39

К онсултациите преди предстоящите избори бяха белязани от редица обвинения между политическите лидери и Румен Радев. Днес той се срещна с партиите, представени в настоящия парламент. Срещите се оказаха доста разгорещени.

Опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева на срещата на президента Румен Радев с представителите на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Президентът Радев настоя за равнопоставена и ефективна предизборна кампания

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически партии.

Караянчева посочи, че в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес и ще бъде опорочен вотът.

Румен Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно

Тя заяви, че всичко това води до недоверие в изборния процес, до уронване престижа на институциите, до падане на избирателната активност, защото доверието на българските граждани се подкопава.

"Внушенията, че "ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите", допълнително бие по авторитета на институциите", каза Караянчева.

"За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес", заяви председателят на парламента.

Дариткова: Имаме законопроект, позволяващ гласуване на лица под карантина

Цвета Караянчева каза, че в последните дни Румен Радев е дал възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае или въобще представителство в парламента и те, по думите й, са се превърнали в упор на прокламирани идеи да се обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани.

"Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани", каза Караянчева и апелира за по-спокойно говорене и за утвърждаване на авторитета на институциите.

Цвета Караянчева посочи, че изборите в България се провеждат по избирателен закон, който е от 2014 г. и който е развит в годините. Тя посочи също, че много порочни практики са били премахнати като допълни, че винаги има какво да се желае.

Кой печели и кой губи от отлагането на изборите

"Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга - ЦИК, МС, местната власт, партиите, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват", посочи Караянчева и допълни, че всичко това е един механизъм, който трябва да се отстоява.

Томислав Дончев призова датата на изборите да е известна колкото може по-рано

"Не мога да говоря от името на ЦИК, но добре познавам ангажиментите на различните държавни служби. Колкото по-скоро окончателно определите датата на изборите, това ще помогне за адекватната им организация", каза Томислав Дончев на срещата.

"Предполагам знаете, че има действия от типа "обратен часовник", които се включват от момента, когато е ясна датата, каза Дончев, като призова тя да е известна колкото може по-рано. 

ЦИК и президентът: Нужни са промени в Изборния кодекс

Радев от своя страна посочи, че приема призива и ще го направи, даже преди установения срок по Конституция.

Президентът определи срещата като конструктивна и като важна стъпка в повишаването на доверието.

След като обсъди вота с представители на ГЕРБ, държавният глава прие и депутати от БСП.

В началото на срещата лидерът на левицата пожела да се разсее внушението, че БСП воюва с президента.

"Не искам да разсейвам нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали повод, че имаме особено отношение или раздор с БСП", уточни Радев.

Държавният глава акцентира върху това, че той и вицепрезидентът са издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия.

Нинова посочи, че общата цел е, запазвайки здравето на хората, изборите да бъдат проведени по начин, който да гарантира максимално висока избирателна активност. 

"Това е необходимо не просто на партиите, но и на държавността. Така и партиите, и избраните институции ще имат по-голяма легитимност и представителност", обясни тя. 

Лидерът на столетницата отново обяви категоричната си позиция относно машинното гласуване. Нинова посочи, че оценява решението на управляващите и мнозинството за смесване на гласуването. 

"Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени", смята тя.

Нинова засегна и активната регистрация при гласуване, което гарантирало изчистването на списъците от "мъртви души".

Държавният глава се срещна и с депутати от ДПС.

"За първи път ще правим избори в условия на пандемия. Тези условия предпоставят едно по-различно и по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници в изборите и всички наблюдатели на изборния процес", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Безспорно в технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, както и да гарантираме едни честни избори, в които гражданите да имат доверие, за да може произведеният резултат да мобилизира обща енергия за едни по-добри времена в нашата родина България", каза още той.

По думите му включването на машини в изборния процес би трябвало да има няколко цели. „Те са да се минимизира броят на недействителните гласове, да се ограничи субективният елемент в броенето на гласовете с цел повишаване на доверието в резултатите, и да се минимизира огромният брой сгрешени, преподписани, неподписвани секционни протоколи с ред грешки в тях, които допълнително ерозират доверието”, посочи лидерът на ДПС.

"Ние винаги сме били готови с нашата експертиза, отговорност и нашите предложения да търсим решения на проблеми, които сме успели да дефинираме по различни въпроси, включително и изборите", каза още Мустафа Карадайъ.

"Ако в Народното събрание има нужният диалог и достатъчна воля да се решават констатирани проблеми, ние ще дадем от наша страна своя принос", допълни той.

"Аз съм напълно съгласен с тези цели, друг е въпросът дали можем да ги постигнем по такъв начин, организирайки машинното гласуване", каза президентът Румен Радев.

Запитан от ДПС по каква логика ще се определя датата на изборите, президентът отговори: 

"Едно е да се декларира отдавна, че има готовност за избори, но друго е когато се навлезе в конкретни въпроси да се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори".

Радев разглежда готовността в два аспекта. 

"Единият е готовност на партиите – трябва да им се даде възможност да имат ефективна предизборна кампания, а вторият - от своя страна трябва да имаме готовност на изборната администрацията", каза още той.

Президентът проведе консултация и с партия ВОЛЯ

"Консултациите са напълно в срока, определен в Конституцията, даже малко съм ги подранил, защото давам шанс на всички отговорни фактори да се задействат, да се активират, и да работят целенасочено и отговорно, към момента не виждам все още такава нагласа". Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с представители на партия "Воля" в рамките на консултациите си с парламентарно представените политически сили за предстоящите избори, предаде БТА.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че въпросите, които поставя президентът, са важни, и стъпката за консултации е добра, но, според тях, много закъсняла.

