73

П арламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс след цял ден дебати.

Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души.

Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение, предаде БТА.

Това решиха окончателно депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ "Има такъв народ". Предложението за машинно гласуване бе прието със 115 гласа "за", 73 - "против", и 32 - "въздържал се".

Депутатите дебатираха по текстовете в продължение на близо два часа.
Христо Гаджев /ГЕРБ/ заяви, че с тези разпоредби, в страната, в секции с над 300 избиратели, ще гласуваме с машини, а в големите секции в чужбина с над 300 подадени заявления ще се гласува с бюлетини.

В хода на заседанието, след направена техническа бележка от председателя на парламента Ива Митева  /"Има такъв народ"/, текстовете за чужбина бяха прегласувани. Народните представители приеха машинното гласуване да бъде регламентирано и за секциите извън страната с над 300 избиратели.

По време на разискванията депутатите от ПГ ГЕРБ-СДС остро възразиха срещу отнемането на правото на избор на избирателя да гласува с хартиена бюлетина. Анна Александрова /ГЕРБ-СДС/ бе категорична, че отнемането на правото на хартиен вот, е противоконституционно.

ПГ на ДПС подкрепи предложението на "Има такъв народ", но защити възможността за гласуване с хартиени бюлетини, като предложи редакционна поправка, с която избирателите устно да могат да изразят волята си да гласуват с хартия. Предложението бе направено от Хамид Хамид, но не бе прието в пленарната зала.

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ", заяви, че ако се приеме предложението на ДПС, нищо няма да се промени. Или трябва да има стопроцентно машинно гласуване, което слага край на контролирания вот, или остава старият вариант, в който има контролиран вот. Тук има две партии, които искат да има хартия, гражданите могат да си правят изводите сами, каза той.

Любен Дилов /ГЕРБ-СДС/ попита, какъв е проблемът да може да се гласува и с хартия, и с машина. Например, ако религията не ми позволява да пипам машина, какво правим? - попита Дилов. Ако съм пастафарианец, какво правим, попита той.

Любомир Каримански /"Има такъв народ"/ засегна въпроса с дигитализацията и инсталирането на суперкомютър в България. Имам усещането, че някак си тук, в средната част на залата, имате чип от "Правец 82", изостанал такъв, който не може да премести поне една стъпка напред нещата с машинното гласуване, заяви Каримански.

Даниел Митов /ГЕРБ-СДС/ заяви, че и най-напредналата държава в процеса на дигитализация, не е лишила гражданите си от правото да гласуват с хартиени бюлетини.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ цитира данни от последните парламентарни избори на Централната избирателна комисия, според които, там, където е имало възможност да се гласува с машини, по-малко от 30 процента от избирателите са гласували с тях. Карадайъ настоя парламентът да се съобрази с волята на избирателите и да даде възможност да има и хартиено гласуване.

Мартин Димитров /"Демократична България"/ отговори на думите на Карадайъ и посочи, че в деня на изборите, в цели области в страната машинното гласуване е било спряно.

Ако искаме да променим България, да има по-голяма представителност, хората да гласуват, трябва да поемем по пътя на дигитализацията, коментира Димитров. Той посочи, че в 16 държави от ЕС има гласуване по пощата. Според него следва да се постигне консенсус за стъпките на дигитализацията, която да започне с въвеждането на машинно гласуване, след което да се въведе гласуване по пощата и дистанционно електронно гласуване.

Мария Капон /"Изправи се!Мутри вън!"/ коментира, че ако има дори един български гражданин, който не може да се справи с машината, е нормално да се мисли да има вариант и за хартиена бюлетина.

Парламентът прие предложението на ПГ "Има такъв народ" пропорционалната изборна система за избори за народни представители да се прилага до

произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон.

ГЕРБ предложи мажоритарен вот още на следващите парламентарни избори, но предложението беше отхвърлено. Мотивът срещу него беше, че това не може да се направи за един ден.

