280

"Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи.

Това заяви президентът Румен Радев чрез фейсбук страницата си по повод скандала с летците от авиобаза "Граф Игнатиево". 

Във вторник част от пилотите в нея изразиха неувереност да изпълняват учебни полети поради ниския брой летателни часове, който материалните условия в бойната ни авиация предлагат.

Днес вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че подобни действия граничат с национална измяна и в базата трябва да има уволнения. (виж във видеото)

Според Радев подобни политически реакции са "неадекватни". 

"Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг", смята Радев. Той самият е боен летец и до миналата година ръководеше ВВС като такъв системно обръщаше внимание на материалните проблеми в авиацията и малкото летатални часове. 

Борисов: За никой друг не е направено толкова, колкото за летците

Военните ни пилоти не искат да летят - напрежение на "Граф Игнатиево"

"Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения", допълни президентът, визирайки недоволството на военните пилоти, полицаите и пожарникарите. 

Вчера военният министър Красимир Каракачанов в коментар за действията на летците изрази увереност в обновяването на използваните изтребители МиГ-29 и закупуването на нов самолет. Премиерът Бойко Борисов пък изтъкна, че за никое друго звено в армията не е правено толкова, колкото за авиацията.

Според Симеонов в авиобазата трябва да има уволнения след случилото се.

"Като бивш военен и от семейство на такъв не мога да си помисля, че военен, независимо дали летец, пехотинец или танкист, ще откаже да изпълни воинския си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил незраположен", посочи вицепремиерът.

Проверка на прокуратурата вчера установи, че бунт в авиобазата няма и никой от пилотите не е извършил престъпление. Симеонов не е съгласен.

"За мен поведението на хора, които получават заплати, за да си вършат работата и да защитават небето на България, е престъпление", заключи вицепремиерът.

„Военните трябва да изпълняват воинския си дълг и затова те се подчиняват на едни по-особени закони - устави.

В тези устави са предвидени много сериозни санкции, защото има едно понятие - измяна на родината или национална измяна”,

смята Симеонов.

Според стандартите на НАТО Военните пилоти трябва да летят минимум по 180 часа на година, за да поддържат формата си, а българските летят само 30 часа, заради техническите проблеми в бойната ни авиация.

„Някъде около 7 самолета МиГ-29 са летящи в момента. Това обаче е недостатъчно да се осигури нормалната летателна дейност,” е мнението на ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС и бивш началник на отбраната. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@