"Упражнението днес, в навечерието на изборите, което правим с тези консултации, а не преди това, смятаме за абсолютно безсмислено, безцелно, като израз на уплаха, може би на некомпетентност и на страх да се поеме отговорност за избиране на датата на изборите, която е във вашите правомощия, но според нас би трябвало с едни по-ранни консултации да бъдат чути всички хора, заяви Веселин Марешки.

Според Марешки, при стриктно спазване на всички здравни мерки, изборите трябва да бъдат проведени на първата възможна дата - 28 март. Той засегна и темата за видеонаблюдение на броенето на вота, както и за гласуване по пощата, напомняйки позицията на партията за необходимостта от електронно дистанционно гласуване.

"Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие - законодателите, защото досега трябваше отдавна да сте избягали от тази отговорност, както го решихте, но поне по-рано, и да прехвърлите всичко на ЦИК. Вие го направихте в последния момент", заяви президентът Радев. Към момента не упражнявате парламентарен контрол, а всяка партия може да го прави, върху управляващите, върху ЦИК, защото тя е изцяло финансово зависима от управляващите, добави президентът.

"Можете ли да ми отговорите, ако контролирате наистина нещата, кога ще има договор за машинното гласуване, методика, ясен здравен протокол", попита държавният глава. Радев призова да не се коментира президентската институция, и добави, че приема всичко, когато е истина, а когато е инсинуация и да се почне по такъв начин предизборна кампания, не го приема. Той призова от "Воля" да представят нещо по същество и разумните си предложения.

"Некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел, вие го направихте", репликира още президентът чутото. Екзотично, по думите му, е да се подкрепят здравни мерки, които не са известни все още, но те го правят.

"Стремежът на тези консултации е да има доверие във всички мерки, които се предприемат. И вие, най-вече парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, така че българските граждани, включително избирателите, застъпниците и наблюдателите ви, да ви имат доверие, че гарантирате техните права и здраве, а "не стреляте във въздуха напосоки", каза Радев.

Президентът запозна представителите на "Воля" с различни предложения от консултациите, като отбеляза, че темата, която те отстояват - за електронно дистанционно гласуване, към момента няма законодателен ход и технологично развитие. Радев отбеляза и въпроса за евентуално видеонаблюдение, както и тези за справедливо медийно отразяване и евентуално включване на ОИК в изборния процес.

Президентът проведе консултация и с партия "Атака"

Одит на "Информационно обслужване" АД и изчистване на избирателните списъци от гласове "фантоми" предложиха от "Атака" на консултациите с президента Румен Радев във връзка с предстоящите парламентарни избори.
Лидерът на партията Волен Сидеров каза, че ако тези въпроси не се решат, датата на вота е подробност, предаде БТА.

От "Атака" призоваха президентът Румен Радев да бъде гарант за честността на тези избори.

Волен Сидеров каза, че в момента в България за изборите има около 600 000 фантома или "мъртви души". Той цитира статистика от НСИ, според която българите, които са над 20 години са 5 636 267, а от ЦИК данните са, че има 6 221 729 души или разлика от 585 482 гласа. Излиза, че ЦИК представя близо 600 000 повече гласа от реално съществуващите, каза Сидеров. Какво се прави с разликата с тези близо 600 000 несъществуващи избиратели, трябва ли да има преразглеждане на избирателните списъци и оттам ще дойде датата на изборите, попита Сидеров.

Волен Сидеров каза също, че за "Атака" е важно да се направи одит на "Информационно обслужване", бордът на дружеството да се разшири и в него да влязат представители на опозиционни партии и на граждански движения, за да има надзор върху дейността му. По думите му това в момента е невъзможно, никой не знае какво става в дружеството, как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката на данните.

"Искаме да има прозрачност в "Информационно обслужване", каза Сидеров.

От своя страна президентът Румен Радев определи повдигнатите въпроси като важни. Той посочи, че преди година на среща в президентската институция, с участието на ръководителите на ГРАО и НСИ, е бил поставен и въпросът с отстраняването на т.нар. мъртви души от списъците.

"Това, което получихме като уверение от ГРАО беше, че могат да почнат такъв процес, но е труден, и то само при поставена задача от изпълнителната власт. Този, който трябва да контролира изпълнителната власт, е парламентът. Парламентът трябва да изпълнява много по-активно правомощията си по контрол върху изпълнителната власт, както е по Конституция, а не обратното. Рано или късно този въпрос трябва да се реши", коментира Румен Радев.

По отношение на "Информационно обслужване" президентът отбеляза, че е имало интересна поправка в закона, в която вече са се делегирали изрично правомощията, пожизнено, ЦИК не да възлага, а да предава за обработка всички резултати от протоколите, директно на дружеството.

"Аз наложих вето, защото това означава пожизнен монопол, естествено то беше отхвърлено. С такъв подход към законови промени, "Информационно обслужване" се превръща в "черна кутия", коментира Радев на срещата. На последната от консултациите с парламентарните партии президентът посочи, че информацията, която предоставят от "Атака", ще бъде разгледана задълбочено и, където намерят основание, от президентството ще поставят въпросите пред съответните институции.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 1 час

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 8 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 10 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 11 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 12 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 13 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 13 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 14 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 14 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 14 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 15 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 15 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи