74

О фициалeн старт на новоизбраното 48-о Народно събрание. Първият звънец на новия парламент удари най-възрастният депутат Вежди Рашидов, а минути по-късно новите депутати положиха клетва, след която прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

Всички 235 народни представители в зала се изправиха на своите места и произнесоха думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“. 

След като положиха клетва като народни представители в пленарна зала прозвучаха химните на България и ЕС. 

Депутатите в 48-ото НС положиха клетва

Основна задача на заклелите се да работят в името на народа 240 народни представители ще е да изберат председател на институцията.

"Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е именно във вас", заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и новоизбраното 48-о Народно събрание.

"Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена", обърна се Радев към депутатите.

"Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания", допълни държавният глава.

След това започнаха и изявленията на представителите на отделните парламентарни групи, като стартът беше с ГЕРБ-СДС, които са с най-много депутати в новото НС.

"Конституирането на това народно събрание става сред множество кризи, а политическата вече става хронична. На фона на война в близост, безпрецедентно в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и рецесия, гражданите заявиха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя увери, че тяхната парламентарна група ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система.

"Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас - политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече - това ни казаха българските граждани, нашите работодатели", добави тя.

Предстои и избор на председател на 48-ото Народно събрание.

ГЕРБ издигат Росен Желязков за председател на парламента. Той беше министър на транспорта на Бойко Борисов и депутат в предишните събрания.

„Продължаваме промяната” предлагат Никола Минчев, свален като председател на парламента непосредствено преди успешния вот на недоверие към кабинета "Петков". Подкрепа за Минчев заявиха от „Демократична България” в лицето на Христо Иванов.

БСП също издигнаха свой кандидат, а именно Кристиан Вигенин – народен представител в 7 парламента и четири пъти заместник-председател на НС. Според левицата на Народното събрание му трябва дипломатичен лидер.

"Възраждане" издигнаха официално кандидатурата на юриста Петър Петров за председател на Народното събрание. Ако той не бъде избран, от партията няма да подкрепят друга номинация.

ДПС запазиха мълчание по темата, а от най-малката формация в новия парламент "Български възход" заявиха, че ще подкрепят Росен Желязков. От партията на Стефан Янев изразиха мотива, че подкрепа за първата политическа сила е политическо коректно и морално.

Председател на НС – задача, изпълнена с огромна отговорност

Председателят на Народното събрание се избира от народните представите, като изискванията към него са да бъде български гражданин и да е навършил 21 години, да не е поставен под запрещение и да не изпълнява наказание лишаване от свобода.

Председателят на парламента има правомощия по ръководене на НС, както и представителни правомощия, като основните са определени от Конституцията в чл. 77, а останалите са регламентирани в Правилника за организация и дейност на Народното събрание.

Основното правомощие на председателя на парламента са да ръководи разискванията и гласуванията в заседанията на НС, предлага проекта за дневен ред на заседанията, открива, ръководи и закрива заседанията, както и да гарантира реда в пленарна зала.

Председателят има правомощията да удостоверява с подписа си съдържанието на приетите актове, също и да разпорежда обръщенията, декларациите и решенията, приети от НС да бъдат обнародвани.

Негово право според Правилника за организация и дейността на НС е да разпределя законопроектите между комисиите, определя местата на парламентарните групи (ПГ) на политическите формации, президента и членовете на Министерския съвет (МС) в залата и да удостоверява стенографските дневници от проведените заседания с подписа си. Той трябва да следи и за спазването на правилника на парламента.

В основните му правомощията влизат още упражняването на бюджета на НС, назначаването и освобождаването на главния секретар и служителите в кабинета на председателя и заместник-председателите на ПГ и квесторите, и т.н.

Представителните правомощия на председателя на НС включват организиране на връзки и взаимодействие с другите държавни органи, организиране на международните връзки на НС. Като негови представителни правомощия влизат също приемът на парламентарни делегации и ръководители на други държави, както и организирането и ръководенето на български парламентарни делегации в други страни.

Освен това той притежава и всички права и задължения, каквито имат и останалите народни представители.

Антим I е първият български председател на НС (Учредително Народно събрание). Той е и председател на 1 Велико Народно събрание (ВНС). Петко Каравелов е избран за председател на 1 Обикновено Народно събрание (ОНС). Той застава начело на парламента и по време на 2 ОНС, но само за три дни. Неговото място заема Петко Славейков, а след това председател става Никола Сукнаров. Председател на 2 ОНС става Тодор Икономов. Председател на 3 ОНС първо е Симеон Варненско-Преславски, а после Димитър Греков.

Петко Каравелов отново става председател в 4 ОНС, но след това поста заемат Стефан Стамболов, както и Георги Живков. Живков е избран и за председател на 3 ВНС, след това е сменен с Димитър Тончев.

В 5 ОНС също има трима председатели в различни периоди. Това са Димитър Тончев, Захарий Стоянов и Панайот Славков. Славков остава председател и в 6 ОНС, но на поста му застава Димитър Петков. Петков е и председател на 4 ВНС, както и председател на VII ОНС, след това на председателското място сяда Георги Живков.

Теодор Теодоров председателства в 8 ОНС. Георги Янкулов става председател на 9 ОНС. 10 ОНС е оглавено първоначално от Димитър Вачов, след което на поста застава Жечо Бакалов.

Иван Евстратиев Гешов е избран за председател на 11 ОНС, после на негово място е избран Марко Балабанов. Драган Цанков е председателят на 12 ОНС.

Четирима са председателите на 13 ОНС – Петър Стайков, Тодор Гатев, Петър Гудев и Добри Петков.

В Царство България на поста председател на парламента застават: Христо Славейков и Петър Ораховац – 14 ОНС, Стоян Данев – 5 ВНС, Стоян Данев и Иван Евстратиев Гешов – 15 ОНС, Димитър Вачов – 16 ОНС и 17 ОНС, Найчо Цанов – 18 ОНС, Александър Ботев и Недялко Атанасов – 19 ОНС, Александър Ботев – 20 ОНС, Тодор Кулев и Александър Цанков – 21 ОНС. Цанков оглавява и 22 ОНС, после постът заема Никола Найденов. Първо Стефан Стефанов, след което и Александър Малинов оглавяват 23 ОНС. Стойчо Мошанов – 24 ОНС, Никола Логофетов и Христо Калфов – 25 ОНС. Васил Коларов председателства 26 ОНС, както и 6 ВНС, като след това неговото място заема Райко Дамянов.

Сред известните председатели на парламента, които са били и министър-председатели, са Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Димитър Петков, Димитър Греков, Иван Гешов, Стоян Данев, Александър Малинов, проф. Александър Цанков, Димитър Гудев, а по времето на социализма – Станков Тодоров.

Най-дълго начело на парламента е Фердинанд Козовски от 1950 до 1965 г., той е замесен в убийствата след 9 септември 1944 г. Козовски председателства в 27 НС, в 28 НС, в 29 НС и в 30 НС, като в последното е заменен от Сава Гановски. Гановски е председател и на 31 НС.

Георги Трайков е председател на 32 НС, Владимир Бонев – на 32 НС и на 33 НС.

Втори с най-дълъг мандат е Станко Тодоров от 1981 до 1990 г., или той е председател на 34 НС и на 35 НС. Тодоров е единственият, който е бил на трите най-високи поста в държавата – премиер, председател на НС и президент за много кратко след оттеглянето на Петър Младенов заради репликата „да дойдат танковете“.

След промените първи председател на парламента е акад. Николай Тодоров, известен учен историк и дипломат. Той ръководи 7 ВНС, но по-известен става неговият заместник Гиньо Ганев. Това е единственият подобен случай в най-новата ни история, когато заместник-председателят е почти толкова популярен, колкото и председателят.

Всички председатели на НС от 1990 до 2001 г. са вече покойници, с изключение на Александър Йорданов, който още е в действащата политика от името на ГЕРБ-СДС. Той остава в историята на 90-те години с фразата „днес е един хубав ден за българската демокрация“.

Първият демократично избран председател на НС след промените през 1990 г. е Стефан Савов, лидер на Демократическата партия, която е част от СДС. След победата на СДС през октомври 1991 г. той става председател на 36 ОНС и остава на този пост около година, когато е свален и заменен от Александър Йорданов. Неговото сваляне е първият сигнал за това, че правителството на Филип Димитров губи парламентарна подкрепа и малко по-късно е свален с вот на доверие през октомври 1992 г. Подобна картина се наблюдава и в последното НС, когато ПП загубиха първо председателския пост, а след това падна и кабинетът Петков при първия вот на недоверие.

Благовест Сендов е председател на 37 НС, Йордан Соколов председателства 38 НС, Огнян Герджиков и Борислав Великов заемат последователно председателския пост в 39 НС, а Георги Пирински е председател на 40 НС.

Най-дълго в най-новата ни история председател на парламента е била Цецка Цачева, която на два пъти е заемала този пост – в 41 НС в периода 14 юли 2009 г. – 13 март 2013 г., както и в 43 НС от 27 октомври 2014 г. до 27 януари 2017 г. Тя е и първата жена председател на парламента в историята на България.
Михаил Миков е председателят на 42 НС.

Председател на 44 НС първо е Димитър Главчев, а след това поста заема Цвета Караянчева, която председателства в периода 17 ноември 2017 г. – 25 март 2021 г.
Най-кратко председател на НС е била Ива Митева, която също на два пъти е заемала този пост. Митева беше председател на 45 и на 46 НС.

Последният председател на парламента е Никола Минчев, който председателства в 47 НС, но беше свален от поста. Така Мирослав Иванов, който беше заместник-председател на парламента, стана временно изпълняващ длъжността председател до падането на редовното правителство и отиването на предсрочни избори през месец октомври.

БСП обяви кандидатурата си за председател на парламента

ГЕРБ ще номинира Росен Желязков за председател на парламента

ПП ще издигне отново Никола Минчев за председател на НС

Гешев с писмо до новите 240 в НС, за какво призова

Коментари 74
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

74 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Свят Преди 2 часа

Шофьорът е избягал от мястото, пътник е арестуван

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Свят Преди 2 часа

Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Свят Преди 7 часа

Кралят обясни законодателния дневен ред на правителството на Киър Стармър

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Свят Преди 7 часа

Делото бе заведено от група евродепутати

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Свят Преди 7 часа

Досега Украйна доказано е унищожила или пленила 100 от "най-добрите" руски танкове

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

Любопитно Преди 8 часа

Звездата разкри, че ѝ липсва животът ѝ преди да стане световна знаменитост

<p>Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста преди Олимпиадата (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Властите в Париж с нестандартен опит да "успокоят духовете" преди старта на Олимпиадата

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

Свят Преди 9 часа

Популярност набират и фланелки с емблематичния кадър от секундите след стрелбата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън на сцената по време на годишната среща на върха на правителствените ръководители на НАТО на 4 декември 2019 г. в Уотфорд, Англия

Доналд Тръмп се срещна с Борис Джонсън и Лиз Тръс

Свят Преди 9 часа

Да си припомним и един забавен експеримент на Daily Star за Лиз Тръс и марулята

Медведев към НАТО: Това ще бъде обявяване на война

Медведев към НАТО: Това ще бъде обявяване на война

Свят Преди 9 часа

Медведев: Отвеждат НАТО на път, по който няма връщане назад

<p>Вижте забавните физиономии на Джорджа Мелони</p>

Емблематични или преувеличени? Многото лица на Джорджа Мелони

Свят Преди 9 часа

Разровихме се из архивите и избрахме нейните най-интересни изражения

Кремъл: Тръмп не донесе нищо добро за Русия, но поне имаше диалог

Кремъл: Тръмп не донесе нищо добро за Русия, но поне имаше диалог

Свят Преди 10 часа

Песков: Напротив, бяха наложени все повече и повече ограничения на Русия

Още трима топ лектори се включват във Future Forum

Още трима топ лектори се включват във Future Forum

Любопитно Преди 10 часа

Тази есен NOVA и Webit ще бъдат домакини на мащабното събитие за личен и професионален растеж