29

О т края на март насам средната цена на дребно на обикновения бензин А95 се е повишила с 8 стотинки, до 2,20 лв. за литър. Също с толкова, но до 2,52 лв. за литър е поскъпнал и A98 след 7 април. В същото време дизелът поевтинява с 2 ст., до 2,30 лв. за литър, сочат данните на Fuelo.

За последните три месеца увеличението цената на обикновения бензин е с 26 стотинки на литър, а дизелът е поскъпнал с 16 ст.

От асоциацията на големите вериги бензиностанции обявиха пред NOVA, че причините за ръста на цените на горивата в България е поскъпването на суровия петрол на международните борси.

„Ние сме един пазар, който не може да бъде отрязан от световните тенденции и това е напълно нормално. Навсякъде в Европа е така”, коментира Светослав Бенчев от „Българска петролна и газова асоциация”.

В края на миналата година на много места в страната имаше протести заради цените на горивата. В началото на 2019 г. цените паднаха значително - до 1,95 лв. на литър за А95. Според експерти съвпадението е случайно.

„По стечение на обстоятелствата интензивните протести срещу високите цени на горивата съвпаднаха с обръщането на тренда на цените на петрола към понижение”, посочва Христо Казанджиев от „Български енергиен и минен форум”.

У нас има и разлики в цените на горивото в градовете в страната. Причината от големите вериги бензиностанции обясняват в различната конкуренция на пазара и различните възможности на доставка.

От 24 декември насам цената на петрола сорт Брент е нараснала с 42% на международните пазари. В момента нефтените фючърсни договори с краткосрочна доставка се търгуват за 74,11 долара за барел или на нивата, на които бяха в края на октомври миналата година. В момента на петролните пазари се спекулира основно с опитите на САЩ да затегнат санкциите срещу добива на нефт и продажбите на нефт от Иран.

За сравнение тогава бензинът А95 в България струваше 2,38 лв. за литър. А98 се продаваше на бензиностанциите средно за 2,64 лв. за литър, а дизелът, за 2,42 лв. за литър.

Ето защо поскъпването вероятно ще продължи, като тук трябва да се отчита още и поскъпването на долара. Тъй като петролът и горивата на международните пазари се търгуват основно в долари. От края на октомври насам еврото е поевтиняло с 1,3%. Тенденция, която също подкрепя ръста на цените на горивата в България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@