2

И звънредни мерки за спиране на разпространението на заразата от морбили в Благоевградско. Затворено е детското отделение в Разлог. Здравните медиатори пък тръгват спешно да обикалят хората, за да им обясняват ползата от ваксинирането на децата.

21 са вече доказаните случаи на морбили у нас. Основният източник на заразата е детското отделение на разложката болница, където 18 от тях са се лекували за други заболявания. Сред болните е и 27-годишен мъж, който се е върнал от Италия с вече проявени симтоми на вируса.

В инфекциозното отделение на болницата в Благоевград са настанени 6 деца и 1 възрастен. 5 деца са транспортирани в болница „Св. Анна” в София. Малко по-късно анализи ще докажат дали тези 12 души наистина са болни от морбили. Към момента от регионалната Здравна инспекция обхождат района около Разлог и търсят хора, които са имали контакт с децата, които са заразени.

Според директора на РЗИ-Благоевград не е имало как лекарите в Разлог да разпознаят болестта и да изолират болните от морбили деца, преди те да разпространят заразата в детското отделение на болницата.

„Нямало е как да бъдат хванати. Това са малки деца, били са в чужбина, с родителите си, прибрали са се, неимунизирани, и са развили симптомите преди около десетина дни”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

От Инфекциозното отделение на болница "Св. Анна" в София заявиха, че децата са леко, до средно увредени от болестта. Предстои им лечение с продължителност от поне пет дни. Всички те не са били имунизирани.

„Децата са в средно-тежко състояние. То се утежнява от факта, че те са с различни придружаващи заболявания – пиелонефрит, пневмонии, бронхити и фактически заболяването започва от болницата в Разлог. В тамошната болница постъпват, за да се лекуват от заболяванията си и там са заразени с морбили. Децата са неимунизирани, което е причината морбилната инфекция да се развие толкова бързо. Не е изключено състоянието им да се влоши, но нашата работа е да не позволим това да се случи и да ограничим епидемичното разпространение на заболяването”, заяви  началникът на инфекциозното отделение на лечебното заведение д-р Петър Петров.

Той каза, че децата са на възраст от 4 месеца до 6 години и поясни, че ваксината се поставя на 13-месечна възраст.

„Имунизираните деца, не че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и заболяването ще премине много леко, може дори да не го усетим”, поясни още той.

Началникът на отделението коментира, че децата ще останат по-дълго от обичайното време, заради придружаващите заболявания и заради това, че те не лекуват само морбилната инфекция. Докторът добави, че към този момент няма опасност от възникване на епидемия в страната. 

В ромската махала в Благоевград здравните медиатори са категорични, че всички деца са обхванати и ваксинирани, затова са и сигурни, че тук заразата морбили няма как да бъде разпространена.

В училищата и в детските градини в областта са взети всички възможни мерки срещу разпространението на болестта. От РЗИ обаче не изключват възможността болните от морбили да се увеличат в рамките на деня.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@