12

М инистърът на околната среда и водите Нено Димов коментира казуса с езерото в Шабла в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Защо източиха част от водите на езеро Шабла

В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения. Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установи драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецко езера. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени, съобщиха от БДЗП.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Драстичен спад с около метър на водното ниво на "Шабленско езеро"

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест

имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”,

каза министър Димов.

Той добави: „Много говорих с кмета и местните какво е било състоянието на езерото преди години и сега. В момента то е затлачено с тиня, кислородът намалява рибата изчезва, раците ги няма. Рибарите не ходят вече там. Състоянието на Шабленското езеро не е добро. Макар и аварийно отводняването е изхвърлило част от тинята”.

По думите му по ОП „Околна среда” ще бъдат отпуснати 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им.

Нено Димов каза, че

по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила.

Екоминистърът изтъкна още, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват достатъчно време преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@