106

П арламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради "провала в политиката по сигурността". Искането беше на 80 депутати от БСП. 

От гласувалите 235 народни представители 104 бяха "за", а 131 - "против".

"За" гласуваха депутати от БСП и ДПС. "Против" бяха от ГЕРБ, ОП и "Воля". При гласуването в пленарна зала присъстваха министри от кабинета.

„Колеги от БСП вие не може да бъдете алтернатива на днешното управление, а по тема Сигурност това е просто смехотворно”, каза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

БСП иска правителството да си ходи, ГЕРБ: дайте аргументи

БСП пак внася вот на недоверие, правителството не гарантирало сигурност

"Това правителство в доста сфери е неадекватно и въпрос на време наистина да има трети вот на недоверие." Това каза на зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Той посочи, че днешното гласуване за вот на недоверие показало, че за съжаление системата в сектор ще продължи да се разпада. „За съжаление управляващото мнозинство, вече с явната подкрепа на господин Марешки, бодро застават зад правителството и тази система на разпад в сигурността ще продължи”, заяви Стойнев.

Минути преди гласуването деутатите гласуваха в пленарна зала да влязат предимно зам.-министри като представители на кабинета.

Антон Кутев от БСП се опита да предложи да бъде поканен премиерът Бойко Борисов, срещу когото бил вотът. Председателят на НС Цвета Караянчева напомни, че Борисов е в Брюксел.

Източник: БГНЕС

Веднага след това парламентът премина към гласуване на вота на недоверие. В залата гласуваха 135 депутати.

Опозицията поиска свалянето на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че управляващите са се провалили в провеждането на политиката си в сектор „Сигурност“ и са неспособни да гарантират вътрешния ред в страната.

Депутатите в остър дебат за вота на недоверие, Борисов не дойде

БСП внасят вота сами, в ДПС изненадани

Дебатите по вота се проведоха на извънредно пленарно заседание във вторник, но продължиха едва час и половина, което доведе до взаимни обвинения между управляващи и опозиция.

ГЕРБ упрекна БСП, че твърденията им, записани в мотивите, са несъстоятелни и дори не са използвали цялото време за изказвания на парламентарната група, за да ги аргументират. От своя страна опозицията обвини депутатите от управляващото мнозинство и министрите, присъстващи на дискусията, че не са взели думата, за да защитят правителството.

Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата „корупция“. По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@