23

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред партийния дом, с искания за оставки”. Това заяви пред NOVA социалният министър Деница Сачева за протеста на медицинските сестри.

Барикада в НС, медицинска сестра на прозореца

Сачева обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и  са отпуснати допълнителни финансови средства. Тя се съгласи, че някои от исканията са справедливи и допълни, че независимо от трудната ситуация, управляващите ще продължат да търсят балансирани решения. Според нея здравният министър Кирил Ананиев води изключително активен диалог с медицинските сестри.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретния повод за тази акция”, заяви Деница Сачева.

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още Сачева.

Това засяга цялото общество. Трябва да си дадем ясна сметка какво искаме и какво върви. Темите в областта на социалната политика в момента се използват за тежки политически манипулации и пропаганди. Не става въпрос за сваляне на правителството, а за разрушаване на обществото”, каза още Сачева. 

Случилото се вчера с медицинските сестри беше целенасочена и организирана провокация, каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова по повод барикадата на медицински сестри в залата, където заседава Комисията по здравеопазването. Дариткова подчерта, че медицинските сестри не са искали да разговарят с членовете на Комисията по здравеопазване, а само с журналистите.

"Искам да изясня коректно ситуацията. Вчера в 15.30 ч. се проведе редовно заседание на Комисията по здравеопазване. Сътрудниците на комисията са допуснали представителите на протестиращите медицински сестри, както сме ги допускали много пъти, въпреки че те не представляват легитимна организация. Комисията започна своето заседание в 15.30 ч. Те влязоха в 16.00 ч. Поради отсъствие на министъра на здравеопазването едната точка от дневния ред отпадна. По време на протичащо заседание те влязоха и се насочиха в далечния ъгъл със столовете. Влязоха с комуникация със журналистите. Ние приключихме заседанието, което беше по по повод на допускане на кандидатурата на проф. Петко Салчев за управител на НЗОК“, разказа още д-р Даниела Дариткова. По думите й сестрите са останали в залата против всякакви правила.

„Техните дейтвия станаха най-активни, когато можеха да ги покажат по телевизиите. Барикадата на прозореца се състоя в праймтайма на всички телевизии. Снощи една от видните политически деятелки, в чийто инициативен комитет бяха, се появи пред Партийния дом, за да ги подкрепи", коментира още д-р Дариткова.

Беше рисково НСО да оставят жена с нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама от службата да не могат да се справят със ситуацията, каза още тя. Дариткова добави, че си задава въпроса дали отговорният за НСО смята действията на сестрите за адекватни. „Ситуацията е изключително неприятна. Смятам, че трябва да се търси диалог, но в никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната“, допълни още д-р Дариткова.

"През април 2019 г. Борисов каза - давам 50 млн. за увеличение на заплатите на медицинските сестри. Сега е март 2020-та и заплатите не са увеличени, а сестрите са в палатки пред МС и барикадирани в Партийния дом. Още ли му вярвате?", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Кърджали, където се включи в работата на общинската отчетно-изборна конференция на БСП.

Според Нинова исканията на медицинските сестри са абсолютно справедливи. "Работят по две смени, получават мизерно заплащане. Втора година ги лъжат. Нека подкрепим исканията им. На всеки може да му се наложи да влезе в болница. Те са ни необходими на нас, като пациенти, на лекарите в операционните, на обществото", каза Нинова. Тя смята, че здравеопазването е във все по-тежко състояние - и така ще бъде, докато здравето е търговия, болниците не трябва да са търговски дружества.

Днес внесохме в Конституционния съд и Закона за социалните услуги. Цялата политика на правителството на Борисов е хаос в социалната сфера и безразличие към болезнени човешки проблеми, посочи лидерът на БСП.

Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и специалисти за по-добро заплащане, каза пред журналисти в парламента Нигяр Джафер от ДПС. Начинът, по който те изразяват недоволството си, по думите й, е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към проблемите си. Друг е въпросът, подчерта тя, че смятаме, че "burn out" синдромът сред медицинските специалисти дава вече резултати.

Джафер е убедена, че нещата е по-добре да се решават чрез диалог с институциите. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост, защото до този момент не сме свидетели на резултати от тези разговори.„

Не мисля, че това е формата и начинът за протест, каза по повод на действията на медицинските сестри народният представител от ВМРО Александър Сиди. Пред журналисти в парламента Сиди коментира, че протестът на медицинските сестри и случилото се днес са две различни неща. "Протестът е с искания, които в техните очи са справедливи, така че трябва да седнем и помислим какво можем да помогнем, но провокациите, които се случват, са неприемливи", посочи Сиди.

По думите му сградата на пл. "Ал. Батенберг", където се провеждат заседанията на парламентарните комисии, е обществена, но "да висиш от прозорците предизвиква само напрежение и не е опит за решаване на проблемите". В крайна сметка, те са наясно, че министърът не е в страната, има участие в международен форум с други здравни министри. Не разбирам какво правиха в сградата на Народното събрание през цялата нощ, чакайки го, коментира Сиди. Той бе категоричен, че подобни акции, с които единственото, което се постига, е нагнетяване на напрежението, трябва да спрат.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 3 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 10 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията