3

М инистерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага законопроект за превенция от градушките, който предвижда увеличение цената на всички имуществени застраховки. Целта е допълнителните приходи да се използват за борбата с вредните климатични явления.

Главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова обясни в предаването „Здравей, България” по NOVA, че

идеята е да се намери финансиране за нова система за превенция, която ще увеличи бомбардирането на облаците.

15 см покривка от градушка, бури

Порой и градушка в Ловеч, пожарната изтегля закъсали автомобили

„То ще дойде отчасти от земеделците с вноски на декар и отчасти от начисления по всички имуществени застраховки”, каза Колчакова.

Тя допълни, че първоначално скокът в цените на застраховките ще бъде 0,8%. За кола, струваща около 30 000 лв., собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лв. повече, отколкото в момента. Ако обаче моделът заработи, той ще се оказва по-скъп с всяка изминала година, защото ще трябва да се изстрелват все повече ракети, прогнозират застрахователите.

Освен това те предлагат да се въведе

задължително застраховане за тези, които ще имат най-сериозни облаги от превенцията.

„Ние застрахователите сме „за” превенцията и приветстваме МЗХ, че е тръгнало по този път, защото това е ролята на държавата. Но тази система ще облагодетелства предимно земеделците, които по принцип не се застраховат”, каза още Колчакова.

Емилия Манолова, директор на дирекция Анализ и стратегическо планиране в МЗХ увери, че предлаганата схема ще дава възможност и за защита на урбанизирани територии. „При градушки в населените места най-големите щети се понасят от превозните средства и затова е редно собствениците им също да участват в превенцията от подобни климатични явления”, каза Манолова.

Тя уточни, че

с тези пари няма да се изплащат обезщетения при нанесени щети от градушките, а просто ще се финансира борбата с това природно явление.

Според нея е логично всички заинтересовани страни да имат солидарно участие в управлението на този риск. Манолова призна, че е мислено и за данък „градушка”, който да се плаща от всички хора, за да няма такива, които не се засраховат, а само се възползват от облагите, но това финансиране било най-удачно за прилагане на този модел.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@