11

П ротест срещу движението на каруци по пътищата се проведе в Казанлък. Недоволството идва ден след ареста на трима души, за които се предполага, че с каруците си са станали причина за тежка катастрофа с две жертви, информира NOVA.

Двуколка, теглена от кон в насрещното показват поредни кадри. Предполага се, че точно такава двуколка е станала причина за тежката катастрофа преди дни, при която загинаха Виктория и Цанко от Казанлък. Ден след инцидента се проведе и незаконно състезание с каруци. Стигна се и до напрежение при опита на полицията да освободи блокирания път.

Ром ухапа полицай, опитал да спре гонка с каруци

„Аз не мога да проумея как ти ще убиеш двама човека, а на другия ден ще отидеш да се смееш и състезаваш на незаконни състезания с каруци.

Това е моят гняв”, обяснява защо протестира Иван Янев.

Затова жителите на града излизат на протест и искат промяна. Много от хората настояват за абсолютна забрана за движение на каруците.

„Дете на 12 години може да управлява каруца, това го пише в закона, а дете което е под 12 години може да управлява каруца, ако е с придружител над 16 години. Аз когато се явявам на шофьорски курсове трябва да съм пълнолетна. В член 150 е записано, че всички водачи на превозни средства трябва да са правоспособни.

Аз не зная къде се организират курсове за каруцар и каква категория придобиват тези хора”,

казва Боряна Алексиева

Директорът на Охранителна полиция в ОД на МВР – Стара Загора заяви: „Наистина законът не дава задължения превозните средства както и водачите на велосипеди да имат правоспособност, както и да подлежат на някакви изпити”.

При полицейската акция в Казанлък само за няколко часа бяха спрени от движение 44 каруци. Но не и тази на Михаил, защото е регистрирана. Притеснен е, защото при забрана за движение на каруците ще бъде застрашена прехраната му.

„Аз си вадя с каруцата хляба.

Нали някъде има боклук, дърва, на топливото отиваме и си караме. И си изкарваме прехраната и за коня има и за нас има”, обясни Михаил.

А според вътрешния министър освен законова промяна, е нужен и повече контрол. „Да се помисли как това нещо да се регламентира и определени части от урбанизираната територия да бъдат забранени за движението на такива превозни средства.

И сега са забранени, но няма механизъм по който да се изземват,

по който да се установява собственост и т.н.”, каза Младен Маринов.

С общинска наредба в почти целия град Казанлък движението на каруци е забранено, но те са честа гледка по уличните платна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@