29

К ъсно снощи се състоя поредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което е била разгледана причината за протестите и исканията на протестиращите, информира заяви Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента в специално изявление.

Горанов: Няма „Гражданска отговорност“ от 1000 лв.

„Ние предлагаме в Кодекса за застраховането да влязат текстове за установяване на методика за остойностяване на имуществените и неимуществени обезщетения при ПТП. Предлагам

таван до 5 хил. лв. на неимуществено защитени на починал на всички роднини – извън тесния кръг роднини,

което значи родители, деца, съпруг, съпруга. Става въпрос единствено за неимуществени вреди и то само за роднини на починали“, поясни Стоянова.

„Ако това предложение не се приеме, означава, че Гражданската отговорност може да се увеличи двойно, тройно и повече“, категорична е Стоянова.

„Спекулации за 1000 лв. Гражданска отговорност са напълно безпочвени“,

подчерта Стоянова.

По-рано днес пред NOVA Стоянова обясни: „За миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за болки и страдания. Досега кръгът на лицата, които получаваха обезщетения, беше сведен до майки, родители и деца на загинали. С решение на ВКС този кръг се разширява до всички възможни роднини, включително и нероднини, които докажат определена емоционална връзка.

При всички случаи застраховката при различни сценарии може да стане двойно и тройно по-голяма”,

каза тя.

По нейните думи предложението ѝ брани всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката „Гражданска отговорност”. „В предложението са направени няколко неща. Първо – да се изработи методика, чрез която с индикатори да се оценяват имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ – да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица”, поясни Стоянова.

Тя е на мнение, че

задължително трябва да има таван на обезщетени

за онзи кръг лица, който досега не е бил включен, ако не искаме цената на застраховката да скочи драстично.„Ако аз изтегля предложението си, цената на „Гражданска отговорност” ще се увеличи.

„Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, заяви още Менда Стоянова, уточнявайки, че не става въпрос за лобиране на една или друга застрахователна компания.

„Ще поискам среща с президента и финансовия министър, защото

искам Румен Радев да разбере как точно стоят нещата

и да изрази информирана позиция. Ще се постарая да му обясним проблема със застраховките и се надявам да застане на наша страна”, уточни Стоянова.

„За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че „Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, допълни председателят на бюджетната комисия.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

По-късно днес от Комисията за финансов надзор (КФН) съобщиха, че като елемент от общественото обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус“ Комисията вече е започнала интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации. Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“.

Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата „бонус-малус“. Предварителните разчети сочат, че

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност,

тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя.

КФН заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които също ще трябва да одобрят наредбата, организира на 3 декември 2018 г. (понеделник) кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@