42

О бщо 42% от смъртните случаи в България е можело да бъдат предотвратени при наличието на оптимална система на здравеопазване и качествени медицински услуги и технологии, сочат данни от анализ на Евростат за случаите на т. нар. „предотвратима смърт” в ЕС през 2015 г.

Как точно умираме

Учени направиха първи намек за живот след смъртта

Какво преживяваме при клинична смърт?

За сравнение средният показател в ЕС за „предотвратима смърт” при хора до 75 г. е 33 на сто, но най-много смъртни случаи, които биха могли да бъдат предотвратени, са регистрирани в северната ни съседка Румъния - близо 49%.

Най-много българи умират от сърдечно-съдови заболявания - 1 131 случая на 100 хиляди души население, което е близо 4 пъти повече от средното за ЕС

Според последните данни на НСИ в България през миналата година са починали около 110 хиляди души, като близо 72 хиляди или 65%, са били смъртните случаи вследствие на сърдечно-съдови заболявания.

Следващият основен причинител на смърт в България са раковите заболявания, които са отнели живота на 17 хиляди, или около 240 смъртни случая на 100 хиляди души. По този показател обаче страната ни е близо до средните нива са ЕС.

Данните на Евростат сочат, че най-качествено здравеопазване и съответно най- нисък дял на предовратими смъртни случаи, е регистриран във Франция - 25 на сто, Белгия и Дания - 26 на сто, Холандия - 28 на сто, Полша - 30 на сто.

Източник: Eurostat

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@