32

О чите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха окончателно. Според автора на скулптурата Александър Хайтов те може да светнат отново срещу 3000 лева от Столичната община, съобщи Дарик радио

Според доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата в Столична община, не е било предвидено очите на Цар Самуил да светят и затова общината няма да поддържа диодите.
 
Александър Хайтов разказа, че инвеститорът на паметника Милен Врабевски го е подарил на Столична община.  Негово решение е очите му да светят и Столична община няма нищо общо.

Цар Самуил вече е с отслабено зрение - вижте във видеото как иглеждаше паметникът преди две години

Според доц. Чобанов обаче това, че очите светят, е било изненада. „Всички бяха изненадани от тази непредвидена в проекта инсталация. Затова сега ние не можем да поддържаме система, която не е узаконена по съответния ред“, каза Чобанов. По думите у, за да светят очите на Самуил отново, трябва одобрение от редица институции и процедурата е дълга.

ВИЖТЕ ПАМЕТНИКА НА ЦАР САМУИЛ ПРИ ОТКРИВАНЕТО МУ

Паметникът на цар Самуил

Александър Хайтов обаче твърди друго: „Знаеше се предварително, че ще бъде със светещи очи. Той го знаеше и искаше да го махне. Аз не се съгласих и го оставих така“. Хайтов твърди също, че е имал среща с Чобанов, който не се явил, пратил друг, който му казал да подпише, че е отказал да предаде схемата за светещите очи. „Онзи човек ми каза, че схема не са правили, всичко е минало така. Но обещаха да се оправи осветлението. Казаха, че ще дадат схема на осветлението. Казаха, че това ще струва 3000 лева“, каза Хайтов.

Зам.-кметът каза още, че при откриването очите са светели, защото "тогава се бързаше, защото настъпваха конкретни юбилеи - 1000 години имаше. Едно ново минаване на процедурата означаваше 6-8 месеца по институции. Нямаше толкова време“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@