1

В  понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме първото и единствено пълно лунно затъмнение за 2019 г.

Заради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на т. нар. "Кървава Луна". Дискът на нашия спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението ще е в кърваво червен цвят.

Учени: Стига с тези "супер", "кървави" или "сини" луни

За първи път от 150 години: Синя и кървава луна ще се съчетаят в небето

Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е по-рехава. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, съвсем близо до хоризонта.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде около три часа, а пълното затъмнение ще е около един час. През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, обясниха от обсерваторията в Габрово. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи не я достигат пряко.

Източник: БГНЕС

Началото на лунното затъмнение е в 5:37 ч., а пълното затъмнение ще настъпи в 6:41 ч. Около 8:51 ч. ще е последният контакт със земната сянка.

От обсерваторията информираха, че лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.

Габровската астрономическа обсерватория отваря врати на 21 януари. Габровци и гостите на града могат да посетят обсерваторията и да наблюдават природното явление от 5:30 ч.

Източник: ThinkStock/Getty Images

Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения. 

Друго интересно явление, което ще може да се наблюдава през тази година, е пасажът на Меркурий. Планетата, гледана от Земята, ще премине пред слънчевия диск. Явлението ще се случи на 11 ноември в следобедните часове.

Във видеото горе вижте мистериозни явление, заснети в небето.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@