконни преустройства в жилищните блокове, предаде NOVA.

Местенето на стени, врати, греди по правило трябва да се прави само след експертиза на цялата сграда. Причината е, че срутването на един елемент в даден апартамент може да повлияе на цялата сграда, особено в случай на земетресение. Спазването на правилото у нас е изключение.  

Собственикът на апартамент в столичния квартал „Люлин", например, решил да си направи по-голям прозорец и заради това част от стената на блока била изкъртена. За институциите случаят е своеволие. Сега задължават стопаните на дома да възстановят изкъртеното. Така блокът няма да е в опасност.

Каквото и да е преустройство на дома ни, то трябва да измине сериозен административен път - оценка на състоянието на цялата сграда, сеизмична оценка, да се направи проект за преустройство, да се одобри от районния архитект, да се изпълни и накрая да се провери изпълненото. Колкото и да е важно това, и експертите знаят, че процедурата се спазва рядко. Затова съветват: щом сградата е стара, да не се правят преустройства по нея. Въпреки че на практика контролът е труден.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@