0

О т следващата година държавата започва да отпуска нов вид месечна помощ на деца-сираци. Решението е прието с промените в Закона за семейните помощи за деца.

Това заяви на брифинг социалният министър Бисер Петков след заседание на кабинета днес. 

Месечната помощ ще получават деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител.

"По разчетите, които са направени, от социалната помощ, която предлагаме, потенциално могат да се възползват 5600 деца, допълни социалният министър. 

"Основната закрила на тези деца е получаването на наследствена пенсия по линията на Държавното обществено осигуряване. Не малко деца обаче не получават, тъй като родителите им нямат нужния осигурителен принос“, обясни министърът.

Към момента близо 2900 деца ще могат да се възползват от новия вид помощ от 2019 г.

На този етап Петков не може да каже колко ще бъде месечната помощ, но със сигурност ще е над 113 лева. Точният размер ще бъде определен в държавния бюджет за следватаща година.

Разчетите показват, че ще са необходими допълнителни 4 млн. лева.

За да получават новия вид помощ, децата ще трябва да посещават детска градина или училище. Сумата ще се изплаща до 18 или 20 години, зависимост от продължителността на обучението.

На редовното си заседание днес правителството гласува нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители. 

Освен него, министрите приеха и проект на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика.

"Цели се намаляване на социалното неравенство, насърчаване на социалното включване. В обхвата на социалните предприятия са предложени 12 уязвими групи“, обяви министър Петков.

"Сред тях са хора с увреждания, родители на деца с увреждания, трайно безработни, пострадали при домашно насилие и други“, посочи министърът.

"Със законопроекта се регламентират отношенията в един специфичен отрасъл със специални правила, който се развива много динамично в Европа и други части на света“, коментира социалният министър. 

Спор за децата с увреждания, парите минаха 1 милиард лв.

Борисов ще иска отчет за парите за здраве и социална политика

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@