Несериозно е в "Преходни и заключителни разпоредби" да се променя цяла система за гласуване, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Според БСП мажоритарната система не е подходяща за България. Вие внасяхте тези закони така, че да не се приемат, обърна се Крум Зарков към ГЕРБ, които за пореден път повториха, че отдавна предлагат мажоритарен вот, за какъвто са се обявили хората на референдума от 2016 година.

Депутатите приеха в 14-дневен срок от влизането в сила на този закон президентът да назначи нови членове на Централната избирателна комисия. Мандатът на членовете на ЦИК се прекратява от деня на назначаването на новите членове.

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд /КС/ за приетото в Изборния кодекс изцяло машинно гласуване,

обявиха от партията на брифинг в парламента.

"Приехме единствено и само гласуване с машини в секции с над 300 избиратели, това важи както за България, така и за чужбина. По този начин се отнема правото на българските граждани по Конституция да изразят своя вот и ще инициираме жалба за противоконституционност на това решение в КС", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Заместник-председателят на 45-ото Народно събрание Цвета Караянчева коментира, че днес се е случило нещо невиждано. Беше отнето правото на глас на българските граждани, на тези 73 процента български граждани, които гласуваха с хартиена бюлетина на последните избори, посочи тя. Караянчева коментира, че това се е случило въпреки многократните призиви от ГЕРБ да се остави възможността да се гласува с машина или с хартиена бюлетина. Какво се случва, ако се развали машината или спре токът, попита Караянчева. По думите ѝ, това е изключителен скандал и ГЕРБ ще сезира КС.

Народното събрание гласува на второ четене текстове от Изборния кодекс, с които се отхвърля възможността за гласуване по пощата.

Депутатите не приеха предложението на вносителите от ПГ "Има такъв народ", с което се регламентира гласуване по пощата. Предложението на вносителите бе отхвърлено от депутатите в пленарната зала със 74 гласа "за", 87 - "против", и 57 - "въздържал се".

Текстът по вносител предвиждаше: на първите избори за народни представители, след влизането в сила на този закон, Централната избирателна комисия, ако е възможно да организира, съвместно с Министерството на външните работи, гласуване по пощата извън страната за избиратели с настоящ адрес в държава, в която се гласува по пощата. При съмнения за сигурността и честността на изборния процес, Централната избирателна комисия да може да прекратява пощенското гласуване, предвиждаха отхвърлените текстове.

Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ посочи, че с това предложение вносителите признават, че не вярват, че е възможно да има гласуване по пощата, и не вярват, че гласуването по пощата може да бъде честно.

Парламентът отхвърли първото експериментално дистанционно електронно гласуване да се проведе на изборите за президент и

вицепрезидент на републиката през 2021 г.

Депутатите отхвърлиха на второ четене текста от промените в Изборния кодекс и при прегласуването със 67 гласа "за", 9 - "против", и 137 - "въздържал се".

Народните представители не подкрепиха и методиката за определяне на резултатите и разпределение на мандатите, която уреждаше броя на мандатите от район "Чужбина". Предлагаше се броят на гласувалите извън страната на последните избори за Народно събрание да се разделя на тежестта на един мандат и изборният район извън страната да получава толкова мандати, колкото е цялата част на полученото при делението частно. Предложените разпоредби бяха отхвърлени със 67 гласа "за", 8 - "против", и 139 - "въздържал се".

Казано с думи прости - не се създава район "Чужбина", обясни на практика заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева при подлагане на гласуване на предложената методика, която не се подкрепя от правната комисия.

За произвеждане на изборите на територията на страната се образуват 32 многомандатни изборни района,

в това число три - в област София-град, и два - в област Пловдив, както и един многомандатен изборен район извън страната. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите. Депутатите приемат на второ четене промени в Изборния кодекс.

В секциите за машинно гласуване на видно място в изборното помещение се поставя системна разписка от електронната система за машинно гласуване, която съдържа информация, в т.ч. криптографски идентификатор, за текущата версия на използвания софтуер. Системната разписка се разпечатва от електронната система за машинно гласуване в началото на изборния ден и преди започване на гласуването.

В процеса на удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване може да участват и представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на български неправителствени организации и на БАН, като на лицата се предоставя достъп до устройствата.

Когато се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване, ЦИК провежда съответния избор само с хартиени бюлетини и възлага на доставчика на устройствата да отстрани несъответствията.

Отхвърлено беше предложението при техническа възможност във всяка избирателна секция, образувана по реда на кодекса, да се осигурява излъчване онлайн в интернет на преброяването на гласовете чрез инсталирани в секцията камери за видеонаблюдение.

Избори за кметове на кметства ще се провеждат в населени места с над 100 души,

решиха депутатите. По предложение на Борис Цветков /"БСП за България"/ беше приет текст, който урежда статута на заварените кметски наместници.
Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация заради COVID-19, гласуват с подвижни избирателни кутии там, където са поставени под карантина, прие още парламентът.

В решението на Централната избирателна комисия за организацията на изборите съобразно противоепидемичните мерки се определят условията и редът за гласуване с подвижна избирателна кутия, включително подаване на заявления, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, или на безплатен телефонен номер. Когато заявлението е подадено след предаване на списъка за гласуване на подвижната секционна избирателна комисия, избирателят гласува, след като всички негови данни се впишат в допълнителната страница на списъка и след подаване на декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, записаха депутатите.

Парламентът прие някои от разпоредбите да влязат в сила след оповестяване на резултатите от преброяването през 2021 г.

С гласуването "за" отложихте създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина", коментира Мая Манолова /"Изправи се! Мутри вън!"/ и изрази съмнения, че депутатите са разбрали какво гласуват. Тя се опита да обърне внимание и на противоречие в гласуваните текстове в Изборния кодекс, но не й беше дадена думата за изказване, защото нямало на какво основание в парламентарния правилник. Разбирам, че искате да блокирате създаването на изборни секции в чужбина, обърна се Манолова към председателстващия заседанието. Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, който ръководеше заседанието, й отговори, че е трябвало да се мисли като се подготвя и гласува.
Измененията в Изборния кодекс влизат в сила след обнародването им в "Държавен вестник".

В отрицателен вот Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ коментира, че отсега се срамува от това, което ще бъде публикувано в "Държавен вестник", защото то ще бъде паметник на политическа безотговорност и на юридическа немощ. По думите му, единственият шанс да излезем от тази ситуация е президентът да наложи вето и веднага да разпусне парламента.

По-рано днес депутатите приеха да отпадне ограничението в броя на избирателните секции в чужбина.

Това стана след разгорещени дебати в НС. „За” промяната гласуваха 117 народни представители, „против” -8 и „въздържали се” - 107, с което текстът беше приет. Въздържаха се по текста парламентарните групи на ГЕРБ - СДС и на „БСП за България”.

Така в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Така ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.

След гласуването в пленарна зала избухнаха бурни ръкопляскания и викове „Браво”.

Депутатите приеха промени в Изборния кодекс

След вчерашния провал, днес с кворум от 175 народни представители и с единодушно приета програма на Председателския съвет започна заседанието на парламента. Проблемът с програмата възникна вчера с отхвърлянето на дневния ред.

Първата точка в дневния ред предвижда довършване на промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Изборния кодекс на второ четене.

Депутатите намалиха броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК)

и решиха целият състав на специализирания орган да се назначава с указ на президента. Това се случи, след като народните представители приеха текстове от Изборния кодекс на второ четене. „За” текста гласуваха 155 народни представители, „против” - 72 и „въздържали се” -2, с което той бе приет.

Депутатите приеха текст, според който членовете на ЦИК се намаляват на 15 души. В това число влизат председателят, заместник-председателите и секретарят. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента.

Освен това беше решено, че

ЦИК определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяването на гласовете

в секционните избирателни комисии, техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет. РИК предава на ЦИК и техническите носители от камерите за видеонаблюдение.

Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията. Според ГЕРБ има противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене. С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции представят пред президента на републиката мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени. В комисията няма да влизат представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им.

Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването ѝ с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-малко 41 души загинаха вследствие на пожар в коптски храм в Кайро

Най-малко 41 души загинаха вследствие на пожар в коптски храм в Кайро

Свят Преди 15 минути

Пожарът е опустошил църквата "Абу Сефеин" в гъстонаселения квартал Имбаба

Рекорд на изпепелени от пожари площи от началото на годината в ЕС

Рекорд на изпепелени от пожари площи от началото на годината в ЕС

Свят Преди 2 часа

На първо място в тази печална класация е Испания с 246 278 изгорели хектара, основно в Галисия

Джина Лолобриджида

Джина Лолобриджида ще се кандидатира за сенатор в италианския парламент

Свят Преди 4 часа

95-годишната актриса е решила да се впусне в битката от избирателния район Латина

<p>Китайци инвестират 7,3 млрд. евро в завод за батерии в Унгария</p>

Китайци инвестират 7,3 млрд. евро в завод за батерии в Унгария

Технологии Преди 4 часа

С тях CATL ще снабдява Mercedes, BMW, Volkswagen и Stellantis

<p>На 62 години почина &quot;индийският Уорън Бъфет&quot;</p>

На 62 години почина Ракеш Джунджунвала - "индийският Уорън Бъфет"

Свят Преди 5 часа

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара

Снимката е илюстративна

Неподозираните тайни на наемните войници

Любопитно Преди 5 часа

От древни времена до Средновековието работата като наемен меч е била доходоносна и достъпна за младите и здрави мъже

<p>&quot;Силен и дълбок бумтящ звук&quot;: Какво са чули в северната част на Юта</p>

"Силен и дълбок бумтящ звук": Какво са чули в северната част на щата Юта

Свят Преди 6 часа

Силен тътен като от падане на тежък обект е бил чут в райони на Северна Юта и вероятно става дума за метеор, съобщиха местните власти

Зеленски

Зеленски: Руските войници, които стрелят по или от Запорожката АЕЦ, стават специална мишена

Свят Преди 7 часа

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за многобройни инциденти напоследък, свързани с обстрел на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа

Салман Рушди

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Свят Преди 7 часа

А мъжът, обвинен в намушкването на Салман Рушди пледира невинен вчера по обвиненията в опит за убийство и нападение, но прокурор заяви, че престъплението е било предварително "планирано"

Как да намалим използването на смартфона

Как да намалим използването на смартфона

Технологии Преди 7 часа

Понякога мобилният телефон неусетно се превръща в мания

коронавирус

COVID-19: Ръст в процента на нови случаи

Теми в развитие Преди 7 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 26,15%

Макрон подписа протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Макрон подписа протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Свят Преди 16 часа

"Този ​​суверенен избор на Финландия и Швеция ще направи възможно укрепването на тяхната сигурност пред лицето на настоящата заплаха в непосредствена близост...", се казва в изявление на Елисейския дворец

Хади Матар

Повдигнаха обвинение на мъжа, нападнал Салман Рушди

Свят Преди 16 часа

Хади Матар, намушкал с нож британския писател Салман Рушди, беше обвинен в опит за убийство и нападение

Гръцката полиция арестува трима българи за обири по плажовете

Гръцката полиция арестува трима българи за обири по плажовете

Свят Преди 17 часа

Според пострадалите туристи крадците вземали от колите каквото намерят - чанти с пари, мобилни телефони, бижута

<p>Суша: Езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива (СНИМКИ)</p>

Заради сушата езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива (СНИМКИ)

Свят Преди 18 часа

Сега на местата, на които преди имаше вода, има оголени камъни

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Свят Преди 19 часа

От СЗО казаха, че дават възможност и на обществеността да предложи име на заболяването, но не посочи кога се очаква да бъде обявено