13

 

Със 151 гласа "за", 42 - "против" и осем "въздържал се" парламентът одобри на две четения Законопроекта за ратифициране на международен договор „Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на международен договор "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.

Договорите са във връзка с изпълнението на втория етап на проект за "Придобиване на нов тип боен самолет“.

Те са съответно на стойност 1 292 740 102 щатски долара и 3 672 083 щатски долара, които са свързани с изпълнението на втория етап. Необходимите средства от националния бюджет за реализацията на втория етап за придобиване на нов тип боен самолет общо ще са в размер на 1 296 412 185 щатски долара без включено ДДС.

Предвид предоставеното право на България да заплаща разсрочено всички нови сключени договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), средствата са предвидени да бъдат заплатени за период до 10 години. Това разпределение на плащанията по години е предложено от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите.

Междуправителствените договори по Програма FMS на САЩ не предвиждат клаузи, позволяващи на купувача да търси обезщетяване на настъпили вреди и пропуснати ползи. Когато осигурява доставки за купувача, Департаментът по отбрана на САЩ ще използва същите договорни клаузи, същата договорна администрация и същите процедури за качество и проверки, които би използвало при осигуряване на доставки за себе си. Заедно с това страните се съгласяват да разрешават всяко разногласие посредством консултации между двете правителства. 

Предвид необходимостта от гарантиране на конфиденциалност се предлага в чл. 3 от законопроекта Народното събрание да разпореди договорите да не се обнародват. 

Процесът по сключване на тези договори започва с изпращане на искане за обвързваща оферта (LOR for LOA) през м. август 2021 г. от служебния министър на отбраната, преговорите са проведени по време на последното редовно правителство, като проектите на договори са получени на 18 юли 2022 година.

Договорите за вторите F-16  и за тактическата радиосистема са  подписани на 15 юли 2022 г. в Европейското командване на САЩ и на 9 ноември 2022 г. в София.

Против сделката по време на дебата се обявиха от "БСП за България" и "Възраждане".

Асен Василев от "Продължаваме Промяната" заяви, че ще гласува "против", защото липсва клауза, която да регламентира, че след получаването на първите осем самолета ще бъде плащането за вторите, а не, защото не ни трябват самолети.

Румен Гечев от левицата заяви, че бюджетът на България ще "кърви" с десетилетия, защото доставчикът може да променя цените, а българската страна "не може да гъкне".

Според Борислав Гуцанов през последните месеци Народното събрание все повече започва да прилича на Министерство на отбраната. Не че не трябва превъоръжаване на армията, но не по този начин, ощетявайки държавата си, коментира той. Част от парламентарните групи все повече започват да приличат на "коалиция на войната", когато икономическата ситуация става все по-сложна не само у нас, но и в света, каза Гуцанов.

За тези договори преговаря вашето правителство, защо не ги променихте, къде бяхте, попита го Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС), председател на комисията по отбрана. Не може да сравнявате пакети с Бахрейн, например, трябва да се видят детайлите в тях, коментира той в отговор на аргументи против сделката. Надявам се БСП един ден да осъзнае, че пари за отбрана трябва да се харчат, добави председателят на комисията по отбрана. В този договор има повече въоръжение за сметка на индустриалното сътрудничество, обясни още Гаджев.

Твърденията за "коалиция на войната" провокираха Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" да се обърне към социалистите. Какво направи БСП - внесе връщане на хартиената бюлетина, прави всичко възможно да върне ГЕРБ на власт при положение, че говорихте как ГЕРБ ви е репресирал - и ще говорите за "коалиция на войната", каза Митев. Кого обвинявате в момента - нас, депутатите, че не можем да вземем никакво отношение по един договор и вие много добре го знаете, добави Митев.

Може да отхвърлите този законопроект, заяви Димо Дренчев от "Възраждане". Според колегата му Николай Дренчев това е една обидна за нас сделка – от юридическа, финансова, икономическа, авиационно-техническа гледна точка. По думите му това не е и договор, а сме си поръчали скици, дори не чертежи. Като призна нуждата от обновяване на авиацията ни, Дренчев коментира, че купуваме един много капризен, скъп самолет. И се усъмни дали тези, по думите му, прекрасни машини ще работят в реални бойни условия. Тези самолети са черешка, но няма торта, каза депутатът.

Георги Георгиев от "Продължаваме Промяната" посочи, че според предоставена в комисията по отбрана информация не съществува капацитет за управление на този проект. Част от управлението на проекта са съпътстващи дейности за изграждане на инфраструктура, където има сериозно забавяне, което поставя в риск доставката през 2025 г. и американското правителство има право да забави доставката, ако не изпълним този ангажимент, отбеляза депутатът. Затова е нужно ускоряване на тези дейности. Най-накрая ще получим ескадрила от самолети за ВВС, догодина България губи почти всякакви способности, добави Георгиев. По думите му се спекулира с цената.

Атанас Славов от "Демократична България" (ДБ) подчерта, че този договор е с по-добри параметри от предишния и позволява разсрочено плащане за 10 годишен период, предоставя по-добро оборудване, повече въоръжение.Този договор укрепва и стратегическото ни партньорство със САЩ, добави той.

Призовавам да гледаме от позицията на следващите 10 години, препоръча Славов. Ние не сме в супермаркет за самолети, за да купим нещо друго на по-добра цена, никой не ни го предлага, а нямаме време да отлагаме сключването на този договор, трябва да продължим да инвестираме в отбрана, подчерта представителят на ДБ.

НС ратифицира две споразумения за плащането на първите 8 самолета F-16

 

Изтребителите F-16 за България са в процес на производство

Ген. Ангелов: Да вземем F-16 срещу МиГ-29 за Украйна

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 10 минути

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 36 минути

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 1 час

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 1 час

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 1 час

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 1 час

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

<p>&quot;ДНК тестът уличи това чудовище&quot;: Близнак опита да натопи брат си</p>

"ДНК тестът уличи това чудовище": 140 години затвор получи мъж, изнасилил 9-годишно момиче

Свят Преди 2 часа

Полицията арестува Контър и неговия брат близнак през 2019 г.

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти и легенди за пещерите може да прочетете в следващите редове

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 9 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 10 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 12 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 13 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 14 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

България Преди 14 часа

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов