232

П ет протестиращи медицински сестри прекараха нощта в сградата на Народното събрание. Тази сутрин едната от тях излезе на прозореца.

След като представители на НСО, включително директорът Красимир Станчев се качиха на прозореца при нея, успяха да я убедят да слезе от там. Повече от час обаче Бойка Атанасова, която работи в "Пирогов", отказваше да го направи, предаде NOVA.

Малко след 08:30 часа тя слезе от перваза и се прибра в сградата. 

"Колегите ми не ми даваха да вляза, защото казват, че вляза ли – тях ще ги изнесат.", заяви Бойка Анастасова.

Към 04.00 ч. през нощта токът в залата е бил спрян. След това влезли охранители. Анастасова твърди, че са ги подгонили и блъскали.

"Нямаше да вляза, ако не бяхте влезли вие", каза тя на журналистите. И обясни, че сама по себе си е доволна от заплатата си, но протестира в знак на солидарност към колегите си.

"Воюваме за две минимални работни заплати за всички колеги в цяла България. Човек не застава на барикадата само тогава, когато гладът го притисне, а и когато има солидарност с колегите си", отбеляза Анастасова.

Началникът на НСО Красимир Станчев бе категоричен, че насилие не е имало.

"Насилие не е имало. Като се впуснете да хванете някого, а той се дърпа, той счита това за насилие". Така Станчев коментира разигралата се тази сутрин ситуация в бившия партиен дом.

"Още когато вчера вечерта влязохме в стаята, в която заседаваше Комисията по здравеопазване, едната от дамите ме предупреди да не се приближавам, тъй като щяла да скочи от прозореца", съобщи началникът на НСО Красимир Станчев. 

"Тя сама изяви желание да скочи от прозореца", уточни той.

"В 4.00 сутринта изгасихме тока, няма да обяснявам причините. Такава ни беше идеята", допълни Станчев.

Той определи протеста на медицинските сестри като "терористичен акт или нещо от този тип".

От НСО са се обърнали за помощ към психолози, но преговорите с жените не са били резултатни. 

"Очаквах МВР да изпрати по-качествени хора, а те изпратиха не точно такива. Не искахме да нагнетяваме това напрежение, което жените създадоха. Не сме им давали храна и напитки, те си имаха", каза още Красимир Станчев.

Той съобщи, че в рамките на 12 часа са се опитвали да направят всичко възможно, за да не излизат жените по прозорците.

"Ако Анастасова си беше махната салфетката от ръката, щяхте да видите, че тя се е одраскала при дърпането отвън и не е вярно, че сме я наранили. Сега медицинските сестри би трябвало да бъдат предадени на полицията, а ако доброволно не излязат, ще ги изнесем с няколко колеги" , допълни ген. Станчев.

Медицинската сестра Мая Илиева каза, че останали барикадирани, защото искали в Народното събрание да дойдат хората, от които зависи решаването на техните проблеми.

"Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава", добави тя. 

Акцията на медицинските сестри е политическа и зад тях седят политически опоненти на управляващите. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Деница Сачева: Акцията на медицинските сестри е по-скоро политическа

"Търси се целенасочена провокация", коментира тя.

Председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова също видя целенасочена провокация в акцията на медицинските сестри.

"Трябва да се търси диалог, ситуацията е изключително деликатна. По никакъв начин обаче не бива да се толерират действия, извън законите на държавата", отбеляза тя.

Според Дариткова медицинските сестри нахлули в комисията по време на заседанието и по никакъв начин не са се опитали да влязат в диалог

Барикада в НС, медицинска сестра излезе на прозореца

Докато медицинската служителка беше на перваза, пожарникари осигуриха надуваем дюшек под прозореца на Народното събрание, за осигурят безопасността ѝ при евентуално падане.

До сградата на Народното събрание пристигна и автомобил с екип на пожарната, а периметърът бе обезопасен. Полицейското присъствие в района беше засилено.

Пред сградата се бяха събрали и други колеги на медицинските сестри и искаха да разберат къде са останалите четири жени.

Сестрите се барикадираха в сградата на НС късно снощи след приключването на заседанието на здравната комисия, на което бяха поканени да участват в залата на Партийния дом. Категорични бяха, че ще останат без краен срок, обявиха и гладна стачка.

Твърдят, че действията им не са били предварително планирани. 

Медицински специалисти обявяват безсрочен протест

Очакванията им бяха, че на заседанието ще присъства и ресорният ни министър Кирил Ананиев, пред когото да повдигнат въпроса за заплатите. Той обаче така и не се появи заради извънредно заседание на здравните министри в Брюксел, където ще бъдат обсъждани мерки срещу коронавируса.

"Ние идваме редовно на заседанията на Здравната комисия и това, което вече ни изкара от обувките е неглижирането на нашите проблеми повече от година. Да не говорим, че пет дни стоим и мръзнем отвън на палатките – дъжд, вятър, абсолютно, тези хора си мислят, че ние сме интериора. Никой не го интересува, че ние сме там и какво искаме", каза по-рано Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти, цитирана от БГНЕС.

Шокиращи данни за здравеопазването в Русия

„Не е вярно, че непрекъснато променяме исканията си,

затова излизам да ви кажа за какво настояваме днес”, съобщи пред журналисти медицинската сестра Ирина Узунова, предаде агенция БГНЕС.

„Първото ни искане е без търговски дружества в здравеопазването. Второ е еднаква заплата за всички специалности за здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Това да бъдат две минимални работни заплати за страната.

Трето искане допълнителните споразумения и техните размери да бъдат по регламентирани правила в зависимост от натовареността. Четвърто – връщане на медицинските стандарти. Пето искане нощен труд по часово заплащане – 3 лв. на час. КТД на национално ниво задължително за всички структури е здравеопазването. Седмо искане възможност за регламентирана, самостоятелна сестринска практика. Осмо – промяна в категория на труд”, уточни Узунова.

„Виждате ли тук политически искания? Не, защото няма такива.

За пореден път се разграничавам от лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят PR. Няма да позволим нито една политическа партия да яхне нашия протест. Мая Манолова се е появи на петия ден на протеста, само за да се снима на фона на протеста”, добави още тя.

„БЛС няма да подкрепи нашите искания,

защото според мен това ще навреди на бизнеса на един определен кръг от хора. Нашите хора ще излязат, когато има постигнати конкретни резултати. Само обещания вече не може да слушаме, не ни устройват. На 26 имахме среща с министър Кирил Ананиев, той лично обеща, че ще дойде на 1 март и ще подкрепи нашия протест. Обаче той така и не се появи. Нямаме никакъв контакт с никоя от институциите. Нашите момичета са много упорити и издръжливи, те ще останат до последно”, допълни още Узунова.

„В момента цената на нощния ни труд е 25 стотинки на час. Основното ни искане е да се направи здравната реформа”, отбеляза Узунова.

Медицинските специалисти подновиха протестите си в столицата на 1 март. Те настояват за по-високи начални заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева.

Агресия: Пациент се нахвърли на медици от Спешна помощ

По думите на Илиева е била уговорена среща с министър Ананиев на 26 февруари. Тогава бил поставен срок за решаване на исканията им. Никой обаче не ги потърсил. 

"Министър Ананиев нито дойде, нито свърши обещаното. Затова ние сме тук", отбелязва тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 232
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

232 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 3 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 8 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 8 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 9 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 9 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат