36

П резидентът Румен Радев проведе консултациите с парламентарно представените партии в 46-то Народно събрание. След като се срещне с всички партии държавният глава ще връчи първият мандат за съставяне на редовно правителство след изборите на 11 юли.

Точно в 9 ч. тази сутрин в президентството влязоха представителите на партията, победител от вота, „Има такъв народ”. Именно те ще получат и първия мандат от президента Радев, което ще се случи вероятно в началото на следващата седмица.

ГЕРБ/СДС няма да отидат на консултации при президента

„По силата на Конституцията започвам консултации за съставяне на правителство.

Поздравявам си с изборната победа и ви напомням за голямата отговорност, която носи тя. Знаете че страната е изправена пред редица предизвикателства, знаете, че парламента и правителството имат да решават важни задачи”, бяха първите думи на президентът Радев.

Той подчерта важността на съставянето на редовно правителство и приветства решението на ИТН за водене на диалог с другите партии и готовността им да съставят правителство.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви: „Разбираме, че отговорността е наша като победители на изборите. Веднага на другия ден г-н Трифонов заяви, че осъзнаваме отговорността пред нас. Искрено се надяваме останалите политически партии с изключение на ГЕРБ, с които няма да имаме никакъв контакт, също

да надскочат някои свои партийни пристрастия.

Ако това се случи би трябвало, опирайки се на общите ни цели да съставим стабилно мнозинство и кабинет. Ние от ИТН ще предложим кабинет, ще проведем консултации с изброените политически партии. Ако не постигнем съгласие, ще отидем на нови избори, но се надяваме, че ще бъде проявен разум от другите партии”.

Според Йорданов парламентарно представените партии в 46-то НС имат редица допирни точки и би трябвало да се състави правителство на тази база, но отбеляза, че партии са споделили, че имат приоритети, от които не желаят да отстъпят. Той подчерта, че повече яснота ще има след няколко дни, след консултациите на ИТН с останалите партии без ГЕРБ.

След ИТН в президентството трябваше да дойдат ГЕРБ/СДС, но те отказаха и така в 11.30 ч. президентът се срещна с представители на БСП.

Политически консултации при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев отново подчерта предизвикателствата пред страната ни и нуждата от редовно правителство. Той отбеляза че от БСП зависи създаването на устойчиво парламентарно мнозинство и приветства решението на левицата да се включи в диалога с другите партии.

Лидерът на „БСП за България” Корнелия Нинова заяви: „България е изправена пред сериозни предизвикателства.

Трябва да мислим държавнически и да съставим редовен кабинет, с ясни цели”.

Тя приветства решението на ИТН да води диалог с тях. „Приемаме това като добър знак, в събота ще имаме среща”.

Тя подчерта: „Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, и ако прецените да ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет. Нямаме историческо време за губене, предвид важните задачи, които стоят пред България”.

Трети избори ще са изключително тежки за страната, би било безотговорно, коментира лидерът на „БСП за България” Корнелия Нинова пред журналисти след консултациите при президента.

Политически консултации при президента Румен Радев

Нинова посочи, че в неделя НС на БСП ще обсъди приоритетите и мандата, с който да продължат разговорите с ИТН. „Това, което сме казали, остава и няма да се промени – приватизацията на ББР и концесията на пътища противоречи на нашите идеологически разбирания, ние сме за повече държава в икономиката, тази разлика си остава, а какво ще ни обедини, ще разберем след разговорите”, коментира Нинова в отговор на въпрос.

Ще поискаме от Националния съвет да ни се даде мандат по приоритети, за които да говорим, за „червени линии”, които да не прекрачваме, и за неща, от които не трябва да отстъпим, ще имаме тези отговори в неделя, посочи тя. „От първия ден след изборите ние твърдим, че не сме партия на статуквото и абсолютно неправилно бяхме сложени в обща група с досега управляващите”, отбеляза още лидерът на БСП. „Добре е, че ИТН осъзнаха това, ако са го осъзнали убедено, ако не е просто търсене на математическо мнозинство за гласуване на кабинета”, допълни тя.

„Ще разберем в събота”, отговори Нинова, попитана очаква ли кандидати на БСП да бъдат поканени в правителството. „Заявихме готовност, ако президентът реши да ни връчи третия мандат, да представим кабинет, така че бъдете сигурни ,че имаме кадри”, коментира тя. В отговор на въпрос, Нинова каза, че, ако държавният глава реши да връчи третия мандат на БСП, от партията биха поканили и министри от служебния кабинет. Тя не уточни кого има предвид и допълни: „Нека караме стъпка по стъпка”.

Трети на „Дондуков 2” дойдоха от „Демократична България”.

Демократична България на консултациите при президента Румен Радев
Демократична България на консултациите при президента Румен Радев Източник: БТА

В началото на срещата си с тях държавният глава говори за проблемите с корупцията в страната ни и последният доклад на ЕС за върховенството на закона в България и посочи необходимостта от сериозна съдебна реформа. „Тези проблеми и тези реформи не могат да бъдат решени от служебния кабинет. Те изискват парламент с ясна реформаторска воля, изисква активно правителство, обединено около общи принципи. Приветствам ви, че ще участвате в диалога с ИТН”, подчерта президентът Радев.

Председателят на ДБ Христо Иванов заяви от своя страна: „Предизвикателствата които очертахте са във фокуса на нашата програма, но не изчерпват проблемите, пред които е изправена страната ни. На първо място отново идва вълна от коронавирус, трябва да се подготвим и да минем през нея с минимални проблеми.

Прав сте, трябва да имаме редовно правителство, защото служебният кабинет е временна мярка.

Българският избирател ни даде сложна задача за решаване

и показа с ниската избирателна активност, че очаква да поемем своята отговорност. ДБ ще участва с пълната си готовност да изпълни своята роля. Ние имаме потенциал. Фокусът ни сега е върху първия мандат – най-здравословната възможност. Темата за личности няма да се състои в разговорите, ще говорим за политики, важно е как ще създадем стабилна политическа конфигурация. Въпросът не е просто да има някакъв кабинет, а да стъпи на формула за подкрепа, която да му осигури стабилност.

Много внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност. 

"Надявам се и съм обнадежден от това, което виждам днес, до момента от консултациите с другите партии, че начинът на търсене на решение за съставяне на кабинет е друг. Радвам се, че ПГ на ДПС е тук. Вие знаете какви са предизвикателствата пред парламента и обществото". Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ПГ ДПС.

"Този път формулата е различна. Формулата не е търсене на коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които са се реализира едно управление, а не около персоналния състав на МС. Затова виждам, че вашата партия може да бъде много полезна, доказахте, че сте партия с традиция в парламентаризма и в диалога и търсене на парламентарния консенсус. Формулата е преди всичко диалог конструктивност отговорност и намиране на приемлив компромис", посочи държавният глава.

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

"На тема диалог и възстановяване на нормалността в политиката говорим от много време. Не сме спирали да призоваваме всички отговорни институции и партии да възстановим нормалността в политиката. Възстановяването на нормалността в политиката и възстановяването на демокрацията минава през диалога", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

По думите му в 46-ото НС най-важното е, че има основа за диалог.

"Ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза провалът е гарантиран. Лесно е да се декларира и внушава. Сега от нас се иска трудното, да започне истинският диалог за бъдещето на страната. От историческа важност е съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение, но по-важно е и каква програма ще се изпълнява", коментира Карадайъ.

"Неведнъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността и демокрацията в страната. И на тези избори, в предизборната кампания, а и след тях сме заявявали, че сме за възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката. Ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено икономическо развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, програма и на следващ етап е персоналният състав", посочи той.

"Няма безусловна подкрепа. Възстановяване на нормалността в политиката на демокрацията са условия, от които няма как да отстъпим. Не са общо формулирани, те са конкретни. Второто, което би трябвало да се произведе в диалог е програма за ускорено икономическо развитие на страната", заяви Мустафа Карадайъ след консултациите при държавния глава.

"Отговорността се носи от политическите партии, които подкрепят програмата. Персоналният състав на кабинета също не е маловажен, но той е второстепенен", добави той.

"Поздравявам ви с факта, че съхранихте гласуваното ви доверие и утвърдихте присъствието в НС".

Така се бърна президентът Румен Радев към представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" по време на консултациите с партията. 

"Най -важно е намиране формулата за съставяне на правителство. Това е първата най-важната задача пред парламента. Всички граждани очакват тя да бъде решена в техен интерес. Новата формула за съставяне на управление, която се предлага няма аналог в парламентарната ни практика. Формиране на кабинет не като коалиция, с разпределение на министерски кресла, а около съгласие с цели, приоритети и ценности. Важно е да се намери верният диалог, конструктивният дух на разговорите, които предстоят", посочи Радев.

"Важното и положителното е, че предлаганата формула позволява на всяка партия да тежи не толкова с броя на депутатите си, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната, икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, с бедността и неравенствата. Вашата парламентарна група, макар и най-малобройна, е важен и ценен партньор в този диалог. Разчитам, че ще се отнесете с отговорност към предстоящите срещи в НС. Там е мястото да се търси консенсус и да се намери решението на това трудно уравнение", каза още държавният глава.

Председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова изрази удовлетворение, че партия от "партиите на промяната" поема отговорността за съставяне на правителство.

"Такова е и очакването на българските граждани - да има стабилност, нормалност и сигурност, да има кабинет, който да се заеме с проблемите на хората, посочи тя. Ние ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневния ред на българските граждани", декларира Манолова.

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

"Приоритетите ни на първо място са свързани с доходите, с преизчисляване на пенсиите, подкрепа към децата и семействата, към най-уязвимите. Ще настояваме за компенсации на малкия бизнес за първото затваряне след COVID кризата. Дълбоката, истинската съдебна реформа също е наш приоритет, тук имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната. Смятаме да предложим законодателни промени, които да дадат възможност за ревизиране на високите сметки за ток и парно, както и ревизия на управлението на ГЕРБ", обясни Манолова.

"Действията ни ще бъдат насочени към законодателство на промяната и на реална парламентарна среда. Около тези политики, които са важни за българските граждани, може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора", каза още тя.

"Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за почтеност, прозрачност и публичност", допълни Мая Манолова.

"Не искаме постове. Не целим парцелиране на следващата власт. Ние сме коалиция, представляваме гражданска организация. Призоваваме партиите да загърбят партийните си интереси, за да се сформира кабинет. Няма да допуснем да се извиват ръце, да се натискат и шантажират участниците в следващия кабинет и мнозинството в конструкцията на "златния пръст". Ще настояваме всички решения в парламента да се взимат публично", уточни тя.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 9 минути

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 36 минути

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 9 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 11 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 13 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 13 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 14 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 14 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 14 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