1

П ред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ.

Митрополит Григорий прочете и евангелския разказ от свети евангелист Матей за Възкресението на Божия син - Иисус Христос.

Източник: БТА

Точно в полунощ наместник-председателят на Светия синод поздрави три пъти с "Христос воскресе!" вярващите на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Прозвучаха също Евангелието и тропарът за Възкресението, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Воистину воскресе!".

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" в Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Източник: БТА

Те първи запалиха своите свещи с Благодатния огън, който им даде митрополит Григорий.

За богослуженията за Великден сега се използва Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. Минути след започването на богослужението Благодатният огън от синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил" беше донесен с тържествено шествие до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Заради напрегнатата обстановка в Израел, Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България, но той се пази на много места в страната и беше използван тази вечер за празничното Пасхално богослужение.

Източник: БТА

Патриаршеската катедрала беше изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. На празничното богослужение бяха дошли и много семейства със своите деца.

Пред храма "Св. Александър Невски" наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митроплит Григорий, отправи и Пасхално послание за Възкресение Христово.

Източник: БТА

"Тържествено звучи благата вест за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, Който потъпка смъртта със смърт и ни направи съпричастни на бъдещия вечен живот. Празнувайки това тържество на тържествата, с особено духовно чувство си спомняме за изкупителния подвиг на Спасителя на света, Неговото кръстно страдание и светлото Възкресение. Великден е самата сърцевина и същност на християнството. Това е победата, дарувана ни от Бога!", каза митрополит Григорий.

Той подчерта, че от апостолско време до наши дни светата Църква проповядва Възкресението Христово като най-голямото чудо в историята на човечеството.

"Тя благовести за него не само като за евангелска действителност, а като за особено съдбоносно събитие за всички, приели пасхалното благовестие. Синът Божий "бе разпнат, слънцето потъмня и отново засвети, понеже подобаваше и творението да страда заедно с Твореца“ (Из слово на св. Григорий Богослов "За светата Пасха"). Ето защо Христовите страдания, кръстна смърт и Възкресение имат най-пряко отношение към цялото творение и към всеки един от нас", каза Врачанският митрополит.

"В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с благодарност към Твореца и нашето земно битие придобива истински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ любов, мир и духовна промяна за всеки, който го приема с чисто сърце и увереност в невидимото като видимо (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в изпитанията и ни дава сили да вършим добри дела. Великденското послание промени целия последващ ход на световната история и ни насърчава към морална промяна и духовно обновление, което е жизнено необходимо в съвременното общество. То напомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство", каза наместник-председателят на Светия синод.

Митрополит Григорий отбеляза, че в светлите дни на Пасхалното тържество сме призвани да споделим радостта със семейство, приятели и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, като проявим действена любов и милосърдие. Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи и отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците.

"Нека Възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всякога е нужно да сме миротворци и да проявим своята любов на дело към ближния", каза Врачанският митрополит Григорий.

Той говори в словото си и за кончината на патриарх Неофит, като заяви, че "Родната ни Църква загуби своя първосветител - българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в изява бе човек на мира, духовността и пазител на евангелските заповеди и Христови повели. Бог да упокои душата му и го въдвори сред светиите! Да подражаваме на добродетелите и смирението му!".

"Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговата велика милост да бъдат с всички верни в Родината и извън нейните предели! За много и благословени години!", отправи своя благослов наместник-председателят на Светия синод. 

Източник: БТА

След връщането в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна и празничната света литургия за Възкресение Христово.

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците.  

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 3 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 3 часа

Вижте каква е причината за задържането

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 6 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 6 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 7 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 7 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 8 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 8 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Клипът разплака огромна част от света

<p>Ще станат ли политическите убийства по-чести?</p>

Ще станат ли политическите убийства по-чести?

Свят Преди 9 часа

Либералният ред, който доминира след 1945 г., зависи от навик на мислене, който губим

<p>Грациозни и загадъчни: Жените като котките</p>

Грациозни и загадъчни: Жените като котките

Любопитно Преди 9 часа

Нека се потопим в света на жените и котките, за да разберем какво ги прави толкова подобни и впечатляващи

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Любопитно Преди 9 часа

В тази статия ще разгледаме къде са днес звездите от "Клюкарката"