40

"Благодаря ви за усилената и ползотворна работа през тези два дни. Моля предайте и нашата благодарност на всички социалисти в страната, които през последните месеци проведоха една съдържателна, макар и трудна кампания. В резултат на това- започваме един нов 4-годишен цикъл. Имаме вече избран председател, Национален съвет, местни ръководства, в най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет, за да да предложа Изпълнително бюро и така напълно комплектовани да тръгваме към най-важното, което ни предстои - курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване".

Това каза лидерът на БСП в заключителното си слово пред 50-ия юбилеен конгрес на БСП.

"Още веднъж ви благодаря. Моля предайте на всички в страната нашите поздрави и пожелания, да бъдат здрави, силни и енергични. Да вярваме в себе си, защото показахме за изтеклите четири години, че можем. Предстои ни сега да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България. На добър час и към победа на парламентарните избори", допълни Нинова.

Валери Жаблянов, който не успя да попадне сред 113-те се оттегли от ръководството и каза, че го прави по обясними причини.

От балотаж пък се отказа Ана Пиринска, която се бореше за място в младежката организация.

По време на Конгреса беше преизбран Емил Войнов за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП. Той спечели битката с още 23-ма кандидати за поста след балотаж и прегласуване по искане на Калоян Паргов, който каза, че вижда пороци в броенето на гласовете и поиска отново да се види дали има кворум в залата. До проверка на кворума обаче не се стигна.

На балотаж с Войнов се яви Валентина Богданова.

Втори ден продължава 50-ят конгрес на БСП. Гласуването за нов Национален съвет продължи до малките часове на нощта. До гласуването се стигна около 23 ч. снощи.

Бюлетините вече са преброени. В Националния съвет влизат Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиян Вигенин, Атанас Зафиров, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Румен Овчаров и Деница Златева и др. 

Знакови лица за партията остават извън съвета. Сред тях са президентът на ПЕС Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Георги Гергов и др.

БСП провежда 50-ти юбилеен конгрес

Бившият лидер на партията Михаил Миков сам се е отказал от надпреварата.

"Отношенията в партията достигнаха точка на напрежение и на омраза в някои случаи. Това не дава никакъв добър тон – вижте конгреса, духа му и настроението. Нещо, което не си струва в един момент. Целта на Нинова в този мандат е да овладее Националния съвет", каза Миков. 

БСП ще има нова програма, която ще бъде приета след референдум.  

"Доказахме, че могат да се намират разумните и верните решения, когато има разум и обща цел". Това каза Румен Овчаров, председател на Комисията по политическите документи на 50-ия конгрес на БСП.

"Не е и много трудно. Достатъчно е да загърбим омразата, която на моменти преобладава в отношенията ни. Достатъчно е да се откажем от болните амбиции, които ни преследват, достатъчно е да игнорираме невежеството и незнанието. Отново повтарям да се водим от общите интереси, които ни обединяват, сигурен съм, че по този начин БСП има гарантирано успешно бъдеще", каза Овчаров.

Той призова делегатите да имат съзнанието за задачата, която има БСП да реши с отговорността, която има като единствена алтернатива.

Ето какво коментира и Сергей Станишев:

"Нинова ще има Национален съвет, който ще е гумен печат", коментира председателят на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев пред журналисти, след като при снощното гласуване на конгреса той и други емблематични лица на БСП не намериха място в новия висш орган на партията, предаде БТА.

"Тази нощ загуби политическата, идейната опозиция. Запази позиции обаче конюнктурната опозиция", посочи той. "Ако погледнем състава на Националния съвет, имаме сигурно около две трети представителство на кохортата на Корнелия Нинова, т.е. Нинова ще има Национален съвет, който вече няма да й прави проблеми, както тя ги вижда, няма да има спорове, той ще бъде гумен печат. И около една трета, може би малко повече, са хората, свързани с Кирил Добрев, с пловдивската организация, които ще могат да оказват някакво влияние", коментира Станишев. Но всички, с едно-две изключения, които са били с критично мислене, са извън този състав, добави той. По думите му, много е показателно например, че Велислава Дърева има много по-малко гласове от Теодора Овчарова. 

Станишев посочи, че този Национален съвет е логичен резултат от процесите в БСП в последните четири години. От прекия избор на 12-ти и днес БСП е партия, която е лидерска, която няма здрава и ясна идейна основа, смята той. Според Станишев БСП се превръща по-скоро в партия, която е по-консервативна, стъпва на традиционни ценности и спъва много от европейските политики. Когато взимаш Орбан и Маргарет Тачер за модели, това не може да бъде левица, коментира още той.

Попитан как ще работи с Корнелия Нинова, Сергей Станишев каза, че ще му бъде много по-комфортно отсега нататък, тъй като какво да прави в този състав на Националния съвет. "Самотен глас или с десетина човека какво да отстояваме и как да влияем. В този смисъл няма да има извинения, че някой пречи на правилната политика", добави Станишев. 

Правилната политика е формулирана и тепърва ще видим резултатите и в изборите, и, дай Боже, в управлението. Това е най-голямото изпитание за БСП, коментира той. "Не е достатъчно да бъдеш яростна опозиция на ГЕРБ, всички сме опозиция на ГЕРБ. Ако говорим в ретроспекция, най-много битки с Борисов съм водил лично аз и това е добре известно. Но, за да станеш алтернатива, трябва да предложиш политики - същностни и конкретни", каза Станишев. И коментира, че на конгреса се чули много лозунги, но малко конкретика, която да грабне сърцата и умовете на хората. Ако искаме да управляваме в следващия парламент, който очевадно ще бъде доста фрагментиран, кои са нашите партньори, попита още той.

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 5 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 5 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 7 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 9 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 10 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 10 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 10 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 11 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 11 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 11 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 13 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines