9

С ъобщенията за "суперлуни", "кървави" луни и т.н. се радват на голяма популярност. Това обаче ядосва някои учени, които смятат, че темата се преекспонира и в тези космически събития няма нищо необичайно или особено интересно, съобщава онлайн изданието CNET. Повечето астрономи обикновено избягват да коментират личното си мнение публично, но не и Дейвид Кипинг от Университета "Колумбия" в САЩ.

Как кървавата суперлуна ще повлияе върху хората на 31 януари

Той публикува видео, в което обяснява, че става дума за рутинни събития, които понякога съвпадат и се получава съвкупност. Точно както по-рано тази седмица се случи да има едновременно "супер", "кървава" и "синя" луна.

Годината започна с най-красивата и ярка суперлуна за 2018

ВИЖТЕ В СНИМКИ НАЙ-ЯРКАТА СУПЕРЛУНА ЗА 2018

Суперлуните всъщност се случват по няколко пъти в годината. Това става, когато има пълнолуния и луната е в най-близката си точка до Земята и изглежда по-голяма. Ученият Нийл деГрасе Тайсън сравнява суперлуната с пица с диаметър 43 см. спрямо пица с диаметър 40 см., т.е. почти незабележима разлика. Според Кипинг използването на думата "супер" е неправилно, защото в астрономията тя се прилага за наистина големи обекти, като супернова например.

"Кървавата" луна пък се получава тогава, когато има лунно затъмнение, което съвпада със "суперлуната". "Синята" Луна пък е просто второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Кипинг уточнява, че всъщност терминът реално се използва за третото пълнолуние в рамките на астрономичен сезон и няма нищо общо с календара. Пълнолунието през тази седмица не отговаря на този критерий, казва още Кипинг.

Астрономи откриха 72 "невидими" галактики

Засякоха нови гравитационни вълни от неутронни звезди

Астрономът смята, че медиите прекаляват с употребата на термините и създават грешно впечатление в хората. Както всеки учен, той държи на прецизността. Официалният термин на "суперлуната" е перигей-сизигия, което обаче би звучало доста объркващо за хора, които не са специалисти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@