12

00:01:52

Запомнете много добре тази цифра. Защото това е времето, за което можете да спасите живот. Или вашият да бъде спасен. Ако имате късмета хората около вас да не са потънали в опасния ритъм на безразличието.

Защото той може да заглуши всичко, най-вече съвестта.

В проекта “BeatProject” млади творци, провокирани от проблема за домашното насилие решават да направят експеримент.

Той стъпва на конкретен факт. През 2017 година в столицата е убита млада жена. Близо час тя вика за помощ, но никой не се отзовава. Снимачен екип наема апартамент в сградата, в която се е случва престъплението, а музикантът Максим Стоименов започва да свири на барабани. Целта е да бъде проверено дали и за колко време съседите ще реагират.

Задържаният за убийството на жена в София не съжалява

Вижте във видеото с режисьор Еди Шварц: 

BEAT. from Fine Acts on Vimeo.

„Всичко дойде от инициативата на Fine Acts, която се казва Fine Acts Labs.“, казва Максим за Vesti.bg. В нея се срещат технолози и артисти, които хвърлят светлина върху обществено значим проблем. „На нашия екип с Перуна Керемидчиева ни направи впечатление случая с Виола и бездействието на съседите в частност. Мои близки също са били жертви, а най-вероятно и ваши, така че домашното насилие беше очевидния избор като най-сериозен проблем.“

Има ли как проблемът, който според статистически данни е придобил размерите на епидемия да бъде преодолян е въпрос, който поставя на много сериозно изпитание обществената и политическа воля у нас.

„Според мен трябва да бъдем абсолютно нетолерантни към всякаква проява на насилие, била тя в битов или обществен контекст.“, е мнението на Максим за това какво можем да променим.

Проектът projectbeat.org няма за цел единствено да привлече вниманието, но и да даде практически съвети на жертвите.

„Днес съм аз, утре си ти“, е философията на Максим защо не бива да бъдем безразлични.

Една жена умира на всеки две седмици в България в следствие на домашно насилие, това е статистиката.

“Според изследване на фондация „Партньори“ от 2016 г., всяка трета жена в страната ни е жертва на насилие“, казва Надежда Дерменджиева,  за Vesti.bg, 

За съжаление, повечето жертви на домашно насилие са поставени в ситуация, в която на практика са безпомощни. „В България не се води официална статистика за домашното насилие, няма единен регистър на сигналите, няма кризисни центрове във всяка област или град, полицията е с вързани ръце. Съдебните дела се точат с години, почти никой не следи и няма последствия, ако насилникът наруши заповедта за ограничение, която има“, допълва Дерменджиева.

Социалният или материалният статус не са фактор или гаранция за това дали даден човек ще бъде засегнат от проблема или не. „Домашното насилие не е феномен, който се случва само с бедните семейства или в двойки от малцинствен произход. То засяга всякакви семейства, включително и тези, които изглеждат „идеални“.

Има ли как да разпознаем, че наш близък или съсед е жертва на домашно насилие?

Надежда Дерменджиева казва, че всеки случай е индивидуален, но има няколко "симптома", които сигнализират, че се случва нещо нередно. "Например: необясними синини по тялото на жената (или мъжа), болезнена ревност от страна на един от двамата партньори, обиди, случващи се пред други хора."

Има ли какво да направят жертвите на домашно насилие? "Има гореща телефонна линия за лица, пострадали от насилие, с номер 0800 1 8676, която нашите колеги от фондация „Асоциация Анимус“ поддържат. На нея може да бъде получена изчерпателна информация какво може да предприеме една жертва.", разяснява Надежда Дерменджиева.

Важно е всички ние да бъдем информирани какво да правим не само ако сме жертва, но и ако подозираме, че някой от близките или съседите ни е в такава ситуация. "Най-добре е да подходим спокойно и с разбиране. В никакъв случай не трябва да обвиняваме човека, станал жертва на насилие, че го е предизвикал или заслужил. Хубаво би било да изслушаме жертвата, да предложим помощта си и да я посъветваме (без да я насилваме), да потърси помощ."

Ключов момент в решаването на проблема с домашното насилие е превенцията. Как обаче стои въпроса в България? „В момента няма предмет, който целенасочено да образова децата на ненасилствена комуникация, на взаимно уважение, на равнопоставеност на половете, как да разпознават и да се борят със стереотипите, основани на пола и с насилието.“

Насилието ражда насилие и според Надежда Дерменджиева е много важна работата с деца, растящи в семейна среда, в която има домашно насилие, за да не възпроизведат този модел в бъдеще.

Убиецът на Виола с по-леко наказание, проговори от съда

Киселина, бой, тормоз: колко е страшно в България (ВИДЕО)

Бившата съпруга на Стефан: Прости ми, Виола, прости ми, че не те опазих!

Убитата Елена набирала 112 преди мъжът й да я застреля

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@