2

Изборният ден приключи без сериозни инциденти, съобщиха от пресцентъра на МВР. От началото на кампанията до 21:30 часа в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и областните дирекции на МВР са получени общо 1946 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. 

От началото на изборната кампания до момента са образувани 165 досъдебни производства, от които 46 бързи и 119 - по общия ред. От тях 144 са за нарушаване на политическите права на гражданите и 21 - за други нарушения, свързани с изборния процес, обясниха от вътрешното министерство.

В днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 822 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са 1695.

Екипи на полицията са ангажирани със съпровождане на материалите от секционните избирателни комисии до избирателните комисии. 

Нормална е обстановката по граничните пунктове, трафикът през отделни гранични пунктове е интензивен. При създаване на предпоставки за образуване на колони от превозни средства служителите от Главна дирекция „Гранична полиция“ имат готовност за въвеждане на облекчени проверки, съобщиха още от МВР.

"На тези избори имаше рекорден брой сигнали за нарушаване на изборното законодателство. Няма партия, която да не е ангажирана с купуването на гласове". Това коментира пред NOVA министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той представи статистика, според която за предходния месец до момента са постъпили 1815 сигнала. За същия период през 2019 година, когато отново се провеждаха местни избори, сигналите са били 954.

А ето и някои от тях:

  • Сандански

По четири сигнала се е произнесла до момента Общинската избирателна комисия (ОИК) в Сандански, сочат решения, публикувани на сайта ѝ. 

Единият сигнал е свързан с това, че кандидат за общински съветник е извършвал предизборна агитация във фейсбук във вчерашния ден. Комисията оставя сигнала без уважение поради липса на нарушение на Изборния кодекс, тъй като социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на закона, се посочва в решението.

Вторият сигнал е за нарушаване на изборния процес. Твърди се, че по време на гласуване на жител на град Сандански са предоставени две бюлетни, едната, от които е била попълнена.

  • Добрич

По един сигнал се е произнесла Общинската избирателна комисия (ОИК) в Добрич в следобедните часове, сочи публикувано решение на сайта ѝ.

Кандидат за общински съветник сигнализира комисията, че на гласоподавател е дадена попълнена бюлетина. След проверка от член на ОИК – Добрич е установено, че избирателят, след като е застанал в паравана за гласуване, е излязъл и казал, че бюлетината е попълнена. Членовете на секционната комисия без да я разгърнат са написали, че е сгрешена и са му дали друга бюлетина.

  • Генерал Тошево

Четири сигнала са постъпили в Общинската избирателна комисия – Генерал Тошево след обяд, става известно от решения, публикувани на сайта на комисията. 

Единият от сигналите е за налични агитационни материали в близост до изборно помещение. След извършена проверка ОИК – Генерал Тошево установява, че в действителност има агитационни материали на по-малко от 50 м от изборното помещение и дава указания на Секционната избирателна комисия те да бъдат премахнати. Също така указва да се спазват правилата на Изборния кодекс. 

  • Стара Загора

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора освободи член на Секционна избирателна комисия (СИК) в града, заради несъвместимост. Това съобщават в свое решение ОИК, публикувано на официалната им страница в интернет. След проверка е установено, че членът на СИК в една от секциите е съпруга на кандидат за общински съветник. 

Общинската избирателна комисия е разгледала доклад по постъпил сигнал от председателя на една от секциите в малките населени места за извършване на предизборна агитация пред избирателната секция от кандидата за кмет на кметство. ОИК е считала, че в случая е налице нарушение на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, изразяващо се в нарушаване на забраната за предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

От ОИК са оставили без разглежда жалба по постъпил сигнал за грубо отношение от страна на член на СИК.

  • Златоград

Сигнали за кандидати, които стоят пред избирателна секция са подадени в ОИК-Златоград.

Това съобщи председателят ѝ Ирина Иванова. Подадени са и сигнали за автомобили с агитационни материали, които се намират пред секция. В момента се подготвят решения за два от сигналите.

  • Пловдив

Два сигнала за нарушения са подадени в Общинската избирателна комисия в Пловдви. Става дума за неправилно поставени агитационни материали.

И двата са се оказали неоснователни. Изборният процес тече без проблем.

  • Сливен

Три жалби за неправомерна агитация са постъпили от началото на изборния ден в Общинската избирателна комисия (ОИК) - Сливен, съобщи говорителят ѝ Тодор Тодоров.

Две от тях са от политическа партия, която е съобщила, че в двора на две училища в Сливен застъпници на друга политическа сила агитират за определен кандидат.

Третата е от председателя на СИК в с. Блатец, че един от кандидатите за кмет агитира неправомерно в близост до секцията.

В ОИК е постъпил и сигнал, че бюлетината за общински съветници не е сгъната в определени секции, като от Общинската избирателна комисия са предупредили всички секционни състави да подават бюлетината сгъната.

  • Хасково

Първа жалба за изборни нарушения постъпи в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Хасково, съобщиха от изборната администрация. Подател е политическа сила, която сигнализира за неправилно поставени агитационни материали - на по-малко от 50 метра от избирателни секции на две места в общинския център.

Малко по-късно ОИК разгледа жалбата и я призна за частично основателна по отношение на едно от местата. Разпоредено е на председателя на СИК 61 да премахне политическата реклама, се казва в решението на ОИК. 

Член на избирателна комисия е откъснал две бюлетини от един и същи избор и ги е подал на един избирател. Не е ясно дали някой от тях е разбрал какво е станало преди да бъдат пуснати в урната. От ОИК разпоредиха едната бюлетина да се счита за невалидна, предава NOVA.

„Дали сме указания  сме предупредили съответния член на СИК, ако случаят се повтори, че ще бъде наказан, доколкото това е грубо нарушение в момента на откъсването, на сгъването, на слагането на печата не са спазени методическите указания. Втората бюлетина няма печат, тя е недействителна”, каза Добромир Якимов - председател ОИК Хасково.

  • Монтана 

При полицейска акция за предотвратяване на нарушения срещу политическите права на гражданите към 10:30 часа вчера в ромския квартал на Берковица „Раковица“ е установен мъж на 63 години, който предлагал имотна облага, за да се гласува за определена политическа сила на изборите, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана

  • Бургас 

Три подадени жалби има още в началото на изборния ден в ОИК в Приморско, съобщи председателят на комисията Николина Кънчева, предаде БНР

Става въпрос за лица, които е трябвало да бъдат дерегистрирани от избирателните списъци. Двама от кандидатите за кметове се жалват, че имената на тези избиратели все още присъстват в списъците. 

  • Симитли

С множество жалби е залята ОИК-Симитли от началото на изборния ден, две от тях са препратени към прокуратурата, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Кандидатът за общински съветник Добромир Айков е сигнализирал прокуратурата, че на 27 октомври към 21 ч. в района на пазара в Симитли му е нанесен побой от трима души, по-рано през деня отказал на същите представители на партия да им купи срещу 30 000 лв., членове и цели секционни комисии в града, които са 29 на брой, три от които подвижни.

„Предложиха ми да купя всички СИК-ове на територията на общината, това не е пазар, аз нямам такива възможности“, каза пред БГНЕС Айков.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 минута

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 50 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия